PrzepisCiastaCiasto, które "upieczesz" w 5 minut. Nie musisz nawet włączać piekarnika

Ciasto, które "upieczesz" w 5 minut. Nie musisz nawet włączać piekarnika

Ciasto Oreo z mikrofalówki
Ciasto Oreo z mikrofalówki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | alinasagirova
29.10.2023 13:33, aktualizacja: 29.10.2023 13:44

Trzy składniki, dwie miski, trzy minuty "pieczenia" w mikrofalówce i pyszne ciasto gotowe. Wilgotne, mocno czekoladowe, idealne do kawy. Poznaj przepis na deser z mikrofalówki, który podbił Tik Toka.

Pierwsze ciastka Oreo wyprodukowano już w 1912 roku w Stanach Zjednoczonych, gdzie z miejsca stały się hitem. W przeciągu 100 lat sprzedano aż 342 miliardy opakowań w samych Stanach. Z czego składają się ciastka? To nic innego jak kruche, kakaowe herbatniki wypełnione słodkim, białym kremem. Mało kto wie, ale Oreo są w pełni wegańskie.

Nic więc dziwnego, że Oreo opanowały świat. Obecnie przygotowuje się z nich shake, desery, ciasta czy muffinki. Jeśli jesteś fanem tych intensywnie kakaowych ciastek, koniecznie wypróbuj przepis na ciasto Oreo, które "upieczesz" w... mikrofalówce. Przygotowanie zajmie ci mniej niż 5 minut.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Oreo z mikrofalówki — przygotujesz je w 5 minut

Składniki:

  • duże opakowanie ciasteczek Oreo,
  • proszek do pieczenia,
  • szklanka mleka,
  • opcjonalnie: mleczna bądź gorzka czekolada, kremówka.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania "ciasta". Ciasteczka rozkrój na pół. Wyjmij z nich nadzienie i przełóż je do miseczki. Herbatniki włóż do malaksera i zmiel je na drobny pył. Jeśli nie masz malaksera, włóż je do woreczka strunowego i rozwałkuj je wałkiem na proszek.
  2. Do ciasteczkowej masy dodaj łyżeczkę proszku do pieczenia i zalej je mlekiem. Całość wymieszaj dokładnie z nadzieniem. Wyjmij niewielką foremkę, najlepiej silikonową. Wetrzyj w nią niewielką ilość oleju, a na dnie połóż papier do pieczenia. Na tak przygotowaną foremkę wylej masę, a następnie, wstaw ją do mikrofalówki. Całość grzej przez 5 minut.
  3. Po 5 minutach wyjmij ciasto i połoz je do góry dnem. Wyjmij je z silikonowej foremki.
  4. Przygotuj polewę. Tabliczkę czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie dodaj do niej 50 ml kremówki. Tak przygotowaną polewę rozlej po cieście. Możesz udekorować je pokruszonymi ciastkami albo owocami.

Porady:

  1. Nie masz silikonowej foremki? To nie problem. Ciasto możesz przygotować też w dużym kubku. Pamiętaj o tym, aby wyłożyć wnętrze papierem do pieczenia.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także