Ciasto murzin wielkanocny. Przepis na przysmak, o którym mało kto słyszał!

Murzin wielkanocny to wypiek, który na pierwszy rzut oka może nam kojarzyć się z murzynkiem. W rzeczywistości jednak nie ma on z nim nic wspólnego. Jak smakuje murzin wielkanocny i jak go zrobić?

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Weronika

Ciasto murzin, czyli co to właściwie jest?

Murzin to ciasto, które pochodzi z województwa śląskiego. To właśnie tam najczęściej się go piecze, więc mieszkańcy Śląska mogą go dobrze znać. Murzin wielkanocny, jak sama nazwa wskazuje, pieczony jest na Wielkanoc i stanowi jeden z tradycyjnych wypieków, które muszą znaleźć się na wielkanocnym stole.

Ciasto murzin nie jest jednak słodkością. Murzin jest wypiekiem drożdżowym, a więc stąd określenie „ciasto”. Charakteryzuje się tym, że jego skórka musi być dobrze wypieczona. Bardzo ważny jest również środek ciasta, który najczęściej nadziewa się kawałkami wędliny. Nazwa murzin zaś wywodzi się od koloru ciasta, bowiem kiedyś pieczono go z ciemnej, grubej mąki, a więc jego kolor miał intensywnie ciemny odcień.

Wielkanocny murzin - przepis

Murzin to ciasto drożdżowe dobrze wypieczone z kawałkami szynki oraz boczku. Jego skórka jest chrupiąca, a środek lekko wilgotny i niezwykle smaczny. Kształt może mieć on zarówno prostokątny (tak jak w tradycyjnej wersji), jak i okrągły.

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 500 gram mąki pszennej
  • łyżka cukru
  • 1 jajko
  • mała łyżeczka soli
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki oleju
  • 50 gram świeżych drożdży (mogą być również suszone)

Składniki na farsz:

  • 500 gram dowolnej wędliny
  • 200 gram boczku

Sposób przygotowania: 

  1. Do miski dodaj świeże drożdże, łyżkę mąki pszennej, łyżkę cukru oraz 125 ml letniej wody. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia na około 10-15 minut.
  2. Przesiej mąkę do większej miski, a następnie dodaj do niej rozczyn drożdżowy. Do miski wbij jajko, dodaj 2 łyżki oleju oraz łyżeczkę soli. Ciasto dokładnie zagnieć i wyrabiaj je przez 7-10 minut aż do uzyskania jednolitego i plastycznego ciasta drożdżowego.
  3. Ciasto przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 minut do 1 godziny.
  4. W międzyczasie przygotuj farsz na murzin wielkanocny. Boczek pokrój w plastry i podsmaż go na patelni aż do zarumienienia. Wybraną przez Ciebie szynkę pokrój w grubą kostkę. Wszystko wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
  5. Gdy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość, przełóż je na blat i szybko rozwałkuj w kształt prostokąta. Następnie wystudzony farsz wyłóż na całą powierzchnię ciasta. Pamiętaj, aby z każdej strony pozostawić margines, który zabezpieczy farsz.
  6. Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku i przełóż je do foremki. Wierzch murzina możesz posmarować rozmąconym jajkiem, mlekiem lub tłuszczem, np. roztopionym masłem. Całość odstaw na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  7. Po tym czasie przełóż ciasto do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika. Całość piecz przez około 45 minut do zarumienienia. Smacznego!

A co powiesz na wielkanocny krem z liści rzodkiewki z rzeżuchą? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę