Czesi dodają do zupy grzybowej. Zagęszcza lepiej niż zasmażka i pobija smak

Obok knedlików i smażonego sera, miejsce na podium z przysmakami kuchni czeskiej zajmuje również kulajda. Niektórzy porównują ją do zupy koperkowej, ale nic bardziej mylnego – to zupełnie inna potrawa. Pachnie grzybami leśnymi, jest kremowa smaku, a jeden dodatek sprawia, że przebija wszystkie inne zupy.

Kulajda, czyli czeska zupa grzybowa z jajkiem w koszulceKulajda, czyli czeska zupa grzybowa z jajkiem w koszulce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kulajda to gęsta zupa grzybowa, gotowana z ziemniakami i zabielana śmietaną. Podobnie jak w wielu tradycyjnych polskich zupach, również ona jest zagęszczana zasmażką. Jednak jej najciekawszym elementem jest jajko, którego płynne żółtko subtelnie rozpływa się w kremowym sosie. Najczęściej jest ono gotowane w koszulce, chociaż można spotkać też zwykłe, ugotowane na twardo. Jednak to wersja z płynnym żółtkiem smakuje tak doskonale.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klopsiki zapiekane na ziemniakach. Pyszny pomysł na obiad

Jak zrobić jajko w koszulce?

Jajko w koszulce zachwyca delikatną strukturą białka i idealnie płynnym środkiem. Aby takie wyszło, potrzebne są świeże jajka – do maksymalnie 1 tygodnia po zebraniu. Przed ugotowaniem jajek możesz zrobić test świeżości. Zanurz jajko w skorupce w szklance z wodą i obserwuj, jak się ustawia. Świeże jajko będzie leżało poziomo na dnie, a starsze zacznie coraz bardziej się pionizować i unosić w kierunku powierzchni wody.

Do przygotowania jajek w koszulkach, lub inaczej poszetowych, potrzebujesz garnka z wodą, szczypty soli i łyżki octu. Kiedy woda zacznie wrzeć, zacznij ją energicznie mieszać łyżką, aby utworzyć wir. W środek wiru wbij ostrożnie jajko. Zmniejsz moc palnika i gotuj do momentu, aż białko się zetnie. W tym czasie nie musisz już mieszać wody. Gotowe jajko wyłów przy pomocy łyżki cedzakowej.

Przepis na kulajdę, czyli czeską zupę grzybową

Zupę możesz zrobić też pół na pół z pieczarkami i grzybami leśnymi.

Składniki:

  • 500 g świeżych grzybów leśnych,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 cebula
  • 3–4 ziemniaki,
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 100 ml kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • sól, pieprz, koperek
  • jajka – po jednym na talerz zupy.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby oczyść i pokrój w plasterki.
  2. W garnku na łyżce masła zeszklij drobno posiekaną cebulą. Wrzuć pokrojone grzyby i podsmażaj do miękkości.
  3. Gdy grzyby się podsmażą, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i zalej bulionem. Wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i pół łyżeczki soli. Gotuj do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.
  4. W osobnym naczyniu rozmieszaj śmietanę z łyżką cukru i łyżką octu jabłkowego. Zahartuj odrobiną gorącego wywaru i wmieszaj do zupy.
  5. Na patelni zrób zasmażkę z masła i mąki. Energicznie wymieszaj z kilkoma łyżkami wywaru i również przelej do zupy, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.
  6. Na koniec dopraw solą i pieprzem, wrzuć także posiekany koperek.
  7. Każdą porcję zupy podawaj z jajkiem ugotowanym w koszulce.
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇