Ciasto Smerfetka bez pieczenia. Dzieci je uwielbiają
To ciasto, na widok którego wracają wspomnienia z dzieciństwa. Niebieski, smerfowy kolor zachęci do jedzenia nie tylko najmłodszych gości.
Smerfetka to łatwe i efektowne ciasto bez pieczenia, które zachwyca nie tylko bajkowym wyglądem, ale przede wszystkim wyjątkowym smakiem. To prawdziwa gratka dla każdego, kto ceni sobie szybkie przepisy na ciasta i marzy o błękitnym, lekkim deserze
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Smerfetka bez pieczenia - fani galaretki je pokochają
Ciasto Smerfetka bez pieczenia
Ten deser to rodzaj sernika na zimno z kolorową galaretką i herbatnikami w roli spodu. Nie musisz włączać piekarnika, wystarczy zrobić miejsce w lodówce. To ciasto najlepsze na lato, gdy orzeźwienia i lekkości szukamy również w deserach. Jej nazwa idealnie oddaje intensywnie niebieski kolor, który natychmiast przywodzi na myśl bajkowe Smerfy. To doskonała propozycja na przyjęcia dla dzieci, ale i dorośli z pewnością docenią ten przepis.
Bazą tego wyjątkowego deseru jest kremowa masa serowa na bazie twarogu sernikowego, wzbogacona o kolorowe galaretki borówkowe. Rolę spodu pełnią jasne herbatniki, które pod wpływem kremu miękną i stają się miękkie jak biszkopt.
Przygotowanie tego deseru to czysta przyjemność. Nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności, a jedynie odrobiny cierpliwości podczas czekania, aż masa stężeje. Jeśli poszukujesz inspiracji na lekki deser na upały lub łatwe ciasto na urodziny, Smerfetka bez pieczenia to strzał w dziesiątkę. Jest
Składniki:
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego,
- 2 galaretki borówkowe,
- 600 ml gorącej wody,
- pół szklanki cukru pudru,
- 500 ml śmietanki 36 proc.
Galaretka niebieska do dekoracji:
- 2 galaretki borówkowe,
- 800 ml gorącej wody.
Pozostałe składniki:
- 250 g herbatników jasnych.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od masy serowej. Galaretki borówkowe przesyp do miski, zalej wrzątkiem i dobrze wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
- Schłodzoną śmietankę ubij wraz z cukrem pudrem.
- Stopniowo dodawaj twaróg sernikowy, cały czas miksując. Na koniec wlej też wystudzoną galaretkę.
- Dwie galaretki do dekoracji również zalej wrzątkiem i odstaw do wystudzenia. Wrócisz do nich dopiero wtedy, gdy zaczną tężeć.
- Dno formy o wymiarach ok. 28x18 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Ułóż warstwę herbatników, tworząc spód ciasta.
- Wlej połowę masy serowej i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Wyłóż kolejną warstwę herbatników, wlej pozostałą masę i wstaw ponownie do lodówki na 30 minut.
- Na schłodzony ser wylej tężejącą galaretkę. Nie zrób tego za wcześniej — jeśli będzie zbyt płynna, wsiąknie w ciasto.
- Ostrożnie włóż formę do lodówki na całą noc, by ciasto dobrze stężało.