Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Wymaga jedynie kilku składników i poradzi z nim sobie każdy, a swoim niecodziennym wyglądem przykuje uwagę wszystkich przy stole. Moja kuzynka z nieukrywaną dumą odpowiadała na pytania o przepis i obiecała, że za rok przyniesie podwójną porcję.
Chyba każdy się zgodzi, że nie można przejść obok niego obojętnie. Zdecydowanie wyróżnia się na świątecznym stole pośród makowców, szarlotek czy serników. Jego kolory od razu przyciągają wzrok, szczególnie najmłodszych, których oczy aż zaświeciły się na widok barwnego śmietanowca. Od razu wyciągali talerze z prośbą o kawałek, a po spróbowaniu szybko pytali o dokładkę.
Trafiony prezent na ostatnią chwilę? Oto 6 propozycji dla fanów gotowania
Wigilijny śmietanowiec
Zanurzone w śmietanowej masie kawałki galaretek, wyłożone na spodzie z biszkoptów, to przepis idealny, jeśli chcesz zaskoczyć najbliższych nietypowym i kolorowym ciastem. Przy wyborze smaków galaretek postaraj się wybrać jak najbardziej zróżnicowane kolory – na przykład zieloną agrestową, czerwoną truskawkową i żółtą cytrynową. Dzięki temu ciasto będzie prezentowało się atrakcyjniej i wyraźnie odznaczało się od białej masy. To niezwykle prosty przepis, do którego potrzebujesz łatwo dostępnych produktów, które znajdziesz w niemal każdym sklepie, więc w prosty sposób możesz przygotować deser, który zaskoczy i zachwyci całą rodzinę.
Przepis na wigilijnego śmietanowca
Składniki:
- 800 ml śmietany 18-22 proc.,
- 250 g cukru pudru,
- 650 ml wody,
- 5 płaskich łyżeczek żelatyny,
- 3 optowania galaretek o różnych smakach,
- biszkopty do wyłożenia dna.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj płaskie naczynia lub pojemniki.
- Zagotuj 450 ml wody.
- Podziel ją na trzy porcje, wlewając po 150 ml do trzech naczyń.
- Każdą galaretkę rozpuść w osobnej porcji gorącej wody (nie wrzucaj wszystkich do jednej miski naraz).
- Odstaw do przestudzenia i włóż do lodówki.
- Gdy galaretki całkowicie stężeją, wyjmij je z lodówki.
- Pokrój je w drobną kostkę.
- Przejdź do przygotowywania masy śmietanowej. W 200 ml gorącej wody rozpuść żelatynę i odstaw na chwilę do lekkiego przestygnięcia.
- Uważaj, aby nie dodawać żelatyny do gorącej śmietany, ponieważ łatwo mogą powstać grudki.
- W dużej misce ubij śmietanę z cukrem pudrem na puszystą masę.
- Odlej 2 łyżki masy i dokładnie wymieszaj je z przestudzoną żelatyną.
- Wlej mieszankę żelatyny do reszty ubitej śmietany i delikatnie wymieszaj równomiernie.
- Dodaj pokrojone galaretki i ostrożnie wmieszaj je łyżką.
- Przygotuj formę i wyłóż dno biszkoptami.
- Przełóż masę śmietanową z galaretkami do formy i wyrównaj powierzchnię.
- Wstaw do lodówki i schładzaj kilka godzin, aż masa całkowicie stężeje.
- Przed podaniem pokrój na porcje. Smacznego!