WAŻNE
TERAZ

Trump rozmawiał z Putinem. Jest komunikat Białego Domu

Ciasto Fiona bez pieczenia. Bajkowy smak w każdym kawałku

Ciasto Fiona to pyszny deser bez pieczenia, który zachwyca malinową pianką, galaretką i kremem budyniowym. Jest przyjemnie orzeźwiające, z przyjemnie zbalansowaną słodyczą.

Ciasto FionaCiasto Fiona
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Kiedy na stole pojawia się Fiona, po talerzyk sięgają zarówno dzieci, jak i dorośli. Słodki deser z wyraźnie wyczuwalną nutą malin wspaniale sprawdzi się na wiosenne i letnie przyjęcia. Oczarowuje lekkością i niepowtarzalnym smakiem, jednocześnie pięknie prezentując się na stole. To pyszne ciasto na urodziny, komunię, czy imprezę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Fiona bez pieczenia. Warstwowe pyszności na biszkoptach z pysznym musem

Ciasto Fiona na biszkoptach bez pieczenia

Ciasto Fiona bez pieczenia to pyszny sposób na to, by oczarować gości lekkim i smacznym deserem. Spód z mięciutkich biszkoptów, budyniowa masa z nutą malin, lekka pianka i rześka galaretka to połączenie po prostu idealne.

To proste ciasto, które zachwyca wyglądem. Poświęcić na nie trzeba trochę czasu, by wszystkie warstwy dobrze stężały. Poza tym nie wymaga wielu wysiłku ani specjalnych umiejętności. Jest różowo, malinowo i tak smacznie, że do kuchni wrócą tylko puste talerzyki.

Składniki:

  • 150 g okrągłych biszkoptów,
  • 15 sztuk delicji malinowych.

Masa budyniowa

  • 600 ml wody rozcieńczonej z sokiem malinowym,
  • 3 opakowania budyniu malinowego,
  • 1,5 szklanki wody rozcieńczonej z sokiem malinowym.

Pianka malinowa

  • 1 galaretka malinowa,
  • 250 ml wrzątku,
  • 500 ml śmietanki 30 proc.

Galaretka malinowa

  • 2 galaretki malinowe,
  • 800 ml wrzątku,
  • 200 g malin.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Dno blaszki o wymiarach 28 × 18 wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na spodzie warstwę okrągłych biszkoptów.

Spód z biszkoptów
Spód z biszkoptów © Licencjodawca

Krok 2. Budyń przesyp do miski i zalej 600 ml wody z dodatkiem soku malinowego. Dokładnie wymieszaj. Pozostałą wodę z sokiem zagotuj, wlej budyń i podgrzewaj, aż powstanie gęsty budyń. Wylej na spód z biszkoptów i odstaw do wystudzenia.

Malinowy budyń
Malinowy budyń © Pyszności

Krok 3. Przygotuj piankę. Malinową galaretkę rozpuść we wrzątku i odstaw do wystudzenia.

Śmietankę ubij na sztywno, miksując ją na sztywno z przestudzoną galaretką.

Malinowa pianka
Malinowa pianka © Pyszności

Krok 4. Na budyniu malinowym ułóż ciastka z galaretką i wylej pianę. Rozprowadź równomiernie.

Ciasto Malinowa Fiona
Ciasto Malinowa Fiona © Pyszności

Krok 5. Galaretkę rozpuść we wrzątku i odstaw do stężenia. Na cieście ułóż maliny i zalej całość tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia podziel na kawałki. Smacznego!

Ciasto Fiona
Ciasto Fiona © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej