Wprowadził lody świerszczowe. Jednym klientom robi się niedobrze, a inni są zachwyceni

Żywność z owadzimi dodatkami budzi w ostatnim czasie sporo kontrowersji. Okazuje się, że barwniki z owadów używane od lat czy popularne w ostatnich miesiącach mąki ze świerszczy to dopiero początek. Do sprzedaży trafiły również lody o smaku świerszcza. 

Wprowadził lody o smaku świerszcza. Fot. Facebook/ Mara MicolinoWprowadził lody o smaku świerszcza. Fot. Facebook/ Mara Micolino

Reakcje ludzi na wieść o tym, że powstają produkty, których składnikami są owady, są naprawdę różnorodne. Jedni są tym zachwyceni, a innym robi się wręcz niedobrze. Spożywanie owadów jest jednak bardzo popularne w Azji. Niektórzy turyści, spędzający tam urlop, decydują się na ich spróbowanie. Smak zdecydowanie potrafi zaskoczyć. A jak smakują lody o smaku świerszcza?

Lody o smaku świerszcza. Zdania klientów są podzielone

Jedna z niemieckich lodziarni postanowiła wprowadzić do swojej oferty lody o smaku świerszcza. Deser jest niezwykle nietypowy, więc spotyka się z ogromnym zainteresowaniem - zarówno pozytywnym, jak i negatywnym. Wielu osobom robi się niedobrze. Inni są jednak zachwyceni pomysłowością właściciela lodziarni. Jak sam przyznaje, są klienci, którzy każdego dnia przychodzą do lokalu i proszą o gałkę świerszczowych.

Właściciel lodziarni Rino w Rottenburgu nad Neckarem pracował nad recepturą tych lodów przez cztery miesiące. Ostatecznie postawił na następujący skład: mąka z suszonych świerszczy, śmietana kremówka, ekstrakt waniliowy i miód. Później każda porcja dodatkowo posypywana jest suszonymi świerszczami.

- Jestem ciekawski i lubię wszystkiego próbować. Jadłem różne rzeczy, niektóre były naprawdę dziwne. Chciałem sprawdzić, jak świerszcze sprawdzą się jako smak lodów - tłumaczy właściciel lodziarni w rozmowie z dpa.

Nie jest to jedyny tak oryginalny pomysł właściciela lodziarni. Obok tradycyjnych smaków dostępne są również lody o smaku wątróbki czy gorgonzoli.

Powstanie lodów świerszczowych jest możliwe dzięki rozporządzeniu Unii Europejskiej, które pozwala na stosowanie mąki ze świerszcza domowego w produkcji żywności. Nowe przepisy zezwalają na to, by używać owadów w formie mrożonej, suszonej lub proszku. Od jakiegoś czasu możliwe jest również dodawanie do żywności szarańczy wędrownej i larw chrząszcza mącznika młynarka. Może to jednak nie spodobać się przeciwnikom takiego rozwiązania.

Lody o smaku świerszcza. Fot. Pixabay
Lody o smaku świerszcza. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki