Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Rolada bez pieczenia – czy to w ogóle możliwe? Okazuje się, że jak najbardziej, a przepis jest prostszy niż mogłoby się wydawać. W mięciutkie ciasto zawijam krem czekoladowy z serkiem mascarpone. Na taki deser zawsze znajdą się chętni.
Słodką roladę zrobisz w podobny sposób jak spód do wielu innych ciast bez pieczenia. Wystarczy zblendować herbatniki na proszek, a potem zagnieść z masłem, mlekiem i cukrem. Taką masę z łatwością rozwałkujesz na cienki placek, a warstwy przełożone obłędnie czekoladowym kremem będą rozpływać się ustach.
Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie
Jak zrobić słodką roladę bez pieczenia?
Ciasto z herbatników wymaga porządnego schłodzenia w lodówce – wtedy składniki idealnie się ze sobą połączą i łatwiej będzie rozwałkować placek. Ciasto z lodówki połóż pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii spożywczej, aby nie lepiło się do wałka. Jeśli masz taką możliwość, poproś kogoś o przytrzymanie arkusza. Jeśli lubisz kwaśne dodatki, dla przełamania słodyczy pod warstwą kremu możesz cienko rozsmarować konfiturę z czarnej porzeczki.
Składniki:
- 350 g herbatników maślanych,
- 100 g masła,
- pół szklanki mleka,
- pół szklanki cukru pudru,
- 2 tabliczki czekolady deserowej
- 250 g serka mascarpone,
- 1 łyżka śmietany kremówki,
- wiórki kokosowe do posypania.
Sposób przygotowania:
- Herbatniki przełóż do kielicha blendera i zmiksuj na proszek.
- W rondelku podgrzej masło z mlekiem i cukrem. Dokładnie wymieszaj, a gdy cukier się rozpuści, zestaw z kuchenki i odstaw do wystygnięcia.
- Po przestudzeniu wymieszaj z rozdrobnionymi herbatnikami i zagnieć w kulę. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
- Jedną tabliczkę czekolady roztop w kąpieli wodnej, a po ostudzeniu wymieszaj z serkiem mascarpone.
- Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
- Ostrożniej zdejmij wierzchni arkusz papieru i posmaruj ciasto kremem.
- Zawiń w roladę wzdłuż krótszego boku, stopniowo zdejmując papier. Ułóż na blaszce łączeniem do dołu.
- W kąpieli wodnej roztop drugą czekoladę z łyżką śmietanki kremówki. Przykryj roladę polewą i posyp wiórkami kokosowymi.