Ciasto anielska chmurka to słodki smak raju. Nie znam delikatniejszego ciasta

To deser, który jeszcze przed spróbowaniem cieszy oko. Puszysta, jasna masa na spodzie z biszkoptów wygląda tak, jakby ktoś właśnie ukroił kawałek chmury z nieba. Budzi zachwyt wśród najmłodszych, po dokładkę sięgają dorośli. To pyszny sposób na to, by przenieść do swojego domu kawałek raju.

Ciasto Anielska ChmurkaCiasto Anielska Chmurka
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Pokochają ją wszyscy miłośnicy serników, bo to twaróg jest tutaj głównym składnikiem masy. Cały deser przygotujesz jednak bez pieczenia, więc nie musisz się obawiać, że ciasto opadnie. Anielska chmurka jest puszysta, mięciutka i tak smaczna, że nie sposób jej odmówić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto anielska chmurka. Delikatne, rozpływające się w ustach

Ciasto anielska chmurka

To niezwykle lekkie i delikatne ciasto, które zachwyci każdego swoim aksamitnym wnętrzem. Co najważniejsze, przygotowanie go jest bardzo proste, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w kuchni.

Idealnie sprawdzi się na większe i mniejsze okazje, zachwycając smakiem zarówno miłośników tradycyjnych słodkości, jak i poszukiwaczy nowości w kuchni. Przygotowanie jest proste, ale jak na ciasto bez pieczenia przystało, trzeba uzbroić się w cierpliwość. W lodówce powinno spędzić przynajmniej 4 godziny, więc warto zaplanować przygotowywanie deseru odpowiednio wcześniej.

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • 300 ml śmietanki 30 proc., 
  • 100 g cukru pudru, 
  • 2 galaretki przeźroczyste,
  • 500 ml gorącej wody, 
  • 15 sztuk biszkoptów.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Galaretki wsyp do miski, zalej wrzątkiem i wymieszaj, żeby proszek się rozpuścił. Odstaw do wystudzenia.

Galaretka przezroczysta
Galaretka przezroczysta © Pyszności

Krok 2. Dno foremki o wymiarach 28x18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż biszkopty, tworząc spód ciasta.

Spód z biszkoptów
Spód z biszkoptów © Pyszności

Krok 3. Schłodzoną śmietankę przelej do miski i ubij na bitą śmietanę. W osobnej misce zmiksuj twaróg sernikowy z cukrem pudrem. Gdy składniki się połączą, dodaj bitą śmietanę i ponownie uruchom mikser. Na koniec dodaj wystudzoną galaretkę.

Gotowa masa serowa
Gotowa masa serowa © Pyszności

Krok 4. Powstałą masę wylej na przygotowany spód. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, aby dobrze stężała.

Ciasto Anielska Chmurka
Ciasto anielska chmurka © Pyszności

Krok 5. Gotowe ciasto udekoruj startą czekoladą mleczną lub gorzką i podziel na kawałki. Smacznego!

Ciasto Anielska Chmurka
Ciasto anielska chmurka © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat