Jesz jabłka? Oto co się wtedy dzieje z twoim organizmem
28.07.2023 13:08
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jabłka są naszym dobrem lokalnym. Należą do najpopularniejszych owoców w kraju, tym samym są łatwo dostępne i stosunkowo niedrogie. Wyróżnia je chrupiący miąższ, a w zależności od odmiany, może być mniej lub bardziej słodki. Zobaczcie, dlaczego warto włączyć choćby jedno jabłko dziennie do diety.
Jabłka są bogate w witaminę C, która jest silnym antyoksydantem i wspomaga układ odpornościowy organizmu. Zawierają również pewne ilości witamin z grupy B (takich jak tiamina, ryboflawina i witamina B6) oraz minerałów, w tym potasu, co przyczynia się do utrzymania równowagi elektrolitowej w organizmie. To jednak tylko kilka z prozdrowotnych właściwości jabłek. Regularne spożywanie tych owoców może mieć kolosalny wpływ na nasze zdrowie.
Jabłka to źródło drogocennego błonnika
Jabłka są źródłem błonnika pokarmowego, zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego. Według Harvard TH Chan School of Public Health oba rodzaje błonnika są ważne dla trawienia. Rozpuszczalny błonnik spowalnia wchłanianie węglowodanów i trawienie glukozy, co pomaga kontrolować poziom cukru we krwi. Tymczasem nierozpuszczalny błonnik wspiera perystaltykę jelit, zmniejsza ryzyko zaparć i reguluje rytm wypróżnień.
Badanie opublikowane w "The American Journal of Clinical Nutrition" wykazało, że jedzenie dwóch jabłek dziennie pomaga obniżyć zarówno poziom "złego" cholesterolu LDL, jak i trójglicerydów. Według University of Illinois rozpuszczalny błonnik pomaga zapobiegać gromadzeniu się cholesterolu w wyściółce ścian naczyń krwionośnych, zmniejszając w ten sposób ryzyko występowania miażdżycy tętnic i chorób serca. Może również pomóc obniżyć ciśnienie krwi.
Wspierają odporność
Według badań na zwierzętach (opublikowanych na łamach "Brain, Behavior, and Immunity") dieta wypełniona rozpuszczalnym błonnikiem pomaga przekształcić komórki odpornościowe, które były prozapalne, w komórki przeciwzapalne i wspierające odporność. Inne badanie na zwierzętach, opublikowane w czasopiśmie "Immunity", wykazało, że dieta bogata w błonnik pomaga chronić myszy przed grypą. Nie jest jednak jasne, czy te efekty wystąpią u ludzi.
Mimo to istnieją powody, by sądzić, że jabłka mogą wzmacniać odporność, po części dlatego, że zawierają witaminę C. Na łamach magazynu "Nutrients" wykazano, że regularne spożywanie witaminy C odgrywa wiele ról we wspomaganiu funkcjonowania układu odpornościowego. Na przykład, wzmacnia barierę nabłonkową (rodzaj tkanki) przed patogenami i chroni przed środowiskowym stresem oksydacyjnym, takim jak zanieczyszczenie i promieniowanie.
Zapobiegają nowotworom
Jabłka mogą zmniejszać ryzyko niektórych nowotworów. Zdaniem naukowców jest to związane z zawartymi w tych owocach przeciwutleniaczami (przeciwutleniacze ograniczają wzrost komórek rakowych). Przegląd opublikowany w "Public Health Nutrition" wykazał, że regularne spożywanie jabłek wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem raka jelita grubego, jamy ustnej, przełyku i piersi.
Badanie opublikowane w czasopiśmie "Pediatrics" wykazało, że kobiety, które spożywały więcej pokarmów bogatych w błonnik w okresie dojrzewania i wczesnej dorosłości, miały mniejsze ryzyko raka piersi w późniejszym życiu. Inne badanie opublikowane na łamach "The Lancet" wykazało, że dieta bogata w błonnik pokarmowy może pomóc w ochronie przed rakiem jelita grubego i rakiem piersi, a także przed cukrzycą typu 2 i chorobami układu krążenia.