Często nadziewam nimi kotlety ziemniaczane. Smakują wybornie, a kosztują niewiele

Ten obiad jest tani jak barszcz, wygląda niepozornie, a smakuje jak danie z trzygwiazdkowej restauracji. Robię go za każdym razem, gdy wszelkiej maści kotlety już mi się przejedzą. Oto przepis na kulinarne cudo: ziemniaki, ser i pieczarki. Takie to proste!

Kotlety ziemniaczane ze specjalnym farszem. Tanio i smacznieKotlety ziemniaczane ze specjalnym farszem. Tanio i smacznie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | katrinshine

Muszę przyznać, że od zawsze byłem wielkim fanem wszelkich warzywnych kompozycji. To nie jest tak, że kotlet schabowy nie zajmuje ważnego miejsca w moim sercu. Po prostu od dziecka byłem fanem tego, jak w prosty sposób z kilku tanich warzyw można przyrządzić obiad lub przekąskę, która zachwyca każdego, kto ich spróbuje. Pewnie już się domyślasz, że chociaż mielone zjadałem ze smakiem, to placki ziemniaczane i kalafior w panierce przyprawiały mnie o większe "kulinarne" dreszcze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Piekę je w każdy weekend. Nie zostaje nawet jeden okruszek

Jednym z przepisów z dawnych lat, które do dziś czasami stosuję, są kotlety ziemniaczane nadziewane specjalnym farszem. Jaki on jest? Cóż, przez ten cały czas wiele razy ulegał on większym lub mniejszym zmianom, ale najczęściej stosuję do niego dwa podstawowe składniki: pieczarki i ser żółty. Reszta, to już szczegóły, ale pozwolę sobie je streścić w poniższym przepisie. Powodzenia!

Kotlety ziemniaczane z pieczarkowo-serowym nadzieniem

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.

Środek:

  • 500 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 120 g żółtego sera,
  • trochę posiekanych natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i serem podbiją serca i żołądki domowników
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i serem podbiją serca i żołądki domowników © Canva | PublicDomainePictures

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw farsz. Pieczarki i cebulę drobno siekam, oba składniki podsmażam. Dodaje natkę, starty ser. Doprawiam dopiero na koniec, bo posolone zbyt wcześnie pieczarki puszczają za dużo wody.
  2. Ugotowane ziemniaki przepuszczam przez praskę (lub gniotę), dodaję mąkę pszenną i ziemniaczaną, wbijam jajko. Zagniatam dłońmi.
  3. Z powstałej masy formuję płaskie kotlety. Na każdy wykładam gotowy farsz i przykrywam drugim placuszkiem. Robiąc to, dobrze jest oprószyć deskę czy blat mąką, żeby nic się nie przylepiało.
  4. Kotlety obtaczam w bułce tartej i smażę z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Wykładam na ręcznik papierowy, żeby wciągnął nadmiar tłuszczu i gotowe.

Wybrane dla Ciebie

Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają