PrzepisChrupiące mielone bez grama panierki. Dodaj sekretny składnik

Chrupiące mielone bez grama panierki. Dodaj sekretny składnik

Mielone w nowym wydaniu/źródło: Fanfo/Adobe Stock
Mielone w nowym wydaniu/źródło: Fanfo/Adobe Stock
Marzena Pęcak

02.08.2023 09:27, aktual.: 02.08.2023 09:48

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Lubisz mielone? Jeśli tak, ten artykuł powstał z myślą o tobie. Już za moment dowiesz się, jak je przygotować w oryginalny sposób. Obejdzie się bez klasycznej panierki!

Jeśli śledzisz moje artykuły od dłuższego czasu, to doskonale wiesz, że nuda w kuchni nigdy mi nie grozi. Codziennie staram się tak przygotować menu, aby moi bliscy byli zachwyceni. Przy okazji i ja dobrze bawię się w kuchni.

I jeśli zastanawiasz się, jak to robię, śpieszę z odpowiedzią. Tak naprawdę bazuje na tradycyjnych przepisach, ale od czasu do czasu lubię zaszaleć i coś w nich zmienić. Tak było w przypadku tradycyjnych mielonych, które w mojej kuchni przeszły małą metamorfozę. Dzięki nowej odsłonie zniknęły z talerzy w naprawdę ekspresowym tempie!

Klasyczne mielone po nowemu

Zanim jednak przejdę do szczegółowej instrukcji, może wyjaśnię, czego dotyczyła dokładnie mała modyfikacja w moim przepisie. Otóż nie użyłam ani grama bułki tartej, a i tak usmażone mielone były nadal mega chrupiące. Jakim cudem? Otóż kluczem do sukcesu w tym przypadku jest konkretny składnik. Zazwyczaj używam go do przygotowania pysznych deserów, ale kto powiedział, że nie może mieć on szerszego zastosowania?

Klasyczne mielone z dodatkowym składnikiem zrobią prawdziwą furorę/źródło: robert6666/Adobe Stock
Klasyczne mielone z dodatkowym składnikiem zrobią prawdziwą furorę/źródło: robert6666/Adobe Stock

Moje mielone z andrutem, bo to właśnie ten sekretny składnik, smakują obłędnie. Ich przygotowanie to czysta przyjemność, dlatego jeśli masz dość robienia klasycznych mielonych na okrągło, zaszalej i postaw na małe zmiany. Na pewno nie pożałujesz!

Przepis na oryginalne mielone krok po kroku

Wiem, że początkowo pomysł połączenia wafla z mięsem mielonym może być szokujący, ale uwierz na słowo, ta receptura zrobi furorę w każdym domu!

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego,
  • 2 wafle tortowe,
  • 2 jajka,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • przyprawy wg uznania: sól, pieprz, majeranek.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od obrania i pokrojenia w drobną kostkę cebuli.
  2. Następnie obierz ząbek czosnku i przeciśnij go przez praskę.
  3. Oba składniki podsmaż następnie na złocisty kolor na rozgrzanej patelni.
  4. Do dużej miski przełóż mięso mielone, po czym dodaj przyprawy, wcześniej przygotowaną cebulę i czosnek oraz jedno jajko.
  5. Składniki dokładnie wymieszaj, aby zgromadzone smaki dobrze się połączyły.
  6. Następnie powstały miks przełóż na wafle i odstaw na 15 minut.
  7. Po tym czasie wafle powinny już wystarczająco zmięknąć, dzięki czemu będziesz mógł je formować wg uznania.
  8. Zabezpiecz swoje mielone z każdej strony przy pomocy wafla, po czym rozprowadź na powierzchni roztrzepane jajko. Do tego celu świetnie sprawdzi się pędzelek kuchenny.
  9. Teraz zostaje już tylko usmażyć mielone na rozgrzanej i natłuszczonej patelni. Smacznego!

Oczywiście mielone w nowym wydaniu możesz serwować na wiele ciekawych sposobów. Świetnie sprawdzą się tu klasyczne ziemniaki, kasza, jak i ryż. Latem, aby obiad był nieco lżejszy, dobrze podać je z samą sałatką lub zestawem surówek.