Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam

Ostatnio dużą popularnością cieszą się przepisy na kotlety siekane. Najczęściej robione są z mięsem drobiowym, tymczasem na Podlasiu od lat królują siekane z wieprzowiny. Wychodzą smaczniejsze i o wiele bardziej sycące.

Na Podlasiu podawane ze smażoną cebulkąNa Podlasiu podawane ze smażoną cebulką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W smaku przypominają tradycyjne schabowe, ale mięso w nich jest o wiele bardziej soczyste. To dlatego, że jest przemieszane ze smażonymi dodatkami, które zmiękczają włókna i dodają im więcej smaku. Do posiekanej wieprzowiny możesz dodać nie tylko smażoną cebulkę, ale także pieczarki lub grzyby leśne. Usmaż w panierce jak schabowe, ale rodzina będzie w siódmym niebie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mielone robię prawie jak zrazy. Do środka upycham przepyszny farsz

Przepis na kotlety siekane z wieprzowiną

Do kotletów podaj ugotowane młode ziemniaki posypane koperkiem. Zadbaj o świeży dodatek w postaci surówki lub sałatki z warzyw sezonowych.

Składniki:

  • 300 g schabu wieprzowego lub mięsa z łopatki,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz według uznania,
  • mąka do obtoczenia,
  • smalec lub masło klarowane do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso posiekaj na drobne kawałki przy pomocy tasaka lub innego ostrego noża.
  2. Na patelni z łyżką smalcu lub masła klarowanego podsmaż pokrojoną w pióra cebulę.
  3. Podsmażoną cebulę wymieszaj z mięsem i jajkiem, dopraw solą i pieprzem.
  4. Uformuj okrągłe spłaszczone kotlety w zwilżonych dłoniach.
  5. Obtocz je w mące i usmaż na patelni z mocno rozgrzanym tłuszczem.

Kotlety siekane z Podlasia

Na Podlasiu takie kotlety dodatkowo przykrywane są kołderką ze smażonej cebuli. Jeśli chcesz podać je w taki sposób, usmaż jej 2 razy więcej – połowę wymieszaj z posiekaną wieprzowiną, a połowę pozostaw na później.

Gotowe kotlety ułóż w głębokiej patelni, dodaj łyżkę smalcu lub masła klarowanego i trochę wody, aby zapobiec przywieraniu. Na wierzch kotletów połóż smażoną cebulę, przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu przez 10-15 minut.

Wybrane dla Ciebie

Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Deser marzenie. Na jelita działa jak najlepszy balsam
Deser marzenie. Na jelita działa jak najlepszy balsam