Totalny hit lata. Cytrynowy deser, który zrobisz w 5 minut!
Pyszne cytrynowe babeczki wypełnione delikatnym kremem z mascarpone to idealny przepis na letnie popołudnia. Zrobisz je w kilka minut.
06.08.2023 16:30
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Latem uwielbiam sięgać po przepisy na desery, które mają orzeźwiający i lekki smak. Hitem tego sezonu są w moim domu pyszne babeczki z kremem z jogurtu, mascarpone i soku z cytryny. W roli spodu występują kruszone herbatniki, dzięki czemu nasz deser jest nietypowy i jednocześnie zaskakująco smaczny. Uwielbiam sięgać po ten przepis, bo nie wymaga dużo nakładu pracy, a na dodatek jest dziecinnie prosty. Świetnie sprawdzi się na letnich przyjęciach, jako deser podczas grilla lub po prostu małe co nieco w ciągu dnia.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo:
Zobacz także
Cytrynowe babeczki z mascarpone
Składniki:
- 200 g herbatników,
- 100 g roztopionego masła,
- 250 g mascarpone,
- 100 g cukru,
- 150 ml jogurtu naturalnego,
- 2 jajka,
- 1/2 cytryny - sok,
- 2 łyżki mąki pszennej.
Sposób przygotowania:
1. Herbatniki drobno kruszę i wlewam do nich roztopione masło. Dokładnie mieszam. Ciastka możesz pokruszyć w robocie kuchennym lub przełożyć je do woreczka strunowego i rozbić przy pomocy tłuczka do mięsa lub wałka.