Co na grilla oprócz kiełbasy? Polacy potrafią zaskoczyć kreatywnością

Wraz z nadejściem majówki rozpoczął się sezon na grillowanie, który będzie trwał w najlepsze do końca wakacji, a może i dłużej. Zapytaliśmy naszych czytelników, co pojawia się na ich grillach oprócz kiełbasy. Okazuje się, że Polacy są niezwykle kreatywni, a ich propozycje z pewnością są obłędnie smacznego. Co proponują? Sprawdźmy. 

Co na grilla oprócz kiełbasy? Fot. AdobeStockCo na grilla oprócz kiełbasy? Fot. AdobeStock

Nie bez powodu mówi się, że grillowanie to jeden z ulubionych sportów Polaków. Wystarczy jeden ciepły promień słońca, a już biegniemy do sklepów po zakupy na grilla. Coraz rzadziej zadowalamy się zwyczajną kiełbasą czy kaszanką. Wielu z nas szuka innych o wiele ciekawszych propozycji. Polacy mają naprawdę doskonałe pomysły. Sami z pewnością je wykorzystamy.

Co na grilla oprócz kiełbasy? Aż cieknie ślinka

Kiełbasa na grillu nigdy nie będzie przeżytkiem, jednak coraz częściej pojawiają się również inne produkty. Pomysłowość naszych czytelników nie ma granic, a niektóre propozycje są naprawdę interesujące. Co zwróciło naszą uwagę?

Pieczarki faszerowane twarogiem, szczypiorkiem, szynką oraz doprawione solą i pieprzem i posypane serem mozzarella to propozycja, która brzmi  naprawdę pysznie. Kolejną świetną, dość oryginalną propozycją są kanapki z grilla. Nasza czytelniczka podzieliła się nawet przepisem na te zaskakujące danie.

Małe bułeczki, przekrojone na pół, posmarowane masłem czosnkowym, plastry pomidora, pieczarki, ser żółty, zamknąć jak kanapkę i zawinąć w folię aluminiową. Grilować ok 10 - 15 min (w zależności na jakim grillu i w jakiej temperaturze). Pyszne - czytamy.
Wątróbka z cebulą zapiekana w folii aluminiowej, ryba, krupnioki i żymloki na Śląsku, a kaszanka i bułczanka w pozostałych regionach Polski. Polecam, bardzo dobre - proponuje inny internauta.

Wśród propozycji pojawiła się również tradycyjna kaszanka, ale z wyjątkowym dodatkiem, którym jest kapusta kiszona. Wszystko to owinięte w boczek i zawinięte w folię spożywczą — brzmi wyjątkowo, ale i smacznie.

Wiele osób proponowało też pierogi z grilla, które z roku na rok stają się coraz popularniejsze oraz grillowany ser pleśniowy. Nie mogło zabraknąć również różnorodnych warzyw i mięs — m.in. w formie szaszłyków. Zaskakującą propozycją były też kurze serca w marynacie, pampuchy i krewetki. Miłośnicy słodkich smaków również mogą skorzystać z propozycji naszych czytelników. Grillowane owoce — na przykład ananas, rabarbar i banany w czekoladzie brzmią naprawdę smacznie.

Co na grilla oprócz kiełbasy? Fot. Pexels
Co na grilla oprócz kiełbasy? Fot. Pexels
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej