Wprowadził lody świerszczowe. Jednym klientom robi się niedobrze, a inni są zachwyceni

Żywność z owadzimi dodatkami budzi w ostatnim czasie sporo kontrowersji. Okazuje się, że barwniki z owadów używane od lat czy popularne w ostatnich miesiącach mąki ze świerszczy to dopiero początek. Do sprzedaży trafiły również lody o smaku świerszcza. 

Wprowadził lody o smaku świerszcza. Fot. Facebook/ Mara MicolinoWprowadził lody o smaku świerszcza. Fot. Facebook/ Mara Micolino

Reakcje ludzi na wieść o tym, że powstają produkty, których składnikami są owady, są naprawdę różnorodne. Jedni są tym zachwyceni, a innym robi się wręcz niedobrze. Spożywanie owadów jest jednak bardzo popularne w Azji. Niektórzy turyści, spędzający tam urlop, decydują się na ich spróbowanie. Smak zdecydowanie potrafi zaskoczyć. A jak smakują lody o smaku świerszcza?

Lody o smaku świerszcza. Zdania klientów są podzielone

Jedna z niemieckich lodziarni postanowiła wprowadzić do swojej oferty lody o smaku świerszcza. Deser jest niezwykle nietypowy, więc spotyka się z ogromnym zainteresowaniem - zarówno pozytywnym, jak i negatywnym. Wielu osobom robi się niedobrze. Inni są jednak zachwyceni pomysłowością właściciela lodziarni. Jak sam przyznaje, są klienci, którzy każdego dnia przychodzą do lokalu i proszą o gałkę świerszczowych.

Właściciel lodziarni Rino w Rottenburgu nad Neckarem pracował nad recepturą tych lodów przez cztery miesiące. Ostatecznie postawił na następujący skład: mąka z suszonych świerszczy, śmietana kremówka, ekstrakt waniliowy i miód. Później każda porcja dodatkowo posypywana jest suszonymi świerszczami.

- Jestem ciekawski i lubię wszystkiego próbować. Jadłem różne rzeczy, niektóre były naprawdę dziwne. Chciałem sprawdzić, jak świerszcze sprawdzą się jako smak lodów - tłumaczy właściciel lodziarni w rozmowie z dpa.

Nie jest to jedyny tak oryginalny pomysł właściciela lodziarni. Obok tradycyjnych smaków dostępne są również lody o smaku wątróbki czy gorgonzoli.

Powstanie lodów świerszczowych jest możliwe dzięki rozporządzeniu Unii Europejskiej, które pozwala na stosowanie mąki ze świerszcza domowego w produkcji żywności. Nowe przepisy zezwalają na to, by używać owadów w formie mrożonej, suszonej lub proszku. Od jakiegoś czasu możliwe jest również dodawanie do żywności szarańczy wędrownej i larw chrząszcza mącznika młynarka. Może to jednak nie spodobać się przeciwnikom takiego rozwiązania.

Lody o smaku świerszcza. Fot. Pixabay
Lody o smaku świerszcza. Fot. Pixabay

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości