Czy ugotowany ryż można jeść następnego dnia? Eksperci ostrzegają

Często gotujesz obiad na zapas? Uważaj na dania z ryżem, ponieważ niewłaściwie przechowywany może być przyczyną poważnego zatrucia. Michał Wrzosek w jednym z materiałów na TikToku apeluje, aby nie bagatelizować zagrożenia.

Michał Wrzosek ostrzega przed spożywaniem wczorajszego ryżuMichał Wrzosek ostrzega przed spożywaniem wczorajszego ryżu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, YouTube

Ryż to jeden z najczęściej wybieranych dodatków do obiadu. Często gotujemy go w większej ilości, by zaoszczędzić czas na przygotowanie posiłku następnego dnia. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że niewłaściwe przechowywanie ugotowanego ryżu może być niebezpieczne dla zdrowia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowa sałatka na grilla. Orzo wygląda jak ryż, ale to inny znany produkt

Ryż pozostawiony w kuchni może być siedliskiem groźnej bakterii

Dietetyk mówi wprost, żeby nie zostawiać ugotowanego ryżu w temperaturze pokojowej na kilka godzin. W takich warunkach staje się idealnym środowiskiem do rozwoju bakterii Bacillus cereus. Drobnoustroje mogą wytwarzać toksyny odporne na działanie wysokiej temperatury, przez co nawet ponowne podgrzanie ryżu nie gwarantuje jego bezpieczeństwa. Spożycie takiego produktu może prowadzić do zatrucia pokarmowego, objawiającego się biegunką, wymiotami i bólami brzucha.

Jak przechowywać ugotowany ryż?

Michał Wrzosek podkreśla, że ryż po ugotowaniu powinien być jak najszybciej schłodzony i umieszczony w lodówce. Najlepiej zamknąć go w szczelnym pojemniku, by ograniczyć dostęp powietrza i wilgoci. Zaleca również, by nie przechowywać ugotowanego ryżu dłużej niż jeden dzień. Jeśli planujesz go odgrzać, należy zrobić to tylko raz i upewnić się, że całość została podgrzana równomiernie do wysokiej temperatury.

Dietetyk zaznacza, że ignorowanie tych zaleceń może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, zwłaszcza u dzieci, osób starszych i z obniżoną odpornością. Zatrucie wywołane przez Bacillus cereus nie należy do rzadkości i często jest bagatelizowane, ponieważ objawy mogą pojawić się nawet po kilku godzinach od spożycia ryżu.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje