Chrupiące roladki schabowe skrywają farsz, który nigdy nie zawodzi. Świetna alternatywa dla kotletów
Masz dość robienia w kółko mielonych i kotletów schabowych? Potrzebujesz jakiejś odmiany w kuchni? Postaw na chrupiące roladki wypełnione po brzegi farszem na bazie brązowych pieczarek i mozzarelli. Do schabowych zawijasów możesz dodawać przeróżne dodatki, dzięki czemu za każdym razem będą miłym zaskoczeniem dla bliskich. Lista składników czeka poniżej. Nie zapomnij też obejrzeć naszego wideo, gdzie krok po kroku pokazujemy, jak zrobić roladki schabowe.
Składniki na roladki:
- 600 g schabu wieprzowego,
- sól i pieprz do smaku,
- 400 g pieczarek brązowych,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 150 g mozzarelli w kawałku (30 g na jedną roladkę).
Panierka:
- 1/2 szkl. mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 1 szkl. bułki tartej.
O czym warto pamiętać:
- Doprawione kawałki schabu przykryj folią spożywczą i dopiero z takim zabezpieczeniem rozbij je na cienkie placki przy pomocy tłuczka. W ten sposób zaoszczędzisz sporo czasu, bo tłuczek do mięsa nie będzie wymagał czyszczenia, podobnie jak blat dookoła deski do krojenia.
- Pamiętaj, rozbite kawałki mięsa nie powinny być porozrywane, ale muszą być wystarczająco cienkie, aby łatwo można było je złożyć.
- Do przygotowania farszu użyliśmy brązowych pieczarek, które nie dość, że mają głębszy smak, to jeszcze jest w nich mniej wody niż w białych pieczarkach. Praca z takimi grzybami jest prostsza i szybsza, bo nie musisz odparowywać przez długi czas wody z patelni.
- Do ekspresowego pokrojenia pieczarek w cienkie plastry polecamy użyć robota kuchennego.
- Na każdym rozbitym kawałku mięsa umieść porcję pieczarkowej mieszanki i kawałek mozzarelli. Na jedną porcję użyliśmy ok. 30 g sera.
- Roladki po zwinięciu zabezpiecz przy pomocy drewnianych wykałaczek, aby cała konstrukcja nie rozpadła się podczas panierowania i krótkiego obsmażania na rozgrzanej patelni.
- Dzięki krótkiej wizycie na patelni będziesz miał pewność, że mięso po upieczeniu pozostanie idealnie soczyste.
- Przed włożeniem roladek do formy do pieczenia, usuń wykałaczki. Następnie wstaw je do rozgrzanego piekarnika na 10-15 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Gotowe roladki podawaj z ulubionymi dodatkami.