Jesz jabłka? Oto co się wtedy dzieje z twoim organizmem

Jabłka są naszym dobrem lokalnym. Należą do najpopularniejszych owoców w kraju, tym samym są łatwo dostępne i stosunkowo niedrogie. Wyróżnia je chrupiący miąższ, a w zależności od odmiany, może być mniej lub bardziej słodki. Zobaczcie, dlaczego warto włączyć choćby jedno jabłko dziennie do diety. 

ObrazekJabłka zawierają wiele korzystnych dla zdrowia związków - Pyszności; Fot. Pixabay

Jabłka są bogate w witaminę C, która jest silnym antyoksydantem i wspomaga układ odpornościowy organizmu. Zawierają również pewne ilości witamin z grupy B (takich jak tiamina, ryboflawina i witamina B6) oraz minerałów, w tym potasu, co przyczynia się do utrzymania równowagi elektrolitowej w organizmie. To jednak tylko kilka z prozdrowotnych właściwości jabłek. Regularne spożywanie tych owoców może mieć kolosalny wpływ na nasze zdrowie. 

Jabłka to źródło drogocennego błonnika

Jabłka są źródłem błonnika pokarmowego, zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego. Według Harvard TH Chan School of Public Health oba rodzaje błonnika są ważne dla trawienia. Rozpuszczalny błonnik spowalnia wchłanianie węglowodanów i trawienie glukozy, co pomaga kontrolować poziom cukru we krwi. Tymczasem nierozpuszczalny błonnik wspiera perystaltykę jelit, zmniejsza ryzyko zaparć i reguluje rytm wypróżnień.

Badanie opublikowane w "The American Journal of Clinical Nutrition" wykazało, że jedzenie dwóch jabłek dziennie pomaga obniżyć zarówno poziom "złego" cholesterolu LDL, jak i trójglicerydów. Według University of Illinois rozpuszczalny błonnik pomaga zapobiegać gromadzeniu się cholesterolu w wyściółce ścian naczyń krwionośnych, zmniejszając w ten sposób ryzyko występowania miażdżycy tętnic i chorób serca. Może również pomóc obniżyć ciśnienie krwi.

Obrazek
Jabłka to samo zdrowie - Pyszności; Fot. Pixabay

Wspierają odporność

Według badań na zwierzętach (opublikowanych na łamach "Brain, Behavior, and Immunity") dieta wypełniona rozpuszczalnym błonnikiem pomaga przekształcić komórki odpornościowe, które były prozapalne, w komórki przeciwzapalne i wspierające odporność. Inne badanie na zwierzętach, opublikowane w czasopiśmie "Immunity", wykazało, że dieta bogata w błonnik pomaga chronić myszy przed grypą. Nie jest jednak jasne, czy te efekty wystąpią u ludzi.

Mimo to istnieją powody, by sądzić, że jabłka mogą wzmacniać odporność, po części dlatego, że zawierają witaminę C. Na łamach magazynu "Nutrients" wykazano, że regularne spożywanie witaminy C odgrywa wiele ról we wspomaganiu funkcjonowania układu odpornościowego. Na przykład, wzmacnia barierę nabłonkową (rodzaj tkanki) przed patogenami i chroni przed środowiskowym stresem oksydacyjnym, takim jak zanieczyszczenie i promieniowanie.

Zapobiegają nowotworom

Jabłka mogą zmniejszać ryzyko niektórych nowotworów. Zdaniem naukowców jest to związane z zawartymi w tych owocach przeciwutleniaczami (przeciwutleniacze ograniczają wzrost komórek rakowych). Przegląd opublikowany w "Public Health Nutrition" wykazał, że regularne spożywanie jabłek wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem raka jelita grubego, jamy ustnej, przełyku i piersi.

Badanie opublikowane w czasopiśmie "Pediatrics" wykazało, że kobiety, które spożywały więcej pokarmów bogatych w błonnik w okresie dojrzewania i wczesnej dorosłości, miały mniejsze ryzyko raka piersi w późniejszym życiu. Inne badanie opublikowane na łamach "The Lancet" wykazało, że dieta bogata w błonnik pokarmowy może pomóc w ochronie przed rakiem jelita grubego i rakiem piersi, a także przed cukrzycą typu 2 i chorobami układu krążenia.

Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥