Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Chrupiące roladki schabowe skrywają farsz, który nigdy nie zawodzi. Świetna alternatywa dla kotletów

Masz dość robienia w kółko mielonych i kotletów schabowych? Potrzebujesz jakiejś odmiany w kuchni? Postaw na chrupiące roladki wypełnione po brzegi farszem na bazie brązowych pieczarek i mozzarelli. Do schabowych zawijasów możesz dodawać przeróżne dodatki, dzięki czemu za każdym razem będą miłym zaskoczeniem dla bliskich. Lista składników czeka poniżej. Nie zapomnij też obejrzeć naszego wideo, gdzie krok po kroku pokazujemy, jak zrobić roladki schabowe.

Składniki na roladki:

  • 600 g schabu wieprzowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 400 g pieczarek brązowych,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 150 g mozzarelli w kawałku (30 g na jedną roladkę).

Panierka:

  • 1/2 szkl. mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 szkl. bułki tartej.

O czym warto pamiętać:

  1. Doprawione kawałki schabu przykryj folią spożywczą i dopiero z takim zabezpieczeniem rozbij je na cienkie placki przy pomocy tłuczka. W ten sposób zaoszczędzisz sporo czasu, bo tłuczek do mięsa nie będzie wymagał czyszczenia, podobnie jak blat dookoła deski do krojenia.
  2. Pamiętaj, rozbite kawałki mięsa nie powinny być porozrywane, ale muszą być wystarczająco cienkie, aby łatwo można było je złożyć.
  3. Do przygotowania farszu użyliśmy brązowych pieczarek, które nie dość, że mają głębszy smak, to jeszcze jest w nich mniej wody niż w białych pieczarkach. Praca z takimi grzybami jest prostsza i szybsza, bo nie musisz odparowywać przez długi czas wody z patelni.
  4. Do ekspresowego pokrojenia pieczarek w cienkie plastry polecamy użyć robota kuchennego.
  5. Na każdym rozbitym kawałku mięsa umieść porcję pieczarkowej mieszanki i kawałek mozzarelli. Na jedną porcję użyliśmy ok. 30 g sera.
  6. Roladki po zwinięciu zabezpiecz przy pomocy drewnianych wykałaczek, aby cała konstrukcja nie rozpadła się podczas panierowania i krótkiego obsmażania na rozgrzanej patelni.
  7. Dzięki krótkiej wizycie na patelni będziesz miał pewność, że mięso po upieczeniu pozostanie idealnie soczyste.
  8. Przed włożeniem roladek do formy do pieczenia, usuń wykałaczki. Następnie wstaw je do rozgrzanego piekarnika na 10-15 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  9. Gotowe roladki podawaj z ulubionymi dodatkami.
Więcej wideo
Jesienny omlet prosto z piekarnika. Po takim śniadaniu każdy dzień będzie udanyJesienny omlet prosto z piekarnika. Po takim śniadaniu każdy dzień będzie udany
Ciasto jogurtowo-makowe nigdy nie zawodzi. Dosłownie rozpływa się w ustachCiasto jogurtowo-makowe nigdy nie zawodzi. Dosłownie rozpływa się w ustach
Kolacja prosto z piekarnika. Maślane bułki faszerowane na bogato kurczakiem z dodatkamiKolacja prosto z piekarnika. Maślane bułki faszerowane na bogato kurczakiem z dodatkami
Burger Drwala powrócił. Na start tylko w tym mieście w PolsceBurger Drwala powrócił. Na start tylko w tym mieście w Polsce
Chrupiąca pizza z dużą ilością mięsa bez wyrabiania ciasta. Zrobisz ją w mgnieniu okaChrupiąca pizza z dużą ilością mięsa bez wyrabiania ciasta. Zrobisz ją w mgnieniu oka
Nazwa tego dania totalnie cię zaskoczy. Jak zrobić zupę Ślepe Ryby i co można w niej znaleźć?Nazwa tego dania totalnie cię zaskoczy. Jak zrobić zupę Ślepe Ryby i co można w niej znaleźć?
Rogale świętomarcińskie w formie ciasta? Sernik inspirowany pysznymi wypiekami to cukiernicze arcydziełoRogale świętomarcińskie w formie ciasta? Sernik inspirowany pysznymi wypiekami to cukiernicze arcydzieło
Wybrane dla Ciebie
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
O tej godzinie pij kawę. Według naukowców wtedy najbardziej zmniejsza ryzyko chorób serca
O tej godzinie pij kawę. Według naukowców wtedy najbardziej zmniejsza ryzyko chorób serca
Babka ruska lepsza niż pierogi. Tania, a cała rodzina naje się do syta
Babka ruska lepsza niż pierogi. Tania, a cała rodzina naje się do syta
Jak podgrzać schabowego? Dzięki tej metodzie będzie smaczny i chrupiący
Jak podgrzać schabowego? Dzięki tej metodzie będzie smaczny i chrupiący
Tylko 3 składniki i blender. Używam zamiast masła, bo wzmacnia kości i wspiera serce
Tylko 3 składniki i blender. Używam zamiast masła, bo wzmacnia kości i wspiera serce