Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie

Wyglądają jak placki ziemniaczane, ale w środku skrywają obłędny dodatek. To przysmak, znany w każdym podlaskim domu i zachwyci wszystkich, którzy go spróbują.

Domowe placki ziemniaczane to przysmak w każdym polskim domuDomowe placki ziemniaczane to przysmak w każdym polskim domu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Brent Hofacker

Bliny to klasyczne danie kuchni wschodnioeuropejskiej, które na dobre zadomowiło się nie tylko w Rosji, ale także na Litwie, Ukrainie, Białorusi i Podlasiu. W zależności od regionu różnią się składnikami i formą podania, jednak zawsze łączy je jedno – ciepło domowego jedzenia i bogata tradycja. Dawniej bliny symbolizowały pożegnanie z tłustymi potrawami przed Wielkim Postem, a dziś podawane są na co dzień i od święta, w wersjach słodkich i wytrawnych. To danie, które potrafi łączyć pokolenia przy wspólnym stole.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jednogarnkowe orzo z kurczakiem. Jak nie mam pomysłu na obiad, ten przepis mnie ratuje

Bliny – tradycja z głębi Europy Wschodniej

W kuchni litewskiej i białoruskiej popularne są bliny gryczane i ziemniaczane – jedne serwowane z kwaśną śmietaną lub twarogiem, inne nadziewane mięsem i przypominające pożywne placki. Na Podlasiu szczególnie chętnie przygotowuje się tzw. bliny żmudzkie, czyli grube placuszki z farszem, które zachwycają domowym smakiem. Ich uniwersalność sprawia, że świetnie sprawdzają się zarówno jako codzienny posiłek, jak i bardziej odświętna potrawa. W zależności od dodatków, można łatwo dopasować je do własnych upodobań i pory dnia.

Przepis na bliny

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 500 g mielonego mięsa z łopatki,
  • 250 g mąki kukurydzianej,
  • 2 jajka,
  • 2 cebula,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • łyżeczka majeranku,
  • łyżeczka czosnku przeciśniętego przez praskę,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki i cebulę i zetrzyj je na drobnych oczkach tarki.
  2. Odciśnij nadmiar płynu, dodaj jajka, wsyp mąkę kukurydzianą, dopraw szczyptą soli i pieprzu.
  3. Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
  4. Mięso przełóż do miski, dodaj szczyptę soli, szczyptę pieprzu, łyżeczkę majeranku i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Wyrób dłonią do połączenia składników.
  6. Rozgrzej olej na patelni, nabierz porcję masy ziemniaczanej i uformuj na patelni cienki placek.
  7. Na wierzch nałóż cienką warstwę mięsa, którą wcześniej spłaszcz dłonią i przykryj drugą porcją ciasta.
  8. Smaż na małym ogniu po kilka minut z każdej strony, aż placki będą rumiane i mięso w środku dobrze się zetnie.
  9. W razie potrzeby przełóż gotowe bliny do naczynia żaroodpornego i zapiecz je przez kilka minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza, aby mieć pewność, że mięso w środku jest w pełni upieczone.
  10. Gotowe bliny odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podawaj gorące, najlepiej z kleksem kwaśnej śmietany.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska