Churrosy to jeden z moich ulubionych deserów. Ten hiszpański przysmak robię sama w domu
Churrosy to hiszpański deser, który zdobył serca smakoszy na całym świecie, również w Polsce. Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, idealnie komponują się z kremem czekoladowym i smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Wśród różnych słodkości, churrosy wyróżniają się nieco bardziej egzotycznym charakterem. Nie należą do najpopularniejszych deserów w Polsce, ale na imprezach, szczególnie tych dla dzieci, zawsze stanowią nie lada gratkę. Znikają w mgnieniu oka i szybko pojawiają się prośby o kolejne sztuki. Wyjątkowo dobrze komponują się z sosem czekoladowym, który sprawia, że całość staje się jeszcze słodsza. Jeśli zależy ci na bardziej orzeźwiającym efekcie końcowym, możesz podać je z sosem owocowym — to może mniej tradycyjne, ale wciąż bardzo smaczne połączenie.
Kruche ciasteczka z aksamitną polewą czekoladową. Rozpływają się w ustach
Churrosy, czyli pyszny deser
Churrosy najczęściej kojarzą się z kuchnią hiszpańską i meksykańską, i nie bez powodu. Przepis na nie trafił do Europy za sprawą Portugalczyków, a Hiszpanie dostosowali go do własnych gustów, czyniąc z churrosów jeden z flagowych deserów swojej kuchni. Dziś są popularne nie tylko w Hiszpanii, ale także w krajach Ameryki Łacińskiej i południowo-zachodnich stanach USA. W Polsce zyskują na popularności dzięki food truckom, chociaż wciąż nie są tak znane jak inne desery. Choć przepis może wydawać się dość skomplikowany, w rzeczywistości jest znacznie prostszy, niż się wydaje i spokojnie możesz przygotować churrosy samodzielnie w domu.
Przepis na churrosy
Składniki:
- 200 ml wody,
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- 30 g masła,
- 3 jajka,
- szczypta soli,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Zagotuj wodę razem z masłem, cukrem i szczyptą soli, aż składniki się połączą, a cukier całkowicie rozpuści.
- Stopniowo wsypuj mąkę, energicznie mieszając, aż powstanie gładkie, zwarte ciasto, które zacznie odchodzić od ścianek garnka.
- Zdejmij garnek z ognia.
- Nadal mieszając, dodawaj kolejno jajka, aż masa stanie się gładka i jednolita.
- W międzyczasie rozgrzej olej do smażenia w głębokim garnku.
- Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy około 1 cm.
- Wyciśnij porcje ciasta prosto na gorący olej, odcinając je nożyczkami lub nożem.
- Smaż przez około 2 minuty, aż pączki nabiorą złocistego koloru i będą chrupiące na zewnątrz.
- Po usmażeniu odsącz je na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe!