Ciasto leniwej gospodyni gotowe w kilka chwil. Resztę zrobi za ciebie piekarnik

Szukasz prostego i szybkiego przepisu na pyszne ciasto? Ciasto leniwej gospodyni to idealne rozwiązanie! Jest łatwe w przygotowaniu, a większość pracy wykona za ciebie… piekarnik. Oto przepis na ciasto, które zawsze się udaje.

Ciasto ze śliwkami to placek, który zrobisz raz-dwa!Ciasto ze śliwkami to placek, który zrobisz raz-dwa!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ciasto leniwej gospodyni jest niezwykle łatwe do zrobienia i nie wymaga skomplikowanych składników ani technik. To idealny sposób na szybki deser, który zadowoli całą rodzinę. Dzięki śliwkom i chrupiącej kruszonce, ciasto ma wspaniały smak i teksturę, która z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych wypieków.

Uda się nie tylko ze śliwkami

To, co najlepsze w tym przepisie, to jego uniwersalność. Możesz eksperymentować z różnymi owocami (sprawdź: kto nie może jeść śliwek), takimi jak jabłka, gruszki czy brzoskwinie. Aby kruszonka była bardziej chrupiąca, dodaj do niej odrobinę wiórków kokosowych lub migdałów. Ciasto leniwej gospodyni to doskonały sposób na ekspresowy i smaczny deser, który nie wymaga dużego nakładu pracy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto maślankowe ze śliwkami. Smak mojego dzieciństwa

Przepis na ciasto leniwej gospodyni

Składniki:

  • 200 g mąki,
  • 200 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 200 ml mleka,
  • 100 ml oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 500 g śliwek.


Kruszonka:

  • 100 g mąki,
  • 50 g cukru,
  • 50 g zimnego masła.

Przygotowanie ciasta leniwej gospodyni:

  1. Przygotowanie ciasta: w misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj jajka, mleko i olej.
  2. Wymieszaj do uzyskania gładkiej masy, a następnie wlej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Dodanie śliwek: umyj i przekrój śliwki na pół, usuń pestki, ułóż śliwki na wierzchu ciasta, lekko wciskając je w masę.
  4. Przygotowanie kruszonki: wymieszaj mąkę, cukier i masło, aż powstaną grudki, posyp kruszonką ciasto ze śliwkami.
  5. Pieczenie: rozgrzej piekarnik do 180°C, piecz ciasto przez 40-45 minut, aż kruszonka będzie złocista, a ciasto upieczone.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej