Czesi dodają do zupy grzybowej. Zagęszcza lepiej niż zasmażka i pobija smak
Obok knedlików i smażonego sera, miejsce na podium z przysmakami kuchni czeskiej zajmuje również kulajda. Niektórzy porównują ją do zupy koperkowej, ale nic bardziej mylnego – to zupełnie inna potrawa. Pachnie grzybami leśnymi, jest kremowa smaku, a jeden dodatek sprawia, że przebija wszystkie inne zupy.
Kulajda to gęsta zupa grzybowa, gotowana z ziemniakami i zabielana śmietaną. Podobnie jak w wielu tradycyjnych polskich zupach, również ona jest zagęszczana zasmażką. Jednak jej najciekawszym elementem jest jajko, którego płynne żółtko subtelnie rozpływa się w kremowym sosie. Najczęściej jest ono gotowane w koszulce, chociaż można spotkać też zwykłe, ugotowane na twardo. Jednak to wersja z płynnym żółtkiem smakuje tak doskonale.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Klopsiki zapiekane na ziemniakach. Pyszny pomysł na obiad
Jak zrobić jajko w koszulce?
Jajko w koszulce zachwyca delikatną strukturą białka i idealnie płynnym środkiem. Aby takie wyszło, potrzebne są świeże jajka – do maksymalnie 1 tygodnia po zebraniu. Przed ugotowaniem jajek możesz zrobić test świeżości. Zanurz jajko w skorupce w szklance z wodą i obserwuj, jak się ustawia. Świeże jajko będzie leżało poziomo na dnie, a starsze zacznie coraz bardziej się pionizować i unosić w kierunku powierzchni wody.
Do przygotowania jajek w koszulkach, lub inaczej poszetowych, potrzebujesz garnka z wodą, szczypty soli i łyżki octu. Kiedy woda zacznie wrzeć, zacznij ją energicznie mieszać łyżką, aby utworzyć wir. W środek wiru wbij ostrożnie jajko. Zmniejsz moc palnika i gotuj do momentu, aż białko się zetnie. W tym czasie nie musisz już mieszać wody. Gotowe jajko wyłów przy pomocy łyżki cedzakowej.
Przepis na kulajdę, czyli czeską zupę grzybową
Zupę możesz zrobić też pół na pół z pieczarkami i grzybami leśnymi.
Składniki:
- 500 g świeżych grzybów leśnych,
- 2 łyżki masła,
- 1 cebula
- 3–4 ziemniaki,
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 100 ml kwaśnej śmietany,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- sól, pieprz, koperek
- jajka – po jednym na talerz zupy.
Sposób przygotowania:
- Grzyby oczyść i pokrój w plasterki.
- W garnku na łyżce masła zeszklij drobno posiekaną cebulą. Wrzuć pokrojone grzyby i podsmażaj do miękkości.
- Gdy grzyby się podsmażą, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i zalej bulionem. Wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i pół łyżeczki soli. Gotuj do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.
- W osobnym naczyniu rozmieszaj śmietanę z łyżką cukru i łyżką octu jabłkowego. Zahartuj odrobiną gorącego wywaru i wmieszaj do zupy.
- Na patelni zrób zasmażkę z masła i mąki. Energicznie wymieszaj z kilkoma łyżkami wywaru i również przelej do zupy, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.
- Na koniec dopraw solą i pieprzem, wrzuć także posiekany koperek.
- Każdą porcję zupy podawaj z jajkiem ugotowanym w koszulce.