Jesz jabłka? Oto co się wtedy dzieje z twoim organizmem

Jabłka są naszym dobrem lokalnym. Należą do najpopularniejszych owoców w kraju, tym samym są łatwo dostępne i stosunkowo niedrogie. Wyróżnia je chrupiący miąższ, a w zależności od odmiany, może być mniej lub bardziej słodki. Zobaczcie, dlaczego warto włączyć choćby jedno jabłko dziennie do diety. 

ObrazekJabłka zawierają wiele korzystnych dla zdrowia związków - Pyszności; Fot. Pixabay

Jabłka są bogate w witaminę C, która jest silnym antyoksydantem i wspomaga układ odpornościowy organizmu. Zawierają również pewne ilości witamin z grupy B (takich jak tiamina, ryboflawina i witamina B6) oraz minerałów, w tym potasu, co przyczynia się do utrzymania równowagi elektrolitowej w organizmie. To jednak tylko kilka z prozdrowotnych właściwości jabłek. Regularne spożywanie tych owoców może mieć kolosalny wpływ na nasze zdrowie. 

Jabłka to źródło drogocennego błonnika

Jabłka są źródłem błonnika pokarmowego, zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego. Według Harvard TH Chan School of Public Health oba rodzaje błonnika są ważne dla trawienia. Rozpuszczalny błonnik spowalnia wchłanianie węglowodanów i trawienie glukozy, co pomaga kontrolować poziom cukru we krwi. Tymczasem nierozpuszczalny błonnik wspiera perystaltykę jelit, zmniejsza ryzyko zaparć i reguluje rytm wypróżnień.

Badanie opublikowane w "The American Journal of Clinical Nutrition" wykazało, że jedzenie dwóch jabłek dziennie pomaga obniżyć zarówno poziom "złego" cholesterolu LDL, jak i trójglicerydów. Według University of Illinois rozpuszczalny błonnik pomaga zapobiegać gromadzeniu się cholesterolu w wyściółce ścian naczyń krwionośnych, zmniejszając w ten sposób ryzyko występowania miażdżycy tętnic i chorób serca. Może również pomóc obniżyć ciśnienie krwi.

Obrazek
Jabłka to samo zdrowie - Pyszności; Fot. Pixabay

Wspierają odporność

Według badań na zwierzętach (opublikowanych na łamach "Brain, Behavior, and Immunity") dieta wypełniona rozpuszczalnym błonnikiem pomaga przekształcić komórki odpornościowe, które były prozapalne, w komórki przeciwzapalne i wspierające odporność. Inne badanie na zwierzętach, opublikowane w czasopiśmie "Immunity", wykazało, że dieta bogata w błonnik pomaga chronić myszy przed grypą. Nie jest jednak jasne, czy te efekty wystąpią u ludzi.

Mimo to istnieją powody, by sądzić, że jabłka mogą wzmacniać odporność, po części dlatego, że zawierają witaminę C. Na łamach magazynu "Nutrients" wykazano, że regularne spożywanie witaminy C odgrywa wiele ról we wspomaganiu funkcjonowania układu odpornościowego. Na przykład, wzmacnia barierę nabłonkową (rodzaj tkanki) przed patogenami i chroni przed środowiskowym stresem oksydacyjnym, takim jak zanieczyszczenie i promieniowanie.

Zapobiegają nowotworom

Jabłka mogą zmniejszać ryzyko niektórych nowotworów. Zdaniem naukowców jest to związane z zawartymi w tych owocach przeciwutleniaczami (przeciwutleniacze ograniczają wzrost komórek rakowych). Przegląd opublikowany w "Public Health Nutrition" wykazał, że regularne spożywanie jabłek wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem raka jelita grubego, jamy ustnej, przełyku i piersi.

Badanie opublikowane w czasopiśmie "Pediatrics" wykazało, że kobiety, które spożywały więcej pokarmów bogatych w błonnik w okresie dojrzewania i wczesnej dorosłości, miały mniejsze ryzyko raka piersi w późniejszym życiu. Inne badanie opublikowane na łamach "The Lancet" wykazało, że dieta bogata w błonnik pokarmowy może pomóc w ochronie przed rakiem jelita grubego i rakiem piersi, a także przed cukrzycą typu 2 i chorobami układu krążenia.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej