Chrupiące kotleciki rybno-makaronowe. Idealne na piątkowy obiad

To ciekawe, szybkie i zaskakujące połączenie ryby z makaronem ma niesamowitą teksturę.

Chrupiące kotleciki rybno-makaronowe Chrupiące kotleciki rybno-makaronowe
Źródło zdjęć: © "Po prostu Jamie" | (c) David Loftus 2024
Katarzyna Gileta

Chrupiące kotleciki rybno-makaronowe

  • 2 porcje
  • 18 minut

Składniki:

  • 1 gniazdko makaronu ryżowego vermicelli (50 g)
  • ½, pęczka kolendry (15 g)
  • 2 filety z białej ryby, bez skóry i ości (po 150 g)
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 duże jajko
  • 1 cytryna
  • oliwa
  • 60 g suszonych moreli
  • 2 łyżeczki harissy

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Butter chicken - przepis na oryginalne danie z kurczakiem

Sposób przygotowania:

  1. Połam makaron, wrzuć go do miski i zalej wrzątkiem. Namaczaj 3 minuty, a następnie odcedź, odciśnij z płynu i włóż z powrotem do miski.
  2. Na desce drobno posiekaj większość kolendry, zachowując kilka listków do dekoracji. Pokrój rybę na kawałki różnej wielkości – spore i bardzo drobne. Dodaj do makaronu rybę, kolendrę oraz sezam.
  3. Wbij do makaronu z rybą jajko, wsyp drobno startą skórkę z ½ cytryny, dopraw całość szczyptą soli oraz pieprzu i dobrze ugnieć razem. Podziel masę na 4 części i wilgotnymi dłońmi uformuj okrągłe kotleciki grubości 2 cm.
  4. Postaw dużą nieprzywierającą patelnię na dość dużym ogniu i kiedy się rozgrzeje, wlej na nią cienką warstwę oliwy. Smaż kotleciki po 3–4 minuty z każdej strony, aż się przyrumienią z wierzchu i usmażą w środku, a następnie odsącz je na ręczniku papierowym.
  5. W blenderze zmiksuj morele i harissę z sokiem z ½ cytryny i 60 ml wrzątku na gładką masę. Dopraw ją do smaku i przełóż łyżką na dwa talerze. Na wierzchu ułóż chrupiące kotleciki, posyp je resztą listków kolendry i podawaj z łódeczkami cytryny do wyciskania.

W jednej porcji:

  • Kalorie 416 kcal
  • tłuszcze 13,7 g
  • tł. nas. 2,3 g
  • białka 34 g
  • węglow. 40,1 g
  • cukier 13,7 g
  • sól 1,1 g
  • błonnik 2,8 g

Przepis pochodzi z najnowszej książki Jamiego Olivera "Po prostu Jamie" w przekładzie Marii Brzozowskiej, wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Limited 2024 (Simply Jamie). Zdjęcie: © David Loftus, 2024.

"Po prostu Jamie"
"Po prostu Jamie" © Materiały prasowe
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"