Zapomniane owoce. Zapobiegają nowotworom i łagodzą zapalenie stawów

Kiedyś mogliśmy spotkać ją w niemalże każdym lesie. Dzisiaj morwa należy do najbardziej niedocenianych i rzadko spotykanych na ternie Polski owoców. Totalnie o niej zapomnieliśmy, a jest bogata w bardzo ważne składniki odżywcze.  Do tego możemy ją wykorzystać w kuchni.

ObrazekMorwa (Adobe)
Paulina Hermann

Morwa ma bardzo bogatą historię

Jako pierwsi zaczęli ją uprawiać Chińczycy. Wszystko zaczęło się 3 tysiące lat temu. Hodowanie morwy miało związek z jedwabnikami. Liście były jedynym pokarmem gąsienic, które wytwarzały specjalne kokony z jedwabnych nici.  Co ciekawe, za wywóz tych owadów groziła śmierć. Jednak udało się przemycić część okazów do Europy.

I tak oto morwa trafiła na nasz kontynent. W Grecji zajadali się nią już w 550 roku przed naszą erą, do Polski trafiła o wiele lat później. Popularna stała się na początku XX wieku, kiedy hodowano ją jako pokarm dla jedwabników.

Ma długą listę wartości odżywczych

Z owoców wytwarza się syrop, który jest niezawodny podczas zaparć, kolek i innych problemów pokarmowych. Morwa sprawdzi się też podczas stanów zapalnych kości. Ponadto polecana jest jako środek wspierający leczenie chorób kobiecych. Płukanie ust sokiem z morwy uśmierza ból zębów.

W składzie owoców znajdziemy łatwo przyswajalne cukry i kwasy organiczne. Są bogatym źródłem aminokwasów egzogennych (organizm nie może ich samodzielnie syntetyzować i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem).

Obrazek
Morwa (Pixabay)

W morwie znajdziemy też żelazo, które świetnie radzi sobie w walce z anemią. Zawiera również flawonoidy, czyli związki działające antyoksydacyjne i przeciwnowotworowo. Dzielnie walczą z wolnymi rodnikami, które są przyczyną starzenia się organizmu. Ciemne owoce są bogate w antocyjany — naturalne barwniki, które zmniejszają ryzyko zapadnięcia na choroby serca.

Morwa jako idealny składnik wielu dań

Owoce morwy będą świetnym dodatkiem do koktajlu, lemoniady lub kompotu. Dobrze pasują również do sałatki owocowej. Z morwy możemy także stworzyć przepyszne przetwory, na przykład dżemy lub konfitury. Najlepiej łączyć ją jednak z kwaśnymi owocami, gdyż ma mdły smak.

Złotem jest nalewka z morwy, którą warto pić podczas przeziębienia. Wystarczy, że zalejesz umyte owoce spirytusem i odstawisz w ciemne miejsce. Po 2 tygodniach prozdrowotny napój będzie gotowy do spożycia.

Wybrane dla Ciebie
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀