Połączyła zwykłe mydło z cukrem. Ludzie się śmiali, dopóki nie zobaczyli efektu

Sprzątanie kuchni może być uciążliwe, szczególnie gdy masz do czynienia z uporczywymi zabrudzeniami i przypaleniami. Zamiast stosować specjalne i drogie chemikalia, warto jest postawić na domowe triki, które będą pewnego rodzaju ułatwieniem. Jeśli wykorzystasz produkty, jakie masz w swoim domu, czyli cukier i mydło, to efekt pozytywnie cię zaskoczy. Kiedy warto wykorzystać ten praktyczny sposób na sprzątanie kuchni?

ObrazekMydło i cukier - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Gotowanie jest jedną wielką przyjemnością, a sprzątanie kuchni już niekoniecznie. Spędza się długie godziny na szorowaniu, myciu i pozbywaniu się tych uciążliwych zabrudzeń. A wszystko może być o wiele prostsze, jeśli zdecydujesz się na domowe triki, które ułatwiają sprzątanie. Sposób, który zdecydowaliśmy się opisać w tym artykule, jest o tyle prosty i skuteczny, bo świetnie poradzi sobie z przypaleniami garnka. Jak zmieszać cukier z mydłem i dlaczego warto skorzystać z tej metody?

Mydło i cukier - skuteczny środek na przypalenia

Zdarza się, że chwila nieuwagi może spowodować przypalenie garnka. Nie należy go jednak spisywać na straty, bo jest sposób, który pozwoli ci go uratować. Co ważne, nie ma tu konieczności zbyt długiego szorowania, ani stosowania specjalnych środków chemicznych. Wykorzystaj to, co akurat masz pod ręką. To sprytny domy trik, w którym zostanie wykorzystany cukier, który zwykle używasz by przygotować najlepsze ciasta lub posłodzić herbatę. Drugim składnikiem będzie mydło - zwykłe w kostce. Jak te dwa produkty poradzą sobie z przypaleniami?

Obrazek
Przypalony garnek - Pyszności; foto: Canva

Jak wymieszać mydło i cukier?

Przepis na domową mieszankę mydła i cukru, która poradzi sobie z przypaleniami jest naprawdę prosty. Wystarczy, że zetrzesz mydło na tarce lub pokroisz je w bardzo drobną kosteczkę. W następnej kolejności wlejesz na dno garnka wodę, dodasz starte mydło i dwie łyżki cukru. Wymieszasz wszystko dokładnie tak, aby cukier się rozpuścił. Tak przygotowaną mieszanką potraktujesz przypalenia garnka i dobrze wyszorujesz.

Obrazek
Mydło i cukier - Pyszności

W przypadku, gdy nie chcesz się bawić w szorowanie, możesz podgrzać roztwór, co spowoduje, że przypalenia znikną po przetarciu gąbką. Zachowaj tu jednak ostrożność, by garnek i woda nie były zbyt gorące, bo możesz w bardzo łatwy sposób się poparzyć.

Alternatywna metoda na przypalenia

Jeśli akurat nie masz pod ręką mydła w kostce i cukru, to warto sięgnąć po alternatywną metodę, w której główną rolę odegra niezawodna soda oczyszczona. To środek, który jest w stanie poradzić sobie niemal z każdym problemem. Jak wyczyścić przypalony garnek w parę chwil? W tym przypadku, potrzebna będzie ci jeszcze woda. Przypalony garnek nie będzie już problemem.

Wlej wodę tak, by przykryła przypalone dno, a następnie posyp je sodą oczyszczoną. Podgrzej chwilę na kuchence i doprowadź roztwór do wrzenia. Po kilkunastu sekundach wyłącz grzanie i wykorzystując gąbeczkę, przetrzyj przypalone dno, by usunąć resztki z garnka. Uważaj, by się nie poparzyć.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej