Ciasto Smerfetka bez pieczenia. Dzieci je uwielbiają

To ciasto, na widok którego wracają wspomnienia z dzieciństwa. Niebieski, smerfowy kolor zachęci do jedzenia nie tylko najmłodszych gości.

Ciasto Smerfetka bez pieczeniaCiasto Smerfetka bez pieczenia
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Smerfetka to łatwe i efektowne ciasto bez pieczenia, które zachwyca nie tylko bajkowym wyglądem, ale przede wszystkim wyjątkowym smakiem. To prawdziwa gratka dla każdego, kto ceni sobie szybkie przepisy na ciasta i marzy o błękitnym, lekkim deserze

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Smerfetka bez pieczenia - fani galaretki je pokochają

Ciasto Smerfetka bez pieczenia

Ten deser to rodzaj sernika na zimno z kolorową galaretką i herbatnikami w roli spodu. Nie musisz włączać piekarnika, wystarczy zrobić miejsce w lodówce. To ciasto najlepsze na lato, gdy orzeźwienia i lekkości szukamy również w deserach. Jej nazwa idealnie oddaje intensywnie niebieski kolor, który natychmiast przywodzi na myśl bajkowe Smerfy. To doskonała propozycja na przyjęcia dla dzieci, ale i dorośli z pewnością docenią ten przepis.

Ciasto Smerfetka bez pieczenia
Ciasto Smerfetka bez pieczenia © Pyszności

Bazą tego wyjątkowego deseru jest kremowa masa serowa na bazie twarogu sernikowego, wzbogacona o kolorowe galaretki borówkowe. Rolę spodu pełnią jasne herbatniki, które pod wpływem kremu miękną i stają się miękkie jak biszkopt.

Przygotowanie tego deseru to czysta przyjemność. Nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności, a jedynie odrobiny cierpliwości podczas czekania, aż masa stężeje. Jeśli poszukujesz inspiracji na lekki deser na upały lub łatwe ciasto na urodziny, Smerfetka bez pieczenia to strzał w dziesiątkę. Jest

Składniki:

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • 2 galaretki borówkowe,
  • 600 ml gorącej wody,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 500 ml śmietanki 36 proc.

Galaretka niebieska do dekoracji:

  • 2 galaretki borówkowe,
  • 800 ml gorącej wody.

Pozostałe składniki:

  • 250 g herbatników jasnych.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od masy serowej. Galaretki borówkowe przesyp do miski, zalej wrzątkiem i dobrze wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
  2. Schłodzoną śmietankę ubij wraz z cukrem pudrem.
  3. Stopniowo dodawaj twaróg sernikowy, cały czas miksując. Na koniec wlej też wystudzoną galaretkę.
  4. Dwie galaretki do dekoracji również zalej wrzątkiem i odstaw do wystudzenia. Wrócisz do nich dopiero wtedy, gdy zaczną tężeć.
  5. Dno formy o wymiarach ok. 28x18 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Ułóż warstwę herbatników, tworząc spód ciasta.
  7. Wlej połowę masy serowej i wstaw do lodówki na 30 minut.
  8. Wyłóż kolejną warstwę herbatników, wlej pozostałą masę i wstaw ponownie do lodówki na 30 minut.
  9. Na schłodzony ser wylej tężejącą galaretkę. Nie zrób tego za wcześniej — jeśli będzie zbyt płynna, wsiąknie w ciasto.
  10. Ostrożnie włóż formę do lodówki na całą noc, by ciasto dobrze stężało.
Wybrane dla Ciebie
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇