Chrupiące mielone bez grama panierki. Dodaj sekretny składnik

Lubisz mielone? Jeśli tak, ten artykuł powstał z myślą o tobie. Już za moment dowiesz się, jak je przygotować w oryginalny sposób. Obejdzie się bez klasycznej panierki!

ObrazekMielone w nowym wydaniu/źródło: Fanfo/Adobe Stock
Marzena Pęcak

Jeśli śledzisz moje artykuły od dłuższego czasu, to doskonale wiesz, że nuda w kuchni nigdy mi nie grozi. Codziennie staram się tak przygotować menu, aby moi bliscy byli zachwyceni. Przy okazji i ja dobrze bawię się w kuchni.

I jeśli zastanawiasz się, jak to robię, śpieszę z odpowiedzią. Tak naprawdę bazuje na tradycyjnych przepisach, ale od czasu do czasu lubię zaszaleć i coś w nich zmienić. Tak było w przypadku tradycyjnych mielonych, które w mojej kuchni przeszły małą metamorfozę. Dzięki nowej odsłonie zniknęły z talerzy w naprawdę ekspresowym tempie!

Klasyczne mielone po nowemu

Zanim jednak przejdę do szczegółowej instrukcji, może wyjaśnię, czego dotyczyła dokładnie mała modyfikacja w moim przepisie. Otóż nie użyłam ani grama bułki tartej, a i tak usmażone mielone były nadal mega chrupiące. Jakim cudem? Otóż kluczem do sukcesu w tym przypadku jest konkretny składnik. Zazwyczaj używam go do przygotowania pysznych deserów, ale kto powiedział, że nie może mieć on szerszego zastosowania?

Obrazek
Klasyczne mielone z dodatkowym składnikiem zrobią prawdziwą furorę/źródło: robert6666/Adobe Stock

Moje mielone z andrutem, bo to właśnie ten sekretny składnik, smakują obłędnie. Ich przygotowanie to czysta przyjemność, dlatego jeśli masz dość robienia klasycznych mielonych na okrągło, zaszalej i postaw na małe zmiany. Na pewno nie pożałujesz!

Przepis na oryginalne mielone krok po kroku

Wiem, że początkowo pomysł połączenia wafla z mięsem mielonym może być szokujący, ale uwierz na słowo, ta receptura zrobi furorę w każdym domu!

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego,
  • 2 wafle tortowe,
  • 2 jajka,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • przyprawy wg uznania: sól, pieprz, majeranek.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od obrania i pokrojenia w drobną kostkę cebuli.
  2. Następnie obierz ząbek czosnku i przeciśnij go przez praskę.
  3. Oba składniki podsmaż następnie na złocisty kolor na rozgrzanej patelni.
  4. Do dużej miski przełóż mięso mielone, po czym dodaj przyprawy, wcześniej przygotowaną cebulę i czosnek oraz jedno jajko.
  5. Składniki dokładnie wymieszaj, aby zgromadzone smaki dobrze się połączyły.
  6. Następnie powstały miks przełóż na wafle i odstaw na 15 minut.
  7. Po tym czasie wafle powinny już wystarczająco zmięknąć, dzięki czemu będziesz mógł je formować wg uznania.
  8. Zabezpiecz swoje mielone z każdej strony przy pomocy wafla, po czym rozprowadź na powierzchni roztrzepane jajko. Do tego celu świetnie sprawdzi się pędzelek kuchenny.
  9. Teraz zostaje już tylko usmażyć mielone na rozgrzanej i natłuszczonej patelni. Smacznego!

Oczywiście mielone w nowym wydaniu możesz serwować na wiele ciekawych sposobów. Świetnie sprawdzą się tu klasyczne ziemniaki, kasza, jak i ryż. Latem, aby obiad był nieco lżejszy, dobrze podać je z samą sałatką lub zestawem surówek.

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇