Co zrobić, żeby tatar nie ciemniał? Wystarczy kilka kropli niepozornego produktu

Tatar to wyjątkowa potrawa, którą z reguły spożywamy na surowo. Zazwyczaj podajemy ją jako wytrawną przystawkę. Wielu miłośników tatara chętnie wykonuje go samemu w domu. Jednak niekiedy zdarza się, że danie ciemnieje. W konsekwencji nie wygląda już tak apetycznie, jak wcześniej. W takim razie co zrobić, żeby tatar nie ciemniał?  

ObrazekCo zrobić, żeby tatar nie ciemniał - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Wyjątkowa przystawka

Obrazek
Tatar - Pyszności; Foto: Canva.com

Tatar powstaje na bazie mielonego bądź bardzo drobno pokrojonego mięsa. Najczęściej jest to polędwica wołowa. W jego skład wchodzi również olej, sól i pieprz. Często dodajemy do niego surowe żółtko, cebulę lub sos Worcesteshire.

Należy zaznaczyć, że mięso wchodzące w skład potrawy, powinno być świeże oraz miękkie. Poza swoim rewelacyjnymi walorami smakowymi, tatar wyróżnia się również atrakcyjnym wyglądem. Podawany jest z reguły w małych porcjach. Często w masie mięsnej robi się wgłębienie pośrodku, w którym następnie układa się surowe żółtko.

Co zrobić, żeby tatar nie ściemniał?

Obrazek
Cytryna - Pyszności; Foto: Canva.com

Surowe mięso wołowe wystawione na działanie tlenu, ciemnieje. W konsekwencj nabiera szaro - brązowego koloru. W związku z tym jak możemy temu zaradzić? Okazuje się, że wiele osób dodaje do potrawy niewielką ilość soku z cytryny. Zawiera on kwas askorbinowy, który hamuje proces utleniania. Dzięki temu mięso nie ciemnieje.

Poza tym, niektórzy, aby zachować piękny kolor tatara, smarują jego wierzch oliwą. Niekiedy stosują również olej. Cienka warstwa tego składnika również pozwoli cieszyć się pięknym kolorem mięsa na dłużej.

Jakie składniki warto dodać do tatara?

Miłośnicy tatara znają najlepsze przepisy na tę potrawę. Poza tym nie boją się eksperymentować. Dzięki temu danie jest nie tylko pyszne, ale i wyjątkowo aromatyczne.

Aby wzbogacić smak tatara, często dodaje się do niego grzyby, kapary, czy ogórka kiszonego. Niektórzy nie wyobrażają sobie dania bez wędzonych sardynek i musztardy. Zdarza się również, że oprócz soli i pieprzu, dodaje się także czerwoną paprykę w proszku.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pieczonego kurczaka z ryżem i zielonym pesto krok po kroku. Niebo w gębie!

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser