InspiracjePamiętacie to kultowe ciasto? Chatkę Baba Jagi robiła kiedyś każda gospodyni

Pamiętacie to kultowe ciasto? Chatkę Baba Jagi robiła kiedyś każda gospodyni

Chatka Baby Jagi, zwana również Chatką Puchatka to ciasto, które przed laty królowało na polskich stołach. Ten deser bez pieczenia z herbatnikami i masą serową jest dla wielu wspomnieniem dzieciństwa. Jeśli chcesz zaskoczyć domowników, wypróbuj ten przepis. 

Chatka Baby Jagi była kiedyś królową imprez - Pyszności;
Chatka Baby Jagi była kiedyś królową imprez - Pyszności;

04.04.2023 | aktual.: 04.04.2023 11:39

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Warto odtwarzać stare przepisy, to nie tylko powrót do smaków dzieciństwa, ale też świetna zabawa. Przyrządzając Chatkę Baby Jagi możemy dać ponieść się fantazji i udekorować ją tak, żeby faktycznie przypominała domek wiedźmy z bajek. Niegdyś masę serową ucierano na margarynie, teraz odchodzi się od takich praktyk i częściej stosuje masło. Mimo to wiele osób na pewno potwierdzi, że tych kilkadziesiąt lat temu Chata Puchatka zrobiona nawet na margarynie była prawdziwym  rarytasem.

Przysmak sprzed lat. Nie musisz nawet włączać piekarnika

Chatkę Baby Jagi przyrządzisz z łatwo dostępnych składników, m.in. twarogu, masła, cukru, herbatników czy kakao. Herbatniki zmiękną pod wpływem serowo-kakaowej masy, więc ciasto będzie się kroić bez problemu. Co więcej, do przygotowania domku Baby Jagi nie potrzebujesz żadnych foremek, ani nawet piekarnika. To - mimo tego, że tak nie wygląda - naprawdę łatwe i stosunkowo szybkie (nie licząc czasu potrzebnego do schłodzenia masy) w wykonaniu na ciasto.  Całość wieńczy polewa o smaku kakaowym. Zapisz koniecznie nasz przepis na tę polewę, bo sprawdzi się nie tylko w przypadku tego ciasta.

W sieci znajdziesz różne wariacje na temat Chatki Puchatka. Najpopularniejszą jest ta z galaretką w środku, są również takie z bananem, posypane drażetkami czy wiórkami kokosowymi. Chcąc przygotować ciasto z galaretką, wystarczy, że wcześniej wylejesz rozpuszczoną galaretkę do np. keksówki i odczekasz aż stężeje. Następnie, przygotowując Chatkę Puchatka, po prostu kładziesz pasek galaretki na masy serową i kakaową i dopiero wtedy zawijasz całość.

Chatka Baby Jagi - składnie - Pyszności;
Chatka Baby Jagi - składnie - Pyszności;

Chcesz przygotować Chatkę Baby Jagi? Oto składniki

O czym warto pamiętać, przygotowując to ciasto? Najlepiej oczywiście samemu zmielić twaróg, dwu- lub nawet trzykrotnie. Jeśli posiłkujesz się takim już gotowym, z wiadereczka, pamiętaj, żeby odsączyć go z nadmiaru wody. Masło do przygotowania masy powinno być miękkie, odczekaj więc chwilę, zanim zabierzesz się za szykowanie serowego wkładu. W przepisie tym świetnie sprawdzą się herbatniki maślane. Poniżej znajdziesz przepis oraz filmik, przedstawiający krok po kroku, jak wykonać przepyszne ciasto chatka Baby Jagi.

Składniki:

  • 200 g masła
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 500 g twarogu sernikowego – mielonego
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 24 albo 30 szt. herbatników

Polewa kakaowa

  • 100 g masła
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1/3 szkl. mleka w proszku
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 3-4 łyżki wody

Chatka Baby Jagi - przepis krok po kroku na kultowe ciasto

  1. W misce umieść miękkie masło i dodaj do niego cukier puder. Przy pomocy blendera utrzyj całość na puszystą masę. Następnie dodawaj po łyżce twarogu, cały czas miksując.
  2. Gotową masę serową podziel na dwie miski. Do jednej części dodaj ekstrakt waniliowy, do drugiej ciemnej kakao. Całość wymieszaj, żeby składniki masy się połączyły.
  3. Teraz czas przejść do złożenia chatki. Na blacie połóż kawałek folii aluminiowej. Ułóż na niej trzy rzędy herbatników i wyłóż kakaową masę. Rozprowadź ją przy pomocy noża lub łyżki na herbatnikach. Odłóż odrobinę ciemnej masy do kolejnej warstwy.
  4. Następnie wyłóż kolejną warstwę herbatników i rozprowadź na nich tym razem jasny krem. Na środku zrób pasek z kakaowej masy przy pomocy szprycy.
  5. Ciasto złóż w trójkąt - chwyć dwa brzegi folii aluminiowej i połącz ze sobą. Przy pomocy szpatułki wygładź brzegi (przy składaniu krem może wydostać się ze środka) i wstaw do lodówki do stężenia na 4 godziny. Przez ten czas herbatniki ładnie namiękną i łatwiej będzie później kroić ciasto.
  6. Do garnka dodaj masło, cukier, wodę i ciemne kakao. Podgrzewaj razem, aż powstanie pyszna polewa. Uważaj, żeby nie zagotować masy! Następnie zdejmij garnek z palnika i dodaj do niego mleko w proszku. Całość dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Na keksówce lub podłużnej formie stwórz rusztowanie do ciasta. Przełóż tam Chatkę Baby Jagi i polej przygotowaną polewą. Włóż ciasto jeszcze na godzinę do lodówki.

Zobacz także filmik, na którym pokazujemy krok po kroku, jak przyrządzić to fantastyczne ciasto: