Dodaj czubatą łyżkę do gotujących się ziemniaków. Ugotują się szybciej i będą lepiej smakować

Ziemniaki to smaczne warzywa, które często goszczą na naszym stole. Nic w tym dziwnego, w końcu stanowią wspaniały dodatek do dań obiadowych. Przed spożyciem ziemniaków, musimy je na początku poddać obróbce termicznej. W związku z tym najczęściej gotujemy je w osolonej wodzie. Zazwyczaj trwa to  około  20 minut. Niestety nie zawsze mamy na to czas. Co możemy zrobić, żeby ziemniaki się szybciej ugotowały?

Co zrobić, żeby ziemniaki szybciej się ugotowałyCo zrobić, żeby ziemniaki szybciej się ugotowały - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Smaczne i zdrowe warzywa

Obrazek
Ziemniaki - Pyszności; Foto: Canva.com

Ziemniaki to idealny dodatek do wielu dań obiadowych. Poza tym często stanowią główny składnik takich kultowych potraw jak kluski śląskie, czy kopytka. Warzywa te odznaczają się wspaniałymi walorami smakowymi. Oprócz tego stanowią źródło witamin z grupy C, A i B oraz soli mineralnych takich jak potas, czy magnez. 

Ziemniaki możemy poddać gotowaniu, pieczeniu, a także smażeniu. Jednak najczęściej gotujemy je w osolonej wodzie. Niestety jest to zazwyczaj związane z długim czasem oczekiwania. Okazuje się jednak, że możemy go skrócić. Jak to zrobić?

Co możemy zrobić, żeby ziemniaki ugotowały się szybciej?

Obrazek
Ziemniaki w wodzie - Pyszności; Foto Canva.com

Jeśli zależy ci na tym, aby szybko je ugotować - warto zwrócić uwagę na kilka podstawowych kwestii. Po pierwsze przed gotowaniem ziemniaków, najlepiej pokroić warzywa na mniejsze kawałki. Następnie niektórzy, aby przyśpieszyć proces gotowania, zalewają kartofle wrzącą wodą. Należy jednak zaznaczyć, że w ten sposób warzywa stracą większą ilość witamin.

Ważne jest również, aby przed rozpoczęciem gotowania posolić wodę. Składnik ten nie tylko podkreśla smak warzyw, ale ma również pozytywny wpływ na szybkość gotowania. W związku z tym na jeden litr wody dodajemy około jedną łyżeczkę soli. Podobnie działa również niewielki dodatek masła. Wystarczy dodać do garnka z ziemniakami jedną łyżkę tego produktu. 

Pamiętaj o tych paru szczegółach. W ten sposób zaoszczędzisz sporo czasu i ugotujesz ziemniaki o wiele szybciej niż zwykle.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować ziemniaczane spiralki na patykach krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej