Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Ostatnio dużą popularnością cieszą się przepisy na kotlety siekane. Najczęściej robione są z mięsem drobiowym, tymczasem na Podlasiu od lat królują siekane z wieprzowiny. Wychodzą smaczniejsze i o wiele bardziej sycące.
W smaku przypominają tradycyjne schabowe, ale mięso w nich jest o wiele bardziej soczyste. To dlatego, że jest przemieszane ze smażonymi dodatkami, które zmiękczają włókna i dodają im więcej smaku. Do posiekanej wieprzowiny możesz dodać nie tylko smażoną cebulkę, ale także pieczarki lub grzyby leśne. Usmaż w panierce jak schabowe, ale rodzina będzie w siódmym niebie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mielone robię prawie jak zrazy. Do środka upycham przepyszny farsz
Przepis na kotlety siekane z wieprzowiną
Do kotletów podaj ugotowane młode ziemniaki posypane koperkiem. Zadbaj o świeży dodatek w postaci surówki lub sałatki z warzyw sezonowych.
Składniki:
- 300 g schabu wieprzowego lub mięsa z łopatki,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- sól, pieprz według uznania,
- mąka do obtoczenia,
- smalec lub masło klarowane do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Mięso posiekaj na drobne kawałki przy pomocy tasaka lub innego ostrego noża.
- Na patelni z łyżką smalcu lub masła klarowanego podsmaż pokrojoną w pióra cebulę.
- Podsmażoną cebulę wymieszaj z mięsem i jajkiem, dopraw solą i pieprzem.
- Uformuj okrągłe spłaszczone kotlety w zwilżonych dłoniach.
- Obtocz je w mące i usmaż na patelni z mocno rozgrzanym tłuszczem.
Kotlety siekane z Podlasia
Na Podlasiu takie kotlety dodatkowo przykrywane są kołderką ze smażonej cebuli. Jeśli chcesz podać je w taki sposób, usmaż jej 2 razy więcej – połowę wymieszaj z posiekaną wieprzowiną, a połowę pozostaw na później.
Gotowe kotlety ułóż w głębokiej patelni, dodaj łyżkę smalcu lub masła klarowanego i trochę wody, aby zapobiec przywieraniu. Na wierzch kotletów połóż smażoną cebulę, przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu przez 10-15 minut.