Ciasto Smerfetka bez pieczenia. Dzieci je uwielbiają

To ciasto, na widok którego wracają wspomnienia z dzieciństwa. Niebieski, smerfowy kolor zachęci do jedzenia nie tylko najmłodszych gości.

Ciasto Smerfetka bez pieczeniaCiasto Smerfetka bez pieczenia
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Smerfetka to łatwe i efektowne ciasto bez pieczenia, które zachwyca nie tylko bajkowym wyglądem, ale przede wszystkim wyjątkowym smakiem. To prawdziwa gratka dla każdego, kto ceni sobie szybkie przepisy na ciasta i marzy o błękitnym, lekkim deserze

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Smerfetka bez pieczenia - fani galaretki je pokochają

Ciasto Smerfetka bez pieczenia

Ten deser to rodzaj sernika na zimno z kolorową galaretką i herbatnikami w roli spodu. Nie musisz włączać piekarnika, wystarczy zrobić miejsce w lodówce. To ciasto najlepsze na lato, gdy orzeźwienia i lekkości szukamy również w deserach. Jej nazwa idealnie oddaje intensywnie niebieski kolor, który natychmiast przywodzi na myśl bajkowe Smerfy. To doskonała propozycja na przyjęcia dla dzieci, ale i dorośli z pewnością docenią ten przepis.

Ciasto Smerfetka bez pieczenia
Ciasto Smerfetka bez pieczenia © Pyszności

Bazą tego wyjątkowego deseru jest kremowa masa serowa na bazie twarogu sernikowego, wzbogacona o kolorowe galaretki borówkowe. Rolę spodu pełnią jasne herbatniki, które pod wpływem kremu miękną i stają się miękkie jak biszkopt.

Przygotowanie tego deseru to czysta przyjemność. Nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności, a jedynie odrobiny cierpliwości podczas czekania, aż masa stężeje. Jeśli poszukujesz inspiracji na lekki deser na upały lub łatwe ciasto na urodziny, Smerfetka bez pieczenia to strzał w dziesiątkę. Jest

Składniki:

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • 2 galaretki borówkowe,
  • 600 ml gorącej wody,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 500 ml śmietanki 36 proc.

Galaretka niebieska do dekoracji:

  • 2 galaretki borówkowe,
  • 800 ml gorącej wody.

Pozostałe składniki:

  • 250 g herbatników jasnych.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od masy serowej. Galaretki borówkowe przesyp do miski, zalej wrzątkiem i dobrze wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
  2. Schłodzoną śmietankę ubij wraz z cukrem pudrem.
  3. Stopniowo dodawaj twaróg sernikowy, cały czas miksując. Na koniec wlej też wystudzoną galaretkę.
  4. Dwie galaretki do dekoracji również zalej wrzątkiem i odstaw do wystudzenia. Wrócisz do nich dopiero wtedy, gdy zaczną tężeć.
  5. Dno formy o wymiarach ok. 28x18 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Ułóż warstwę herbatników, tworząc spód ciasta.
  7. Wlej połowę masy serowej i wstaw do lodówki na 30 minut.
  8. Wyłóż kolejną warstwę herbatników, wlej pozostałą masę i wstaw ponownie do lodówki na 30 minut.
  9. Na schłodzony ser wylej tężejącą galaretkę. Nie zrób tego za wcześniej — jeśli będzie zbyt płynna, wsiąknie w ciasto.
  10. Ostrożnie włóż formę do lodówki na całą noc, by ciasto dobrze stężało.
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki