Co zrobić, żeby tatar nie ciemniał? Wystarczy kilka kropli niepozornego produktu

Tatar to wyjątkowa potrawa, którą z reguły spożywamy na surowo. Zazwyczaj podajemy ją jako wytrawną przystawkę. Wielu miłośników tatara chętnie wykonuje go samemu w domu. Jednak niekiedy zdarza się, że danie ciemnieje. W konsekwencji nie wygląda już tak apetycznie, jak wcześniej. W takim razie co zrobić, żeby tatar nie ciemniał?  

ObrazekCo zrobić, żeby tatar nie ciemniał - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Wyjątkowa przystawka

Obrazek
Tatar - Pyszności; Foto: Canva.com

Tatar powstaje na bazie mielonego bądź bardzo drobno pokrojonego mięsa. Najczęściej jest to polędwica wołowa. W jego skład wchodzi również olej, sól i pieprz. Często dodajemy do niego surowe żółtko, cebulę lub sos Worcesteshire.

Należy zaznaczyć, że mięso wchodzące w skład potrawy, powinno być świeże oraz miękkie. Poza swoim rewelacyjnymi walorami smakowymi, tatar wyróżnia się również atrakcyjnym wyglądem. Podawany jest z reguły w małych porcjach. Często w masie mięsnej robi się wgłębienie pośrodku, w którym następnie układa się surowe żółtko.

Co zrobić, żeby tatar nie ściemniał?

Obrazek
Cytryna - Pyszności; Foto: Canva.com

Surowe mięso wołowe wystawione na działanie tlenu, ciemnieje. W konsekwencj nabiera szaro - brązowego koloru. W związku z tym jak możemy temu zaradzić? Okazuje się, że wiele osób dodaje do potrawy niewielką ilość soku z cytryny. Zawiera on kwas askorbinowy, który hamuje proces utleniania. Dzięki temu mięso nie ciemnieje.

Poza tym, niektórzy, aby zachować piękny kolor tatara, smarują jego wierzch oliwą. Niekiedy stosują również olej. Cienka warstwa tego składnika również pozwoli cieszyć się pięknym kolorem mięsa na dłużej.

Jakie składniki warto dodać do tatara?

Miłośnicy tatara znają najlepsze przepisy na tę potrawę. Poza tym nie boją się eksperymentować. Dzięki temu danie jest nie tylko pyszne, ale i wyjątkowo aromatyczne.

Aby wzbogacić smak tatara, często dodaje się do niego grzyby, kapary, czy ogórka kiszonego. Niektórzy nie wyobrażają sobie dania bez wędzonych sardynek i musztardy. Zdarza się również, że oprócz soli i pieprzu, dodaje się także czerwoną paprykę w proszku.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pieczonego kurczaka z ryżem i zielonym pesto krok po kroku. Niebo w gębie!

Wybrane dla Ciebie

Wilgotne ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Nie zgadniesz z czego jest zrobione
Wilgotne ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Nie zgadniesz z czego jest zrobione
Lasy będą pełne grzybów. Ekspert wyjaśnia, kiedy spodziewać się wysypu
Lasy będą pełne grzybów. Ekspert wyjaśnia, kiedy spodziewać się wysypu
Latem tak przygotowuje młode ziemniaki. Zachwycają wszystkich przy stole
Latem tak przygotowuje młode ziemniaki. Zachwycają wszystkich przy stole
Te wysokobiałkowe kopytka dopełniają mój obiad. Wystarczy 1 dodatek
Te wysokobiałkowe kopytka dopełniają mój obiad. Wystarczy 1 dodatek
Zachwycają się nimi maluchy. Już nie proszą o frytki na obiad
Zachwycają się nimi maluchy. Już nie proszą o frytki na obiad
Mięso w folii to ulubione danie mojego dziadka. Zajmuje chwilę i zachwyca smakiem
Mięso w folii to ulubione danie mojego dziadka. Zajmuje chwilę i zachwyca smakiem
Już nie grzybowa i nie pomidorowa. Ta zupa z kurek to hit
Już nie grzybowa i nie pomidorowa. Ta zupa z kurek to hit
Purée z ziemniaków może się przy tym schować. Idealnie pasuje do obiadu
Purée z ziemniaków może się przy tym schować. Idealnie pasuje do obiadu
Kokosowe, wilgotne i nieprzekombinowane. Po prostu idealne ciasto do kawy
Kokosowe, wilgotne i nieprzekombinowane. Po prostu idealne ciasto do kawy
Mięsna buła marzeń. I nie musisz wychodzić z domu
Mięsna buła marzeń. I nie musisz wychodzić z domu
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce