Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia

Rolada bez pieczenia – czy to w ogóle możliwe? Okazuje się, że jak najbardziej, a przepis jest prostszy niż mogłoby się wydawać. W mięciutkie ciasto zawijam krem czekoladowy z serkiem mascarpone. Na taki deser zawsze znajdą się chętni.

Roladę możesz zawinąć z czekoladą, kajmakiem lub innym krememRoladę możesz zawinąć z czekoladą, kajmakiem lub innym kremem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Słodką roladę zrobisz w podobny sposób jak spód do wielu innych ciast bez pieczenia. Wystarczy zblendować herbatniki na proszek, a potem zagnieść z masłem, mlekiem i cukrem. Taką masę z łatwością rozwałkujesz na cienki placek, a warstwy przełożone obłędnie czekoladowym kremem będą rozpływać się ustach.

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Jak zrobić słodką roladę bez pieczenia?

Ciasto z herbatników wymaga porządnego schłodzenia w lodówce – wtedy składniki idealnie się ze sobą połączą i łatwiej będzie rozwałkować placek. Ciasto z lodówki połóż pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii spożywczej, aby nie lepiło się do wałka. Jeśli masz taką możliwość, poproś kogoś o przytrzymanie arkusza. Jeśli lubisz kwaśne dodatki, dla przełamania słodyczy pod warstwą kremu możesz cienko rozsmarować konfiturę z czarnej porzeczki.

Składniki:

  • 350 g herbatników maślanych,
  • 100 g masła,
  • pół szklanki mleka,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 2 tabliczki czekolady deserowej
  • 250 g serka mascarpone,
  • 1 łyżka śmietany kremówki,
  • wiórki kokosowe do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki przełóż do kielicha blendera i zmiksuj na proszek.
  2. W rondelku podgrzej masło z mlekiem i cukrem. Dokładnie wymieszaj, a gdy cukier się rozpuści, zestaw z kuchenki i odstaw do wystygnięcia.
  3. Po przestudzeniu wymieszaj z rozdrobnionymi herbatnikami i zagnieć w kulę. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
  4. Jedną tabliczkę czekolady roztop w kąpieli wodnej, a po ostudzeniu wymieszaj z serkiem mascarpone.
  5. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
  6. Ostrożniej zdejmij wierzchni arkusz papieru i posmaruj ciasto kremem.
  7. Zawiń w roladę wzdłuż krótszego boku, stopniowo zdejmując papier. Ułóż na blaszce łączeniem do dołu.
  8. W kąpieli wodnej roztop drugą czekoladę z łyżką śmietanki kremówki. Przykryj roladę polewą i posyp wiórkami kokosowymi.

Wybrane dla Ciebie

Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku
Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku
To mój ulubiony jesienny obiad. O tej porze roku robię je co niedzielę
To mój ulubiony jesienny obiad. O tej porze roku robię je co niedzielę
Do placków robię grzybowy gulasz. Unosił się zapach jak z najlepszej restauracji
Do placków robię grzybowy gulasz. Unosił się zapach jak z najlepszej restauracji
Szybka i rozgrzewająca zupa. Syci na długo i nie obciąża żołądka
Szybka i rozgrzewająca zupa. Syci na długo i nie obciąża żołądka
Na imieniny zrobiłam tarte z sezonowym warzywem. Zniknęła w mgnieniu oka
Na imieniny zrobiłam tarte z sezonowym warzywem. Zniknęła w mgnieniu oka
Lepsze od placków ziemniaczanych. Dorzucam do nich składnik, który wszystko zmienia
Lepsze od placków ziemniaczanych. Dorzucam do nich składnik, który wszystko zmienia
Hiszpański przysmak wypełniam sezonowym warzywem. Zachwyca się nimi cała rodzina
Hiszpański przysmak wypełniam sezonowym warzywem. Zachwyca się nimi cała rodzina
Teraz robię tylko francuskie naleśniki. Tak elastyczne i miękkie, że już nie wrócę do starego przepisu
Teraz robię tylko francuskie naleśniki. Tak elastyczne i miękkie, że już nie wrócę do starego przepisu