PrzepisObiadChrupiące kotleciki rybno-makaronowe. Idealne na piątkowy obiad

Chrupiące kotleciki rybno-makaronowe. Idealne na piątkowy obiad

To ciekawe, szybkie i zaskakujące połączenie ryby z makaronem ma niesamowitą teksturę.

Chrupiące kotleciki rybno-makaronowe
Chrupiące kotleciki rybno-makaronowe
Źródło zdjęć: © "Po prostu Jamie" | (c) David Loftus 2024
Katarzyna Gileta

22.11.2024 09:01

Chrupiące kotleciki rybno-makaronowe

  • 2 porcje
  • 18 minut

Składniki:

  • 1 gniazdko makaronu ryżowego vermicelli (50 g)
  • ½, pęczka kolendry (15 g)
  • 2 filety z białej ryby, bez skóry i ości (po 150 g)
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 duże jajko
  • 1 cytryna
  • oliwa
  • 60 g suszonych moreli
  • 2 łyżeczki harissy

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sposób przygotowania:

  1. Połam makaron, wrzuć go do miski i zalej wrzątkiem. Namaczaj 3 minuty, a następnie odcedź, odciśnij z płynu i włóż z powrotem do miski.
  2. Na desce drobno posiekaj większość kolendry, zachowując kilka listków do dekoracji. Pokrój rybę na kawałki różnej wielkości – spore i bardzo drobne. Dodaj do makaronu rybę, kolendrę oraz sezam.
  3. Wbij do makaronu z rybą jajko, wsyp drobno startą skórkę z ½ cytryny, dopraw całość szczyptą soli oraz pieprzu i dobrze ugnieć razem. Podziel masę na 4 części i wilgotnymi dłońmi uformuj okrągłe kotleciki grubości 2 cm.
  4. Postaw dużą nieprzywierającą patelnię na dość dużym ogniu i kiedy się rozgrzeje, wlej na nią cienką warstwę oliwy. Smaż kotleciki po 3–4 minuty z każdej strony, aż się przyrumienią z wierzchu i usmażą w środku, a następnie odsącz je na ręczniku papierowym.
  5. W blenderze zmiksuj morele i harissę z sokiem z ½ cytryny i 60 ml wrzątku na gładką masę. Dopraw ją do smaku i przełóż łyżką na dwa talerze. Na wierzchu ułóż chrupiące kotleciki, posyp je resztą listków kolendry i podawaj z łódeczkami cytryny do wyciskania.

W jednej porcji:

  • Kalorie 416 kcal
  • tłuszcze 13,7 g
  • tł. nas. 2,3 g
  • białka 34 g
  • węglow. 40,1 g
  • cukier 13,7 g
  • sól 1,1 g
  • błonnik 2,8 g

Przepis pochodzi z najnowszej książki Jamiego Olivera "Po prostu Jamie" w przekładzie Marii Brzozowskiej, wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Limited 2024 (Simply Jamie). Zdjęcie: © David Loftus, 2024.

"Po prostu Jamie"
"Po prostu Jamie"© Materiały prasowe
Wybrane dla Ciebie