Czy ugotowany ryż można jeść następnego dnia? Eksperci ostrzegają
Często gotujesz obiad na zapas? Uważaj na dania z ryżem, ponieważ niewłaściwie przechowywany może być przyczyną poważnego zatrucia. Michał Wrzosek w jednym z materiałów na TikToku apeluje, aby nie bagatelizować zagrożenia.
Ryż to jeden z najczęściej wybieranych dodatków do obiadu. Często gotujemy go w większej ilości, by zaoszczędzić czas na przygotowanie posiłku następnego dnia. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że niewłaściwe przechowywanie ugotowanego ryżu może być niebezpieczne dla zdrowia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ekspresowa sałatka na grilla. Orzo wygląda jak ryż, ale to inny znany produkt
Ryż pozostawiony w kuchni może być siedliskiem groźnej bakterii
Dietetyk mówi wprost, żeby nie zostawiać ugotowanego ryżu w temperaturze pokojowej na kilka godzin. W takich warunkach staje się idealnym środowiskiem do rozwoju bakterii Bacillus cereus. Drobnoustroje mogą wytwarzać toksyny odporne na działanie wysokiej temperatury, przez co nawet ponowne podgrzanie ryżu nie gwarantuje jego bezpieczeństwa. Spożycie takiego produktu może prowadzić do zatrucia pokarmowego, objawiającego się biegunką, wymiotami i bólami brzucha.
Jak przechowywać ugotowany ryż?
Michał Wrzosek podkreśla, że ryż po ugotowaniu powinien być jak najszybciej schłodzony i umieszczony w lodówce. Najlepiej zamknąć go w szczelnym pojemniku, by ograniczyć dostęp powietrza i wilgoci. Zaleca również, by nie przechowywać ugotowanego ryżu dłużej niż jeden dzień. Jeśli planujesz go odgrzać, należy zrobić to tylko raz i upewnić się, że całość została podgrzana równomiernie do wysokiej temperatury.
Dietetyk zaznacza, że ignorowanie tych zaleceń może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, zwłaszcza u dzieci, osób starszych i z obniżoną odpornością. Zatrucie wywołane przez Bacillus cereus nie należy do rzadkości i często jest bagatelizowane, ponieważ objawy mogą pojawić się nawet po kilku godzinach od spożycia ryżu.