PrzepisCiastaCiasto Kilimandżaro przeniesie na wyżyny smaku. Idealne na mniejsze i większe okazje

Ciasto Kilimandżaro przeniesie na wyżyny smaku. Idealne na mniejsze i większe okazje

Ciasto Kilimandżaro zachwyca pysznymi warstwami. Gdy tylko pojawia się na stole, wszyscy od razu zabierają się za jedzenie. Efektowny przepis zrobisz bez większych problemów, a zachwyt gości murowany.

Warstwowe ciasto Kilimandżaro
Warstwowe ciasto Kilimandżaro
Źródło zdjęć: © Pyszności

Ciasto Kilimandżaro to prawdziwa perełka wśród polskich wypieków. Jego połączenie wilgotnego biszkoptu czekoladowego, delikatnej masy budyniowej oraz słodkich jabłek sprawia, że jest to deser, który podbija serca wielu. To przepis, który szybko się nie znudzi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Kilimandżaro z jabłkami

Choć nazwa "Kilimandżaro" może kojarzyć się z wysoką górą w Afryce, dokładne pochodzenie tej nazwy w kontekście ciasta pozostaje tajemnicą. Prawdopodobnie jest to po prostu chwytliwa nazwa i kreatywność twórcy tego przepisu. Nie zmienia to faktu, że ciasto Kilimandżaro to naprawdę smaczny deser.

Świetnie sprawdzi się na mniejsze i większe okazje, wzbudzając zachwyt we wszystkich ciotkach. To również pyszne ciasto z jabłkami na Święta.

Składniki:

Biszkopt: 

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru, 
  • 1 szklanka mąki pszennej, 
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 3 łyżeczki kakao. 

Krem budyniowy: 

  • 2 żółtka, 
  • 1 cukier wanilinowy, 
  • 3/4 szklanki cukru pudru, 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • 4 łyżki mąki pszennej tortowej, 
  • 750 ml mleka, 
  • 250 g miękkiego masła. 

Masa jabłkowa: 

  • 1 kg jabłek, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 2 galaretki brzoskwiniowe.

Polewa czekoladowa: 

  • 100 g gorzkiej czekolady, 
  • 50 ml śmietanki 30 proc.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Zacznij od biszkoptu. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie dodawaj po kolei żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao.

Masa na biszkopt kakaowy
Masa na biszkopt kakaowy© Pyszności

Krok 2. Dno formy ok. 28x18 cm o wymiarach wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż przygotowaną masę biszkoptową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza. Piecz przez ok. 35 minut, do suchego patyczka. Odstaw do wystudzenia. Po wystudzeniu przekrój na pół.

Puszysty biszkopt czekoladowy
Puszysty biszkopt czekoladowy© Pyszności

Krok 3. Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Przesmaż je w rondelku wraz z masłem i dosyp galaretkę brzoskwiniową.

Masa jabłkowa do ciasta
Masa jabłkowa do ciasta© Pyszności

Krok 4. Przejdź do masy budyniowej. W rondelku umieść żółtko, cukier oraz cukier puder i wymieszaj. Wlej mleko, dodaj mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i zacznij podgrzewać całość, aż powstanie gęsty budyń. Odstaw do wystudzenia. By na wierzchu nie utworzył się kożuch, przykryj budyń kawałkiem folii spożywczej.

Pyszny domowy budyń śmietankowy
Pyszny domowy budyń śmietankowy© Pyszności

Krok 5. Do miski przełóż miękkie masło i zmiksuj je. Cały czas miksując, dodawaj stopniowo przestudzony budyń.

Domowy krem budyniowy pasuje do wielu deserów
Domowy krem budyniowy pasuje do wielu deserów© Pyszności

Krok 6. Na wystudzony biszkopt wyłóż masę jabłkową, dodaj krem budyniowy i przykryj drugim biszkoptem. Odstaw do schłodzenia na 2 godziny.

Ciasto Kilimandżaro zachwyca warstwami
Ciasto Kilimandżaro zachwyca warstwami© Pyszności

Krok 7. W podgrzanej śmietance rozpuść czekoladę. Powstałą polewą udekoruj ciasto Kilimandżaro z jabłkami. Gotowy deser podziel na kawałki. Smacznego!

Ciasto Kilimandżaro z jabłkami
Ciasto Kilimandżaro z jabłkami © Pyszności
przepiswideociasto

Wybrane dla Ciebie