Czym zastąpić folię aluminiową? Sprawdź, dzięki jakim trikom grillowanie będzie zdrowsze
Czym zastąpić folię aluminiową na grilla? Proste sposoby sprawiają, że twoje grillowanie będzie o wiele zdrowsze. Sięgnij po te zamienniki.
27.04.2023 | aktual.: 27.04.2023 17:08
Majówka to oficjalny start sezonu grillowego. Chociaż prognozy pogody nie wszędzie napawają optymizmem, to amatorów dań z rusztu nie odstraszy nawet pochmurna aura. Zanim jednak wrzucisz na ruszt kiełbaskę, kaszankę, karkówkę czy kurczaka, zobacz jak grillować zdrowiej. Sięgnij po te zamienniki folii i grilluj bez obaw.
Folia albuminowa a zdrowie
Folia aluminiowa z pewnością dużo ułatwia w czasie grillowania. Niestety, naukowcy wskazują, że nie jest to najlepszy materiał na ruszt. Głównym winowajcom jest aluminium, które wydziela się podczas podgrzewania folii. Niewielkie stężenie tego pierwiastka nie jest niebezpieczne dla naszego zdrowia i dość powszechnie możemy je znaleźć w naszej kuchni: w kukurydzy, przyprawach, serze żółtym czy nawet herbacie. Problem pojawia się wtedy, gdy dostarczamy naszemu organizmowi zbyt dużą dawkę, z którą już nie jest w stanie sobie poradzić.
Badacze, którzy od dłuższego czasu analizują wpływ aluminium na organizm człowieka, doszli do wniosku, że wysokie poziomy aluminium w ciele może przyczyniać się do rozwoju choroby Alzheimera (wysokie stężenie tego pierwiastka zostało zidentyfikowane w tkankach nerwowych pacjentów z tą chorobą). Ponadto wysokie stężenie aluminium może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie nerek oraz przyczynić się do problemów z układem kostnym.
Czym zastąpić folię aluminiową?
W czasie grillowania warto ograniczyć, w miarę możliwości, folię aluminiową. Rozwiązań nie trzeba szukać daleko - część smakołyków możesz przygotować bezpośrednio na ruszcie. Jeśli obawiasz się, że mięso będzie przywierało, posmaruj kratki grilla odrobinę oleju roślinnego. Najłatwiej zrobić to przy pomocy silikonowego pędzelka. To nie tylko tanie i zdrowe rozwiązanie, ale również ekonomiczne- tacki aluminiowe są przecież jednorazowe, więc po użyciu lądują od razu w koszu. Rusztu możesz używać wielokrotnie, dbając jedynie o jego czystoś
Innym sposobem jest z kolei grillowanie na liściach kapusty. Powinny być dość sztywne i twarde, aby nie rozpadły się i utrzymały kawałki mięsa. Ze względu na to, że lubią się łamać, nie nadają się do zawijania. Wygodniejsze, chociaż o wiele bardziej niedostępne, są liście bananowca. Są sztywne i długo wytrzymają wysoką temperaturę. Warto sięgnąć po dwie warstwy liści, aby dobrze zabezpieczyć potrawę. Możesz znaleźć je w sklepach z azjatyckimi produktami.
Zachęcamy do wypróbowania przepisu na krem z cukinii. Smakuje obłędnie!