Popisowe ciasto teściowej. Bije na głowę nawet dojrzewający piernik

Na ten wypiek wiele osób w mojej rodzinie czeka cały rok. Przygotowanie kilku miodowych blatów wymaga czasu, więc nic dziwnego, że ciasto jest pieczone tylko na specjalne okazje. Jednak trud zawsze zostaje doceniony, bo słodkie i kruche placki smakują niebywale przełożone powidłami śliwkowymi i kremem grysikowym. Całość wieńczy polewa z roztopionej czekolady.

Pyszny miodownik przekładany kremem i marmoladąPyszny miodownik przekładany kremem i marmoladą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | PHOTOHUNTER
Anna Galuhn

Nie tylko piernik jest symbolicznie powiązany z tradycją Bożego Narodzenia. Również placki przygotowywane na miodzie miały zapewnić zdrowie całej rodzinie. W wielu domach to właśnie miodownik jest gwiazdą świątecznego stołu. Ciasto nabiera smaku dopiero na drugi dzień, więc nie czekaj z wypiekiem na ostatnią chwilę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik krakowski w tradycyjnym wydaniu. Najlepsze polskie ciasto

Skąd pochodzi przepis na miodownik?

Trudno prześledzić dokładną historię tego wypieku, ponieważ tradycja dodawania miodu do ciasta znana była już w starożytnym Rzymie. W średniowieczu wypiekano placki na miodzie w różnych zakątkach Europy. Istnieją też przesłanki, że przepis ma korzenie ormiańskie

Najstarszy polski miodownik pochodzi z Jaszczowa w województwie lubelskim. W postaci placków przekładanych kremem znany jest na terenie Czech i Ukrainy. Występuje pod różnymi nazwami, także jako stefanka, marlenka lub królewiec.

Jak zrobić miodownik z powidłami i kremem z kaszy manny?

W pierwszym kroku musisz przygotować placki. Wystarczą 3, ale jeśli chcesz przygotować wyższe ciasto, może wypiec nawet 5-6 miodowych blatów.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 120 g cukru pudru,
  • 4 żółtka,
  • 3 łyżki płynnego miodu,
  • 200 g zimnego masła.

Pozostałe składniki:

  • 8 łyżek kaszy manny,
  • 1 łyżka budyniu waniliowego,
  • 700 ml mleka,
  • 100 g cukru,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 200 g powideł śliwkowych,
  • 1 tabliczka czekolady deserowej lub gorzkiej,
  • 50 ml śmietany kremówki.

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiej na stolnicę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodaj zimne masło i posiekaj je nożem. Usyp stożek, zrób wgłębienie, wbij w nie 4 żółtka, dodaj 3 łyżki miodu. Szybko zagnieć ciasto w kulę. Podziel na 3 równe części. Każdą owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
  2. Na papierze do pieczenia rozwałkuj pierwszą porcję ciasta. Przełóż na dużą prostokątną blachę, ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 15 minut.
  3. Po upieczeniu przełóż placek do ostygnięcia. Tak samo przygotuj pozostałe dwa blaty na miodownik.
  4. Aby przygotować krem grysikowy, wstaw do zagotowania 500 ml mleka. W pozostałych 200 ml rozmieszaj budyń waniliowy, kaszę manną i cukier. Dodaj do gotującego się mleka i mieszaj energicznie aż do powstania bardzo gęstej masy. Odstaw do całkowitego wystudzenia. W misce utrzyj masło w temperaturze pokojowej, łyżka po łyżce dodawaj zimny budyń z kaszy manny.
  5. Na pierwszym miodowym blacie rozprowadź połowę powideł śliwkowych i połowę kremu. Przykryj drugim blatem. Połóż pozostałe powidła i krem. Przykryj trzecim blatem.
  6. Na koniec przygotuj polewę. W kąpieli wodnej roztop pokruszoną tabliczkę czekolady. Rozmieszaj ze śmietanką. Płynną polewę rozprowadź równomiernie po wierzchu ciasta. Gotowy miodownik w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin.

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża