Ciasto Smerfetka bez pieczenia. Dzieci je uwielbiają

To ciasto, na widok którego wracają wspomnienia z dzieciństwa. Niebieski, smerfowy kolor zachęci do jedzenia nie tylko najmłodszych gości.

Ciasto Smerfetka bez pieczeniaCiasto Smerfetka bez pieczenia
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Smerfetka to łatwe i efektowne ciasto bez pieczenia, które zachwyca nie tylko bajkowym wyglądem, ale przede wszystkim wyjątkowym smakiem. To prawdziwa gratka dla każdego, kto ceni sobie szybkie przepisy na ciasta i marzy o błękitnym, lekkim deserze

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Smerfetka bez pieczenia - fani galaretki je pokochają

Ciasto Smerfetka bez pieczenia

Ten deser to rodzaj sernika na zimno z kolorową galaretką i herbatnikami w roli spodu. Nie musisz włączać piekarnika, wystarczy zrobić miejsce w lodówce. To ciasto najlepsze na lato, gdy orzeźwienia i lekkości szukamy również w deserach. Jej nazwa idealnie oddaje intensywnie niebieski kolor, który natychmiast przywodzi na myśl bajkowe Smerfy. To doskonała propozycja na przyjęcia dla dzieci, ale i dorośli z pewnością docenią ten przepis.

Ciasto Smerfetka bez pieczenia
Ciasto Smerfetka bez pieczenia © Pyszności

Bazą tego wyjątkowego deseru jest kremowa masa serowa na bazie twarogu sernikowego, wzbogacona o kolorowe galaretki borówkowe. Rolę spodu pełnią jasne herbatniki, które pod wpływem kremu miękną i stają się miękkie jak biszkopt.

Przygotowanie tego deseru to czysta przyjemność. Nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności, a jedynie odrobiny cierpliwości podczas czekania, aż masa stężeje. Jeśli poszukujesz inspiracji na lekki deser na upały lub łatwe ciasto na urodziny, Smerfetka bez pieczenia to strzał w dziesiątkę. Jest

Składniki:

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • 2 galaretki borówkowe,
  • 600 ml gorącej wody,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 500 ml śmietanki 36 proc.

Galaretka niebieska do dekoracji:

  • 2 galaretki borówkowe,
  • 800 ml gorącej wody.

Pozostałe składniki:

  • 250 g herbatników jasnych.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od masy serowej. Galaretki borówkowe przesyp do miski, zalej wrzątkiem i dobrze wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
  2. Schłodzoną śmietankę ubij wraz z cukrem pudrem.
  3. Stopniowo dodawaj twaróg sernikowy, cały czas miksując. Na koniec wlej też wystudzoną galaretkę.
  4. Dwie galaretki do dekoracji również zalej wrzątkiem i odstaw do wystudzenia. Wrócisz do nich dopiero wtedy, gdy zaczną tężeć.
  5. Dno formy o wymiarach ok. 28x18 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Ułóż warstwę herbatników, tworząc spód ciasta.
  7. Wlej połowę masy serowej i wstaw do lodówki na 30 minut.
  8. Wyłóż kolejną warstwę herbatników, wlej pozostałą masę i wstaw ponownie do lodówki na 30 minut.
  9. Na schłodzony ser wylej tężejącą galaretkę. Nie zrób tego za wcześniej — jeśli będzie zbyt płynna, wsiąknie w ciasto.
  10. Ostrożnie włóż formę do lodówki na całą noc, by ciasto dobrze stężało.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy