Coroczne święto kuchni włoskiej w Polsce. Motywem przewodnim wyspa o wyjątkowych tradycjach
Tydzień Kuchni Włoskiej na Świecie to coroczne święto smaku i kultury, organizowane na całym świecie od 2016 roku z inicjatywy Włoskiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych i Współpracy Międzynarodowej. W Polsce inicjatywa ta wpisała się już na stałe w jesienny kalendarz wydarzeń, a tegoroczna edycja skupia się na wyspie o wyjątkowej tożsamości i tradycji kulinarnej, czyli Sardynii.
Sardynia to jeden z najbardziej charakterystycznych regionów Włoch, wyróżniający się własnym językiem, odrębną tożsamością kulturową i wyjątkową kuchnią. W dniach 17–23 listopada 2025 roku wyspa stanie się kulinarną gwiazdą Tygodnia Kuchni Włoskiej, którego polską edycję organizuje Ambasada Włoch w Polsce wraz z Biurem ICE-Italian Trade Agency w Warszawie, Włoskim Instytutem Kultury w Warszawie i Krakowie oraz we współpracy z Włoską Izbą Handlowo-Przemysłową w Polsce (CCIIP), Comites i licznymi partnerami oraz sponsorami. Tegoroczne hasło wydarzenia brzmi: "Kuchnia włoska. Zdrowie, kultura, innowacyjność".
Kuchnia Sardynii – prostota i długowieczność
Sardyńska gastronomia opiera się na lokalnych, prostych składnikach: pane carasau (chleb pasterski), pecorino sardo (dojrzewający ser owczy), dziczyzna, ryby i dzikie zioła. Jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań są culurgiones – ręcznie lepione pierożki z ziemniakami, miętą i serem. Warto również wspomnieć o bottardze, suszonej ikrze cefala, stosowanej jako przyprawa do makaronów.
Ekspresowy pomysł na obiad z makaronem i łososiem w roli głównej. Praktycznie robi się sam
Wydarzenia i edukacja kulinarna
Tydzień Kuchni Włoskiej w Polsce rozpocznie kolacja galowa w Warszawie z udziałem Ambasadora i przedstawicieli Regionu Sardynii. W trakcie całego tygodnia włoskie restauracje w kraju będą serwować specjalne menu degustacyjne inspirowane kuchnią Sardynii, a także klasyczne dania włoskie. Włoska Izba Handlowo-Przemysłowa realizuje projekt Sapori Italiani in GDO, czyli serię filmów kulinarnych tworzonych we współpracy z sieciami handlowymi.
Ważnym elementem programu są kursy mistrzowskie Włoskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni w Polsce (Federazione Italiana Cuochi, FIC), prowadzone m.in. przez Cristinę Catese, prezes FIC i znaną promotorkę włoskiej gastronomii. Zajęcia odbędą się w szkołach gastronomicznych m.in. w Warszawie, Krakowie i Poznaniu. Kursy mistrzowskie w Krakowie i Rzeszowie poprowadzi także Luciano Vigliotti, jeden z Ambasadorów kuchni włoskiej na świecie.
Liczne zaplanowane wydarzenia, realizowane w Polsce w ramach tegorocznej edycji Tygodnia Kuchni Włoskiej na Świecie, mają na celu promocję włoskich tradycji kulinarnych, gastronomicznych i winiarskich, podkreślając wartości, które zawsze je wyróżniały: jakość, zrównoważony rozwój, tożsamość, terytorium, bioróżnorodność, inkluzywność i kultura – mówi Luca Franchetti Pardo, Ambasador Włoch w Polsce.
Tradycja, kultura i smaki
Tydzień Kuchni Włoskiej na Świecie to także okazja do poznania włoskiej tradycji i kultury kulinarnej oraz do edukacji. We Włoskim Instytucie Kultury w Warszawie odbędzie się spotkanie z Tessą Capponi-Borawską, historyczką kultury i felietonistką, mieszkającą od lat w Polsce i autorką publikacji o kuchni i zwyczajach Italii, oraz Emiliano Castagą, włoskim ekspertem kulinarnym, znawcą regionalnych produktów, oficjalnym degustatorem O.N.A.S. i APR, autorem książki "Mieszu, mieszu. Włoska Akademia Kulinarna".
Emiliano Castagna poprowadzi także seminaria o włoskich wędlinach i Parmigiano Reggiano połączone z degustacją. Fundacja Bottega Italiana i Comites przygotowują rodzinne wydarzenie w Warszawie i Krakowie na temat zdrowej diety. Spotkanie z ekspertami Giancarlo Pierri i Helgą Liberto będzie okazją do bliższego poznania włoskich produktów (Region Kampanii) i stylu życia.
Makaron, który opowiada historię
W Krakowie odbędzie się wystawa "Włosi i makaron. Historia, kultura, design", uzupełniona spotkaniami z Lucą Cesari, autorem książki "Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary". Jego badania pokazują związki między kuchnią, historią, kulturą i tożsamością. W mieście odbędzie się także pokaz kulinarny w wykonaniu Luciano Vigliottiego z Neapolu oraz degustacja win prowadzona przez Antonellę Amodio, dziennikarkę kulinarną i ekspertkę włoskich win.
Zaproszenie do podróży
Tydzień Kuchni Włoskiej w Polsce ma promować nie tylko włoskie dziedzictwo kulinarne, ale również zachęcać do odwiedzenia Sardynii.
Szczegóły i harmonogram wydarzeń dostępne są na stronie Ambasady: https://ambvarsavia.esteri.it/it/news/dall_ambasciata/2025/10/calendario-della-settimana-della-cucina-italiana-nel-mondo-polonia/