Jak przechowywać ciasto? Genialny trik, o którym nie miałeś pojęcia
Jak przechowywać ciasto, aby nie straciło swojego smaku i nie wyschło? Koniec z uporczywym przekładaniem ciasta do wysokich pudełek. Ten trik wszystko ułatwia.
12.04.2023 10:33
Rzadko zdarza się, aby cała blaszka ciasta została zjedzona za jednym zamachem. Nasze kuchenne szafki pełne są pudełek do przechowywania żywności, jednak przekładanie wypieków do ich wnętrza bywa kłopotliwe. Gdzieś się przewróci, krem zostanie na brzegu, podczas przenoszenia spadną dekoracje. Jest jednak prosty patent, dzięki któremu stanie się to o wiele prostsze.
Prosty trik z pojemnikiem
Przygotuj plastikowy pojemnik wraz z pokrywką. Na pokrywce ułóż, jak na talerzu, kawałek ciasta, które chcesz schować. W zależności od tego, jak duży jest to kawałek, wybierz odpowiedni rozmiar pokrywki i wysokość pojemnika.
Po świętach został u nas jedynie mały kawałek sernika, ale w ten sposób możesz przechowywać również większe kawałki ciasta. Następnie przykryj deser pojemnikiem, tworząc kopułkę. Dzięki temu unikasz kłopotliwego przekładania ciasta i ryzyka, że w pudełku przewróci się lub pokrywka zmiażdży górną część ciasta. Szybko, prosto i bez bałaganu!
Jak przechowywać ciasto, żeby dłużej zostało świeże?
Jeśli chcesz, aby upieczone przez ciebie ciasto dłużej pozostało świeże, jest kilka prostych wskazówek, które ułatwią to zadanie. Chroń ciasto przed wilgocią i wysoką temperaturą. Najlepiej przechowywać ciasto w suchym i chłodnym miejscu, np. w lodówce lub spiżarni.
Postaw na pojemnik lub folię aluminiową, które ochronią deser przed wysychaniem - to szczególnie ważne w przypadku biszkoptów. Wkładając blaszkę do lodówki pamiętaj o tym, aby dobrze ją przykryć. W przeciwnym wypadku ciasto może pochłonąć lodówkowe aromaty i stracić swój smak.
Ciasta możesz również z powodzeniem mrozić. Podziel je na mniejsze porcje i zapakuj w szczelne opakowania. Dzięki podzieleniu na mniejsze kawałki rozmrażanie będzie szybsze, a ty będziesz mógł zadecydować, ile ciasta potrzebujesz na dany moment. W zamrażarce mogą czekać na swój czas przez 3-4 miesiące. Mrozić można większość wypieków.
Warto pamiętać, że niektóre rodzaje ciast mogą się nieco różnić po rozmrożeniu. Na przykład kruche ciasta mogą stać się bardziej kruche i łamliwe, a biszkoptowe ciasta mogą stać się bardziej wilgotne. Nie można mrozić za to ciast z galaretką, ciast bezowych, makaroników.
Przepis na pyszne ciasto drewno pod śniegiem znajdziesz na naszym kanale YouTube