Czesi dodają do zupy grzybowej. Zagęszcza lepiej niż zasmażka i pobija smak

Obok knedlików i smażonego sera, miejsce na podium z przysmakami kuchni czeskiej zajmuje również kulajda. Niektórzy porównują ją do zupy koperkowej, ale nic bardziej mylnego – to zupełnie inna potrawa. Pachnie grzybami leśnymi, jest kremowa smaku, a jeden dodatek sprawia, że przebija wszystkie inne zupy.

Kulajda, czyli czeska zupa grzybowa z jajkiem w koszulceKulajda, czyli czeska zupa grzybowa z jajkiem w koszulce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kulajda to gęsta zupa grzybowa, gotowana z ziemniakami i zabielana śmietaną. Podobnie jak w wielu tradycyjnych polskich zupach, również ona jest zagęszczana zasmażką. Jednak jej najciekawszym elementem jest jajko, którego płynne żółtko subtelnie rozpływa się w kremowym sosie. Najczęściej jest ono gotowane w koszulce, chociaż można spotkać też zwykłe, ugotowane na twardo. Jednak to wersja z płynnym żółtkiem smakuje tak doskonale.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klopsiki zapiekane na ziemniakach. Pyszny pomysł na obiad

Jak zrobić jajko w koszulce?

Jajko w koszulce zachwyca delikatną strukturą białka i idealnie płynnym środkiem. Aby takie wyszło, potrzebne są świeże jajka – do maksymalnie 1 tygodnia po zebraniu. Przed ugotowaniem jajek możesz zrobić test świeżości. Zanurz jajko w skorupce w szklance z wodą i obserwuj, jak się ustawia. Świeże jajko będzie leżało poziomo na dnie, a starsze zacznie coraz bardziej się pionizować i unosić w kierunku powierzchni wody.

Do przygotowania jajek w koszulkach, lub inaczej poszetowych, potrzebujesz garnka z wodą, szczypty soli i łyżki octu. Kiedy woda zacznie wrzeć, zacznij ją energicznie mieszać łyżką, aby utworzyć wir. W środek wiru wbij ostrożnie jajko. Zmniejsz moc palnika i gotuj do momentu, aż białko się zetnie. W tym czasie nie musisz już mieszać wody. Gotowe jajko wyłów przy pomocy łyżki cedzakowej.

Przepis na kulajdę, czyli czeską zupę grzybową

Zupę możesz zrobić też pół na pół z pieczarkami i grzybami leśnymi.

Składniki:

  • 500 g świeżych grzybów leśnych,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 cebula
  • 3–4 ziemniaki,
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 100 ml kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • sól, pieprz, koperek
  • jajka – po jednym na talerz zupy.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby oczyść i pokrój w plasterki.
  2. W garnku na łyżce masła zeszklij drobno posiekaną cebulą. Wrzuć pokrojone grzyby i podsmażaj do miękkości.
  3. Gdy grzyby się podsmażą, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i zalej bulionem. Wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i pół łyżeczki soli. Gotuj do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.
  4. W osobnym naczyniu rozmieszaj śmietanę z łyżką cukru i łyżką octu jabłkowego. Zahartuj odrobiną gorącego wywaru i wmieszaj do zupy.
  5. Na patelni zrób zasmażkę z masła i mąki. Energicznie wymieszaj z kilkoma łyżkami wywaru i również przelej do zupy, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.
  6. Na koniec dopraw solą i pieprzem, wrzuć także posiekany koperek.
  7. Każdą porcję zupy podawaj z jajkiem ugotowanym w koszulce.

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza sałata. Obniża ciśnienie, łagodzi stany zapalne i ma mnóstwo witamin
Najzdrowsza sałata. Obniża ciśnienie, łagodzi stany zapalne i ma mnóstwo witamin
W PRL-u nasze babcie dodawały niemal do wszystkiego. To zdrowa i wyrazista przyprawa, która świetnie podbija smak
W PRL-u nasze babcie dodawały niemal do wszystkiego. To zdrowa i wyrazista przyprawa, która świetnie podbija smak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności