Ciasto, które "upieczesz" w 5 minut. Nie musisz nawet włączać piekarnika

Trzy składniki, dwie miski, trzy minuty "pieczenia" w mikrofalówce i pyszne ciasto gotowe. Wilgotne, mocno czekoladowe, idealne do kawy. Poznaj przepis na deser z mikrofalówki, który podbił Tik Toka.

Ciasto Oreo z mikrofalówkiCiasto Oreo z mikrofalówki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | alinasagirova

Pierwsze ciastka Oreo wyprodukowano już w 1912 roku w Stanach Zjednoczonych, gdzie z miejsca stały się hitem. W przeciągu 100 lat sprzedano aż 342 miliardy opakowań w samych Stanach. Z czego składają się ciastka? To nic innego jak kruche, kakaowe herbatniki wypełnione słodkim, białym kremem. Mało kto wie, ale Oreo są w pełni wegańskie.

Nic więc dziwnego, że Oreo opanowały świat. Obecnie przygotowuje się z nich shake, desery, ciasta czy muffinki. Jeśli jesteś fanem tych intensywnie kakaowych ciastek, koniecznie wypróbuj przepis na ciasto Oreo, które "upieczesz" w... mikrofalówce. Przygotowanie zajmie ci mniej niż 5 minut.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń z mięsa mielonego

Ciasto Oreo z mikrofalówki — przygotujesz je w 5 minut

Składniki:

  • duże opakowanie ciasteczek Oreo,
  • proszek do pieczenia,
  • szklanka mleka,
  • opcjonalnie: mleczna bądź gorzka czekolada, kremówka.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania "ciasta". Ciasteczka rozkrój na pół. Wyjmij z nich nadzienie i przełóż je do miseczki. Herbatniki włóż do malaksera i zmiel je na drobny pył. Jeśli nie masz malaksera, włóż je do woreczka strunowego i rozwałkuj je wałkiem na proszek.
  2. Do ciasteczkowej masy dodaj łyżeczkę proszku do pieczenia i zalej je mlekiem. Całość wymieszaj dokładnie z nadzieniem. Wyjmij niewielką foremkę, najlepiej silikonową. Wetrzyj w nią niewielką ilość oleju, a na dnie połóż papier do pieczenia. Na tak przygotowaną foremkę wylej masę, a następnie, wstaw ją do mikrofalówki. Całość grzej przez 5 minut.
  3. Po 5 minutach wyjmij ciasto i połoz je do góry dnem. Wyjmij je z silikonowej foremki.
  4. Przygotuj polewę. Tabliczkę czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie dodaj do niej 50 ml kremówki. Tak przygotowaną polewę rozlej po cieście. Możesz udekorować je pokruszonymi ciastkami albo owocami.

Porady:

  1. Nie masz silikonowej foremki? To nie problem. Ciasto możesz przygotować też w dużym kubku. Pamiętaj o tym, aby wyłożyć wnętrze papierem do pieczenia.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"