Ciasto anielska chmurka to słodki smak raju. Nie znam delikatniejszego ciasta
To deser, który jeszcze przed spróbowaniem cieszy oko. Puszysta, jasna masa na spodzie z biszkoptów wygląda tak, jakby ktoś właśnie ukroił kawałek chmury z nieba. Budzi zachwyt wśród najmłodszych, po dokładkę sięgają dorośli. To pyszny sposób na to, by przenieść do swojego domu kawałek raju.
10.11.2024 13:34
Pokochają ją wszyscy miłośnicy serników, bo to twaróg jest tutaj głównym składnikiem masy. Cały deser przygotujesz jednak bez pieczenia, więc nie musisz się obawiać, że ciasto opadnie. Anielska chmurka jest puszysta, mięciutka i tak smaczna, że nie sposób jej odmówić.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto anielska chmurka
To niezwykle lekkie i delikatne ciasto, które zachwyci każdego swoim aksamitnym wnętrzem. Co najważniejsze, przygotowanie go jest bardzo proste, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w kuchni.
Idealnie sprawdzi się na większe i mniejsze okazje, zachwycając smakiem zarówno miłośników tradycyjnych słodkości, jak i poszukiwaczy nowości w kuchni. Przygotowanie jest proste, ale jak na ciasto bez pieczenia przystało, trzeba uzbroić się w cierpliwość. W lodówce powinno spędzić przynajmniej 4 godziny, więc warto zaplanować przygotowywanie deseru odpowiednio wcześniej.
Składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego,
- 300 ml śmietanki 30 proc.,
- 100 g cukru pudru,
- 2 galaretki przeźroczyste,
- 500 ml gorącej wody,
- 15 sztuk biszkoptów.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
Krok 1. Galaretki wsyp do miski, zalej wrzątkiem i wymieszaj, żeby proszek się rozpuścił. Odstaw do wystudzenia.
Krok 2. Dno foremki o wymiarach 28x18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż biszkopty, tworząc spód ciasta.
Krok 3. Schłodzoną śmietankę przelej do miski i ubij na bitą śmietanę. W osobnej misce zmiksuj twaróg sernikowy z cukrem pudrem. Gdy składniki się połączą, dodaj bitą śmietanę i ponownie uruchom mikser. Na koniec dodaj wystudzoną galaretkę.
Krok 4. Powstałą masę wylej na przygotowany spód. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, aby dobrze stężała.
Krok 5. Gotowe ciasto udekoruj startą czekoladą mleczną lub gorzką i podziel na kawałki. Smacznego!