Czesi dodają do zupy grzybowej. Zagęszcza lepiej niż zasmażka i pobija smak

Obok knedlików i smażonego sera, miejsce na podium z przysmakami kuchni czeskiej zajmuje również kulajda. Niektórzy porównują ją do zupy koperkowej, ale nic bardziej mylnego – to zupełnie inna potrawa. Pachnie grzybami leśnymi, jest kremowa smaku, a jeden dodatek sprawia, że przebija wszystkie inne zupy.

Kulajda, czyli czeska zupa grzybowa z jajkiem w koszulceKulajda, czyli czeska zupa grzybowa z jajkiem w koszulce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kulajda to gęsta zupa grzybowa, gotowana z ziemniakami i zabielana śmietaną. Podobnie jak w wielu tradycyjnych polskich zupach, również ona jest zagęszczana zasmażką. Jednak jej najciekawszym elementem jest jajko, którego płynne żółtko subtelnie rozpływa się w kremowym sosie. Najczęściej jest ono gotowane w koszulce, chociaż można spotkać też zwykłe, ugotowane na twardo. Jednak to wersja z płynnym żółtkiem smakuje tak doskonale.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klopsiki zapiekane na ziemniakach. Pyszny pomysł na obiad

Jak zrobić jajko w koszulce?

Jajko w koszulce zachwyca delikatną strukturą białka i idealnie płynnym środkiem. Aby takie wyszło, potrzebne są świeże jajka – do maksymalnie 1 tygodnia po zebraniu. Przed ugotowaniem jajek możesz zrobić test świeżości. Zanurz jajko w skorupce w szklance z wodą i obserwuj, jak się ustawia. Świeże jajko będzie leżało poziomo na dnie, a starsze zacznie coraz bardziej się pionizować i unosić w kierunku powierzchni wody.

Do przygotowania jajek w koszulkach, lub inaczej poszetowych, potrzebujesz garnka z wodą, szczypty soli i łyżki octu. Kiedy woda zacznie wrzeć, zacznij ją energicznie mieszać łyżką, aby utworzyć wir. W środek wiru wbij ostrożnie jajko. Zmniejsz moc palnika i gotuj do momentu, aż białko się zetnie. W tym czasie nie musisz już mieszać wody. Gotowe jajko wyłów przy pomocy łyżki cedzakowej.

Przepis na kulajdę, czyli czeską zupę grzybową

Zupę możesz zrobić też pół na pół z pieczarkami i grzybami leśnymi.

Składniki:

  • 500 g świeżych grzybów leśnych,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 cebula
  • 3–4 ziemniaki,
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 100 ml kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • sól, pieprz, koperek
  • jajka – po jednym na talerz zupy.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby oczyść i pokrój w plasterki.
  2. W garnku na łyżce masła zeszklij drobno posiekaną cebulą. Wrzuć pokrojone grzyby i podsmażaj do miękkości.
  3. Gdy grzyby się podsmażą, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i zalej bulionem. Wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i pół łyżeczki soli. Gotuj do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.
  4. W osobnym naczyniu rozmieszaj śmietanę z łyżką cukru i łyżką octu jabłkowego. Zahartuj odrobiną gorącego wywaru i wmieszaj do zupy.
  5. Na patelni zrób zasmażkę z masła i mąki. Energicznie wymieszaj z kilkoma łyżkami wywaru i również przelej do zupy, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.
  6. Na koniec dopraw solą i pieprzem, wrzuć także posiekany koperek.
  7. Każdą porcję zupy podawaj z jajkiem ugotowanym w koszulce.
Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu