Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie

Wyglądają jak placki ziemniaczane, ale w środku skrywają obłędny dodatek. To przysmak, znany w każdym podlaskim domu i zachwyci wszystkich, którzy go spróbują.

Domowe placki ziemniaczane to przysmak w każdym polskim domuDomowe placki ziemniaczane to przysmak w każdym polskim domu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Brent Hofacker

Bliny to klasyczne danie kuchni wschodnioeuropejskiej, które na dobre zadomowiło się nie tylko w Rosji, ale także na Litwie, Ukrainie, Białorusi i Podlasiu. W zależności od regionu różnią się składnikami i formą podania, jednak zawsze łączy je jedno – ciepło domowego jedzenia i bogata tradycja. Dawniej bliny symbolizowały pożegnanie z tłustymi potrawami przed Wielkim Postem, a dziś podawane są na co dzień i od święta, w wersjach słodkich i wytrawnych. To danie, które potrafi łączyć pokolenia przy wspólnym stole.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jednogarnkowe orzo z kurczakiem. Jak nie mam pomysłu na obiad, ten przepis mnie ratuje

Bliny – tradycja z głębi Europy Wschodniej

W kuchni litewskiej i białoruskiej popularne są bliny gryczane i ziemniaczane – jedne serwowane z kwaśną śmietaną lub twarogiem, inne nadziewane mięsem i przypominające pożywne placki. Na Podlasiu szczególnie chętnie przygotowuje się tzw. bliny żmudzkie, czyli grube placuszki z farszem, które zachwycają domowym smakiem. Ich uniwersalność sprawia, że świetnie sprawdzają się zarówno jako codzienny posiłek, jak i bardziej odświętna potrawa. W zależności od dodatków, można łatwo dopasować je do własnych upodobań i pory dnia.

Przepis na bliny

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 500 g mielonego mięsa z łopatki,
  • 250 g mąki kukurydzianej,
  • 2 jajka,
  • 2 cebula,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • łyżeczka majeranku,
  • łyżeczka czosnku przeciśniętego przez praskę,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki i cebulę i zetrzyj je na drobnych oczkach tarki.
  2. Odciśnij nadmiar płynu, dodaj jajka, wsyp mąkę kukurydzianą, dopraw szczyptą soli i pieprzu.
  3. Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
  4. Mięso przełóż do miski, dodaj szczyptę soli, szczyptę pieprzu, łyżeczkę majeranku i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Wyrób dłonią do połączenia składników.
  6. Rozgrzej olej na patelni, nabierz porcję masy ziemniaczanej i uformuj na patelni cienki placek.
  7. Na wierzch nałóż cienką warstwę mięsa, którą wcześniej spłaszcz dłonią i przykryj drugą porcją ciasta.
  8. Smaż na małym ogniu po kilka minut z każdej strony, aż placki będą rumiane i mięso w środku dobrze się zetnie.
  9. W razie potrzeby przełóż gotowe bliny do naczynia żaroodpornego i zapiecz je przez kilka minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza, aby mieć pewność, że mięso w środku jest w pełni upieczone.
  10. Gotowe bliny odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podawaj gorące, najlepiej z kleksem kwaśnej śmietany.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Kotlety królewskie. Przedwojenny przepis na piątkowy obiad
Kotlety królewskie. Przedwojenny przepis na piątkowy obiad