Ciasto Słonecznikowiec za każdym razem robi furorę. Inne ciasta nie mają przy nim szans
12.10.2024 09:46
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Słonecznik kojarzy się głównie z chrupiącym dodatkiem do sałatek, ale w tym przepisie stanowi zwieńczenie idealnego deseru. To jedno z ciast, które znakomicie sprawdzi się na urodziny, imieniny, rodzinne spotkaniach czy innych mniejszych lub większych okazjach.
Słonecznikowiec to ciasto, które swoją nazwę zawdzięcza chrupiącym ziarnom słonecznika, które są jego charakterystycznym składnikiem. To słodki, warstwowy deser z mięciutkim biszkoptem, kajmakowo-śmietankowym kremem i chrupiącą kołderką z nasion słonecznika, obok którego nie przejdzie obojętnie żaden miłośnik słodkości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Słonecznikowiec z kajmakiem
Ciasto słonecznikowiec to doskonały wybór dla miłośników słodkości, które łączą w sobie wyrazisty smak nasion ze słodyczą masy kajmakowej. Jest efektowne i pięknie wygląda na stole, chociaż ten zachwyt trwa krótko - jest tak smaczne, że błyskawicznie znika z talerzy. Warto od razu zabrać się za jedzenie, bo na samo podziwianie nigdy nie ma za dużo czasu.
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżeczki kakao.
Karmelizowany słonecznik:
- 200 g pestek słonecznika,
- 100 g cukru,
- 40 ml mleka,
- 50 g masła,
- szczypta soli.
Krem:
- 1 puszka masy kajmakowej,
- 500 g mascarpone,
- 40 ml espresso,
- 330 ml śmietanki 36 proc.,
- 50 g cukru pudru,
- 2 śmietan fixy.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Zacznij od biszkoptu. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę, dosypując stopniowo cukier. Następnie dodawaj po kolei żółtka i zmiksuj. Dodaj przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i połącz składniki. Masę przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Celsjusza na ok. 35 minut.
Krok 2. W rondelku umieść masło, dodaj cukier, mleko, szczyptę soli oraz nasiona słonecznika. Podgrzewaj całość, aż zacznie brązowieć i przełóż na papier do pieczenia. Spłaszcz łyżką i odstaw do wystudzenia.
Krok 3. Do miski przełóż serek mascarpone, dodaj śmietan fix oraz masę kajmakową i zmiksuj, dodając pod koniec również zaparzoną kawę.
Krok 4. Osobno ubij schłodzoną śmietankę wraz ze śmietan fixem i cukrem pudrem. Po ubiciu połącz z masą kajmakową, mieszając łyżką.
Krok 5. Upieczony i przestudzony biszkopt podziel na dwie części. Na pierwszej rozsmaruj 2/3 kremu, następnie wyłóż drugi biszkopt i rozprowadź pozostałym krem.
Krok 6. Na wierzch dodaj karmelizowany słonecznik. Wstaw do chłodzenia na całą noc. Następnego dnia podziel na części i delektuj się wyjątkowym ciastem. Smacznego!