Co roku smażę na sylwestra. Z tym serkiem wychodzą kremowe i delikatne
Chociaż oficjalnie karnawał rozpoczyna się dopiero w święto Trzech Króli, już w sylwestra w wielu domach pojawiają się pączki. Na tradycyjne z powidłami jeszcze przyjdzie pora – w ostatni dzień roku smażę minipączki z serkiem mascarpone. Na takie zawsze znajdą się chętni.
Rezygnujesz z pączków na sylwestra, bo wymagają za dużo zachodu? Delikatne kuleczki z serkiem mascarpone przygotujesz dosłownie w kilka minut. Nie trzeba wyrabiać ciasta i czekać, aż wyrośnie – wystarczy wymieszać wszystkie składniki w jednej dużej misce i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Warstwowe ciasto z kremem chałwowym, orzeszkami i sezamkami. Prawdziwe mistrzostwo
Jak sprawdzić temperaturę tłuszczu do smażenia pączków?
Najlepiej i najłatwiej jest skorzystać z termometru kuchennego, który wskaże odpowiednią temperaturę, czyli pomiędzy 170 a 180 stopni Celsjusza. Ale jeśli nie posiadasz takiego, nic straconego. Po prostu zanim zaczniesz smażyć całą partię pączków, wrzuć testowy kawałek ciasta – jeśli tłuszcz szybko zacznie bąbelkować, a ciasto od razu wypłynie na powierzchnię, oznacza to, że olej jest już odpowiednio rozgrzany.
Zadbaj o stabilną temperaturę podczas smażenia pączków – to wcale nie jest mało istotny szczegół. Zbyt niska temperatura sprawi, że ciasto zacznie nasiąkać olejem, z kolei za wysoka – szybko przypiecze skórkę, pozostawiając surowe wnętrze. Nie zmieniaj temperatury podczas smażenia.
Przepis na minipączki
Ciasto na minipączki z serkiem mascarpone wychodzi o wiele rzadsze niż w przypadku klasycznych pączków z ciasta drożdżowego. Nabieranie ciasta ułatwia wcześniejsze zanurzenie łyżeczki w oleju. Do smażenia wybierz tłuszcz o wysokiej temperaturze dymienia, na przykład smalec lub rafinowany olej rzepakowy.
Składniki:
- 250 g serka mascarpone,
- 3 jajka,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
- 250 g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka wódki lub spirytusu,
- tłuszcz do głębokiego smażenia.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na pączki umieść w dużej misce i wymieszaj łyżką do powstania jednolitej masy.
- W garnku rozgrzej olej, odpowiedni do smażenia w wysokiej temperaturze.
- Naoliwioną łyżeczką nabieraj ciasto i w dłoniach formuj małe kuleczki.
- Kładź je na olej rozgrzany do 180 stopni Celsjusza.
- Gdy kulki wypłyną i zarumienią się od spodu, obróć je drewnianym patyczkiem na drugą stronę.
- Wyłów przy pomocy łyżki cedzakowej i połóż na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Gotowe minipączki posyp cukrem pudrem.