Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał

Wymaga jedynie kilku składników i poradzi z nim sobie każdy, a swoim niecodziennym wyglądem przykuje uwagę wszystkich przy stole. Moja kuzynka z nieukrywaną dumą odpowiadała na pytania o przepis i obiecała, że za rok przyniesie podwójną porcję.

Delicious broken glass jelly cake, the best dessertDelicious broken glass jelly cakesweet, color, colorful, dessert, background, holiday, homemade, ingredient, jelly, marmalade, milk, mosaic, party, healthy, restaurant, stained, sugar, tasty, treat, yummy, nobody, gourmet, object, gelatin, fruit, broken, food, beautiful, eating, celebration, wooden, table, mint, orange, view, delicious, cake, white, tea, candied, design, cream, fresh, eat, plate, red, green, blue, cut, glass, sweet, color, colorful, dessert, background, holiday, homemade, ingredient, jelly, marmalade, milk, mosaic, party, healthy, restaurant, stained, sugar, tasty, treat, yummy, nobody, gourmet, object, gelatin, fruit, broken, food, beautiful, eating, celebration, wooden, table, mint, orange, view, delicious, cake, white, tea, candied, design, cream, fresh, eat, plate, red, green, blue, cut, glassŚmietanowiec zostanie hitem podczas świąt
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chyba każdy się zgodzi, że nie można przejść obok niego obojętnie. Zdecydowanie wyróżnia się na świątecznym stole pośród makowców, szarlotek czy serników. Jego kolory od razu przyciągają wzrok, szczególnie najmłodszych, których oczy aż zaświeciły się na widok barwnego śmietanowca. Od razu wyciągali talerze z prośbą o kawałek, a po spróbowaniu szybko pytali o dokładkę.

Trafiony prezent na ostatnią chwilę? Oto 6 propozycji dla fanów gotowania

Wigilijny śmietanowiec

Zanurzone w śmietanowej masie kawałki galaretek, wyłożone na spodzie z biszkoptów, to przepis idealny, jeśli chcesz zaskoczyć najbliższych nietypowym i kolorowym ciastem. Przy wyborze smaków galaretek postaraj się wybrać jak najbardziej zróżnicowane kolory – na przykład zieloną agrestową, czerwoną truskawkową i żółtą cytrynową. Dzięki temu ciasto będzie prezentowało się atrakcyjniej i wyraźnie odznaczało się od białej masy. To niezwykle prosty przepis, do którego potrzebujesz łatwo dostępnych produktów, które znajdziesz w niemal każdym sklepie, więc w prosty sposób możesz przygotować deser, który zaskoczy i zachwyci całą rodzinę.

Przepis na wigilijnego śmietanowca

Składniki:

  • 800 ml śmietany 18-22 proc.,
  • 250 g cukru pudru,
  • 650 ml wody,
  • 5 płaskich łyżeczek żelatyny,
  • 3 optowania galaretek o różnych smakach,
  • biszkopty do wyłożenia dna.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj płaskie naczynia lub pojemniki.
  2. Zagotuj 450 ml wody.
  3. Podziel ją na trzy porcje, wlewając po 150 ml do trzech naczyń.
  4. Każdą galaretkę rozpuść w osobnej porcji gorącej wody (nie wrzucaj wszystkich do jednej miski naraz).
  5. Odstaw do przestudzenia i włóż do lodówki.
  6. Gdy galaretki całkowicie stężeją, wyjmij je z lodówki.
  7. Pokrój je w drobną kostkę.
  8. Przejdź do przygotowywania masy śmietanowej. W 200 ml gorącej wody rozpuść żelatynę i odstaw na chwilę do lekkiego przestygnięcia.
  9. Uważaj, aby nie dodawać żelatyny do gorącej śmietany, ponieważ łatwo mogą powstać grudki.
  10. W dużej misce ubij śmietanę z cukrem pudrem na puszystą masę.
  11. Odlej 2 łyżki masy i dokładnie wymieszaj je z przestudzoną żelatyną.
  12. Wlej mieszankę żelatyny do reszty ubitej śmietany i delikatnie wymieszaj równomiernie.
  13. Dodaj pokrojone galaretki i ostrożnie wmieszaj je łyżką.
  14. Przygotuj formę i wyłóż dno biszkoptami.
  15. Przełóż masę śmietanową z galaretkami do formy i wyrównaj powierzchnię.
  16. Wstaw do lodówki i schładzaj kilka godzin, aż masa całkowicie stężeje.
  17. Przed podaniem pokrój na porcje. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀