Chrupiące mielone bez grama panierki. Dodaj sekretny składnik

Lubisz mielone? Jeśli tak, ten artykuł powstał z myślą o tobie. Już za moment dowiesz się, jak je przygotować w oryginalny sposób. Obejdzie się bez klasycznej panierki!

ObrazekMielone w nowym wydaniu/źródło: Fanfo/Adobe Stock
Marzena Pęcak

Jeśli śledzisz moje artykuły od dłuższego czasu, to doskonale wiesz, że nuda w kuchni nigdy mi nie grozi. Codziennie staram się tak przygotować menu, aby moi bliscy byli zachwyceni. Przy okazji i ja dobrze bawię się w kuchni.

I jeśli zastanawiasz się, jak to robię, śpieszę z odpowiedzią. Tak naprawdę bazuje na tradycyjnych przepisach, ale od czasu do czasu lubię zaszaleć i coś w nich zmienić. Tak było w przypadku tradycyjnych mielonych, które w mojej kuchni przeszły małą metamorfozę. Dzięki nowej odsłonie zniknęły z talerzy w naprawdę ekspresowym tempie!

Klasyczne mielone po nowemu

Zanim jednak przejdę do szczegółowej instrukcji, może wyjaśnię, czego dotyczyła dokładnie mała modyfikacja w moim przepisie. Otóż nie użyłam ani grama bułki tartej, a i tak usmażone mielone były nadal mega chrupiące. Jakim cudem? Otóż kluczem do sukcesu w tym przypadku jest konkretny składnik. Zazwyczaj używam go do przygotowania pysznych deserów, ale kto powiedział, że nie może mieć on szerszego zastosowania?

Obrazek
Klasyczne mielone z dodatkowym składnikiem zrobią prawdziwą furorę/źródło: robert6666/Adobe Stock

Moje mielone z andrutem, bo to właśnie ten sekretny składnik, smakują obłędnie. Ich przygotowanie to czysta przyjemność, dlatego jeśli masz dość robienia klasycznych mielonych na okrągło, zaszalej i postaw na małe zmiany. Na pewno nie pożałujesz!

Przepis na oryginalne mielone krok po kroku

Wiem, że początkowo pomysł połączenia wafla z mięsem mielonym może być szokujący, ale uwierz na słowo, ta receptura zrobi furorę w każdym domu!

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego,
  • 2 wafle tortowe,
  • 2 jajka,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • przyprawy wg uznania: sól, pieprz, majeranek.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od obrania i pokrojenia w drobną kostkę cebuli.
  2. Następnie obierz ząbek czosnku i przeciśnij go przez praskę.
  3. Oba składniki podsmaż następnie na złocisty kolor na rozgrzanej patelni.
  4. Do dużej miski przełóż mięso mielone, po czym dodaj przyprawy, wcześniej przygotowaną cebulę i czosnek oraz jedno jajko.
  5. Składniki dokładnie wymieszaj, aby zgromadzone smaki dobrze się połączyły.
  6. Następnie powstały miks przełóż na wafle i odstaw na 15 minut.
  7. Po tym czasie wafle powinny już wystarczająco zmięknąć, dzięki czemu będziesz mógł je formować wg uznania.
  8. Zabezpiecz swoje mielone z każdej strony przy pomocy wafla, po czym rozprowadź na powierzchni roztrzepane jajko. Do tego celu świetnie sprawdzi się pędzelek kuchenny.
  9. Teraz zostaje już tylko usmażyć mielone na rozgrzanej i natłuszczonej patelni. Smacznego!

Oczywiście mielone w nowym wydaniu możesz serwować na wiele ciekawych sposobów. Świetnie sprawdzą się tu klasyczne ziemniaki, kasza, jak i ryż. Latem, aby obiad był nieco lżejszy, dobrze podać je z samą sałatką lub zestawem surówek.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀