Ciasto Fiona bez pieczenia. Bajkowy smak w każdym kawałku
Ciasto Fiona to pyszny deser bez pieczenia, który zachwyca malinową pianką, galaretką i kremem budyniowym. Jest przyjemnie orzeźwiające, z przyjemnie zbalansowaną słodyczą.
Kiedy na stole pojawia się Fiona, po talerzyk sięgają zarówno dzieci, jak i dorośli. Słodki deser z wyraźnie wyczuwalną nutą malin wspaniale sprawdzi się na wiosenne i letnie przyjęcia. Oczarowuje lekkością i niepowtarzalnym smakiem, jednocześnie pięknie prezentując się na stole. To pyszne ciasto na urodziny, komunię, czy imprezę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Fiona bez pieczenia. Warstwowe pyszności na biszkoptach z pysznym musem
Ciasto Fiona na biszkoptach bez pieczenia
Ciasto Fiona bez pieczenia to pyszny sposób na to, by oczarować gości lekkim i smacznym deserem. Spód z mięciutkich biszkoptów, budyniowa masa z nutą malin, lekka pianka i rześka galaretka to połączenie po prostu idealne.
To proste ciasto, które zachwyca wyglądem. Poświęcić na nie trzeba trochę czasu, by wszystkie warstwy dobrze stężały. Poza tym nie wymaga wielu wysiłku ani specjalnych umiejętności. Jest różowo, malinowo i tak smacznie, że do kuchni wrócą tylko puste talerzyki.
Składniki:
- 150 g okrągłych biszkoptów,
- 15 sztuk delicji malinowych.
Masa budyniowa
- 600 ml wody rozcieńczonej z sokiem malinowym,
- 3 opakowania budyniu malinowego,
- 1,5 szklanki wody rozcieńczonej z sokiem malinowym.
Pianka malinowa
- 1 galaretka malinowa,
- 250 ml wrzątku,
- 500 ml śmietanki 30 proc.
Galaretka malinowa
- 2 galaretki malinowe,
- 800 ml wrzątku,
- 200 g malin.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Dno blaszki o wymiarach 28 × 18 wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na spodzie warstwę okrągłych biszkoptów.
Krok 2. Budyń przesyp do miski i zalej 600 ml wody z dodatkiem soku malinowego. Dokładnie wymieszaj. Pozostałą wodę z sokiem zagotuj, wlej budyń i podgrzewaj, aż powstanie gęsty budyń. Wylej na spód z biszkoptów i odstaw do wystudzenia.
Krok 3. Przygotuj piankę. Malinową galaretkę rozpuść we wrzątku i odstaw do wystudzenia.
Śmietankę ubij na sztywno, miksując ją na sztywno z przestudzoną galaretką.
Krok 4. Na budyniu malinowym ułóż ciastka z galaretką i wylej pianę. Rozprowadź równomiernie.
Krok 5. Galaretkę rozpuść we wrzątku i odstaw do stężenia. Na cieście ułóż maliny i zalej całość tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia podziel na kawałki. Smacznego!