Chrupiące mielone bez grama panierki. Dodaj sekretny składnik
Lubisz mielone? Jeśli tak, ten artykuł powstał z myślą o tobie. Już za moment dowiesz się, jak je przygotować w oryginalny sposób. Obejdzie się bez klasycznej panierki!
02.08.2023 | aktual.: 02.08.2023 09:48
Jeśli śledzisz moje artykuły od dłuższego czasu, to doskonale wiesz, że nuda w kuchni nigdy mi nie grozi. Codziennie staram się tak przygotować menu, aby moi bliscy byli zachwyceni. Przy okazji i ja dobrze bawię się w kuchni.
I jeśli zastanawiasz się, jak to robię, śpieszę z odpowiedzią. Tak naprawdę bazuje na tradycyjnych przepisach, ale od czasu do czasu lubię zaszaleć i coś w nich zmienić. Tak było w przypadku tradycyjnych mielonych, które w mojej kuchni przeszły małą metamorfozę. Dzięki nowej odsłonie zniknęły z talerzy w naprawdę ekspresowym tempie!
Klasyczne mielone po nowemu
Zanim jednak przejdę do szczegółowej instrukcji, może wyjaśnię, czego dotyczyła dokładnie mała modyfikacja w moim przepisie. Otóż nie użyłam ani grama bułki tartej, a i tak usmażone mielone były nadal mega chrupiące. Jakim cudem? Otóż kluczem do sukcesu w tym przypadku jest konkretny składnik. Zazwyczaj używam go do przygotowania pysznych deserów, ale kto powiedział, że nie może mieć on szerszego zastosowania?
Moje mielone z andrutem, bo to właśnie ten sekretny składnik, smakują obłędnie. Ich przygotowanie to czysta przyjemność, dlatego jeśli masz dość robienia klasycznych mielonych na okrągło, zaszalej i postaw na małe zmiany. Na pewno nie pożałujesz!
Przepis na oryginalne mielone krok po kroku
Wiem, że początkowo pomysł połączenia wafla z mięsem mielonym może być szokujący, ale uwierz na słowo, ta receptura zrobi furorę w każdym domu!
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego,
- 2 wafle tortowe,
- 2 jajka,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- przyprawy wg uznania: sól, pieprz, majeranek.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od obrania i pokrojenia w drobną kostkę cebuli.
- Następnie obierz ząbek czosnku i przeciśnij go przez praskę.
- Oba składniki podsmaż następnie na złocisty kolor na rozgrzanej patelni.
- Do dużej miski przełóż mięso mielone, po czym dodaj przyprawy, wcześniej przygotowaną cebulę i czosnek oraz jedno jajko.
- Składniki dokładnie wymieszaj, aby zgromadzone smaki dobrze się połączyły.
- Następnie powstały miks przełóż na wafle i odstaw na 15 minut.
- Po tym czasie wafle powinny już wystarczająco zmięknąć, dzięki czemu będziesz mógł je formować wg uznania.
- Zabezpiecz swoje mielone z każdej strony przy pomocy wafla, po czym rozprowadź na powierzchni roztrzepane jajko. Do tego celu świetnie sprawdzi się pędzelek kuchenny.
- Teraz zostaje już tylko usmażyć mielone na rozgrzanej i natłuszczonej patelni. Smacznego!
Oczywiście mielone w nowym wydaniu możesz serwować na wiele ciekawych sposobów. Świetnie sprawdzą się tu klasyczne ziemniaki, kasza, jak i ryż. Latem, aby obiad był nieco lżejszy, dobrze podać je z samą sałatką lub zestawem surówek.