Czy kawa może się przeterminować? Jak poznać starą kawę?

Prawie każdy z nas trzyma kawę w swoim domu. Zazwyczaj nie zwracamy uwagi na to, ile minęło czasu, od kiedy otworzyliśmy nasz produkt. Mamy wrażenie, że kawa zawsze będzie dobra. Czy w takim razie może się przeterminować? Jak rozpoznać starą kawę?

ObrazekCzy kawa może się przeterminować Jak poznać starą kawę - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Pyszny napój, który daje nam kopa

Obrazek
Kawa mrożona - Pyszności

Poranek bez kawy dla wielu z nas nie istnieje. To właśnie dzięki niej mamy ochotę do działania. W związku z tym często po przebudzeniu sięgamy po kubek tego pysznego napoju. Zazwyczaj trzymamy ją w szczelnie zamkniętym pudełku. Niektórzy zastanawiają się nad tym, czy kawa może się przeterminować. Jeśli tak, to jak rozpoznać tę niedobrą kawę? 

Czy kawa może się przeterminować?

Kawa, tak jak i inne produkty spożywcze, ma określony termin ważności. Czy w takim razie możemy spożywać kawę po dacie ważności? Jeśli produkt był odpowiednio przechowywany oraz nie ma oznak pleśni, to nic nie stoi na przeszkodzie, by nadal z niego korzystać.

Jednak warto mieć na uwadze to, że kawa taka nie będzie odznaczała się już tak intensywnym smakiem i aromatem, jak wcześniej. Jest to spowodowane wietrzeniem się produktu. Okazuje się, że kawa mielona szybciej traci swoją jakość niż kawa ziarnista.

Obrazek
Ziarna kawy - Pyszności; Foto: Canva.com

Jak rozpoznać czy produkt się zepsuł?

Jeśli zauważymy w naszej kawie pleśń to jasny znak, że produkt należy wyrzucić. Stęchły zapach również wskazuje na to, że produkt jest zepsuty. W takiej sytuacji nie powinniśmy jej już spożywać.

Na zepsucie się kawy ma wpływ wiele czynników. Należą do niej m.in. wilgoć, światło czy wysoka temperatura. W związku z tym warto wiedzieć jak prawidłowo ją przechowywać. Dzięki temu będziemy mogli dłużej cieszyć się naszym ulubionym napojem.

Kawę najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Produkt powinien znajdować się w zacienionym, chłodnym miejscu. Ważne jest również, aby do produktu nie dostała się wilgoć. W przeciwnym razie może zacząć pleśnieć.

Kawa rozpuszczalna może wykształcić biały nalot, który oznacza, że była źle przechowywana. Takiej kawy pod żadnym pozorem nie można używać i najlepiej od razu wyrzucić.

Zobacz na naszym YouTube jak przygotować Pumpkin Spice Latte krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom