Ciasto Słonecznikowiec za każdym razem robi furorę. Inne ciasta nie mają przy nim szans
Słonecznik kojarzy się głównie z chrupiącym dodatkiem do sałatek, ale w tym przepisie stanowi zwieńczenie idealnego deseru. To jedno z ciast, które znakomicie sprawdzi się na urodziny, imieniny, rodzinne spotkaniach czy innych mniejszych lub większych okazjach.
12.10.2024 09:46
Słonecznikowiec to ciasto, które swoją nazwę zawdzięcza chrupiącym ziarnom słonecznika, które są jego charakterystycznym składnikiem. To słodki, warstwowy deser z mięciutkim biszkoptem, kajmakowo-śmietankowym kremem i chrupiącą kołderką z nasion słonecznika, obok którego nie przejdzie obojętnie żaden miłośnik słodkości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Słonecznikowiec z kajmakiem
Ciasto słonecznikowiec to doskonały wybór dla miłośników słodkości, które łączą w sobie wyrazisty smak nasion ze słodyczą masy kajmakowej. Jest efektowne i pięknie wygląda na stole, chociaż ten zachwyt trwa krótko - jest tak smaczne, że błyskawicznie znika z talerzy. Warto od razu zabrać się za jedzenie, bo na samo podziwianie nigdy nie ma za dużo czasu.
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżeczki kakao.
Karmelizowany słonecznik:
- 200 g pestek słonecznika,
- 100 g cukru,
- 40 ml mleka,
- 50 g masła,
- szczypta soli.
Krem:
- 1 puszka masy kajmakowej,
- 500 g mascarpone,
- 40 ml espresso,
- 330 ml śmietanki 36 proc.,
- 50 g cukru pudru,
- 2 śmietan fixy.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Zacznij od biszkoptu. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę, dosypując stopniowo cukier. Następnie dodawaj po kolei żółtka i zmiksuj. Dodaj przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i połącz składniki. Masę przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Celsjusza na ok. 35 minut.
Krok 2. W rondelku umieść masło, dodaj cukier, mleko, szczyptę soli oraz nasiona słonecznika. Podgrzewaj całość, aż zacznie brązowieć i przełóż na papier do pieczenia. Spłaszcz łyżką i odstaw do wystudzenia.
Krok 3. Do miski przełóż serek mascarpone, dodaj śmietan fix oraz masę kajmakową i zmiksuj, dodając pod koniec również zaparzoną kawę.
Krok 4. Osobno ubij schłodzoną śmietankę wraz ze śmietan fixem i cukrem pudrem. Po ubiciu połącz z masą kajmakową, mieszając łyżką.
Krok 5. Upieczony i przestudzony biszkopt podziel na dwie części. Na pierwszej rozsmaruj 2/3 kremu, następnie wyłóż drugi biszkopt i rozprowadź pozostałym krem.
Krok 6. Na wierzch dodaj karmelizowany słonecznik. Wstaw do chłodzenia na całą noc. Następnego dnia podziel na części i delektuj się wyjątkowym ciastem. Smacznego!