Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam

Ostatnio dużą popularnością cieszą się przepisy na kotlety siekane. Najczęściej robione są z mięsem drobiowym, tymczasem na Podlasiu od lat królują siekane z wieprzowiny. Wychodzą smaczniejsze i o wiele bardziej sycące.

Na Podlasiu podawane ze smażoną cebulkąNa Podlasiu podawane ze smażoną cebulką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W smaku przypominają tradycyjne schabowe, ale mięso w nich jest o wiele bardziej soczyste. To dlatego, że jest przemieszane ze smażonymi dodatkami, które zmiękczają włókna i dodają im więcej smaku. Do posiekanej wieprzowiny możesz dodać nie tylko smażoną cebulkę, ale także pieczarki lub grzyby leśne. Usmaż w panierce jak schabowe, ale rodzina będzie w siódmym niebie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mielone robię prawie jak zrazy. Do środka upycham przepyszny farsz

Przepis na kotlety siekane z wieprzowiną

Do kotletów podaj ugotowane młode ziemniaki posypane koperkiem. Zadbaj o świeży dodatek w postaci surówki lub sałatki z warzyw sezonowych.

Składniki:

  • 300 g schabu wieprzowego lub mięsa z łopatki,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz według uznania,
  • mąka do obtoczenia,
  • smalec lub masło klarowane do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso posiekaj na drobne kawałki przy pomocy tasaka lub innego ostrego noża.
  2. Na patelni z łyżką smalcu lub masła klarowanego podsmaż pokrojoną w pióra cebulę.
  3. Podsmażoną cebulę wymieszaj z mięsem i jajkiem, dopraw solą i pieprzem.
  4. Uformuj okrągłe spłaszczone kotlety w zwilżonych dłoniach.
  5. Obtocz je w mące i usmaż na patelni z mocno rozgrzanym tłuszczem.

Kotlety siekane z Podlasia

Na Podlasiu takie kotlety dodatkowo przykrywane są kołderką ze smażonej cebuli. Jeśli chcesz podać je w taki sposób, usmaż jej 2 razy więcej – połowę wymieszaj z posiekaną wieprzowiną, a połowę pozostaw na później.

Gotowe kotlety ułóż w głębokiej patelni, dodaj łyżkę smalcu lub masła klarowanego i trochę wody, aby zapobiec przywieraniu. Na wierzch kotletów połóż smażoną cebulę, przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu przez 10-15 minut.

Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą