Dania z grilla godne najlepszych szefów kuchni
Wielkie otwarcie sezonu grillowego tuż, tuż. Co powiecie na to, żeby w tym roku pokusić się o nowe grillowe smaki? Szef kuchni Charlie Daigneault podaje trzy przepisy na dania z grilla godne najlepszych restauracji.
25.04.2024 08:00
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Grill to nie tylko kiełbasa, karkówka, warzywne szaszłyki. Dania z grilla mogą być dużo ciekawsze, bardziej zaskakujące, mniej przewidywalne. Wszyscy, którzy planują grillową ucztę, mogą skorzystać z pomysłów szefa kuchni Charliego Daigneault, który ma dla nas przepisy na dania z grilla w stylu azjatyckim, pachnące cytrusami, imbirem, chilli… Przepyszne, efektowne, a do tego łatwe w przygotowaniu. Na pewno zaskoczą i zachwycą gości. Możesz przygotować je na przyjęciu w ogrodzie lub w domu, na grillowej patelni. Efekt będzie równie smaczny.
Marynowane tofu i krewetki z salsą owocową (składniki na 4 osoby):
- 400 g tofu
- 500 g krewetek
- 2 cytryny
- 100 ml sosu sojowego
- 2 papryczki chili
- 3 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
- 2 łyżki miodu
Salsa owocowa
- 1 mango
- 1 limonka
- 1 ananas
- 1 pomarańcza
- 1 długie chili zielone
- świeża kolendra
Sposób przygotowania
Składniki na marynatę dzielimy na pół i mieszamy w dwóch miskach. Do jednej wrzucamy krewetki, do drugiej pokrojone w plastry tofu. Odstawiamy do lodówki nawet na kilka godzin, żeby tofu i krewetki miały szansę dobrze się zamarynować.
Owoce na salsę kroimy w małe kosteczki, skrapiamy sokiem z połowy limonki.
Na gorącej patelni grillowej kładziemy plastry tofu i smażymy w każdej strony. Na końcu wlewamy pozostałą marynatę i redukujemy (czekamy, aż nadmiar płynu odparuje). To samo robimy z krewetkami.
Grillowane krewetki i tofu podajemy z salsą i świeżą kolendrą.
Sataye z kurczaka z sosem orzechowym i sałatką warzywną (składniki na 4 osoby):
- 3 piersi z kurczaka
Marynata
- 1 papryczka chili
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzu
- skórka i sok z połowy limonki
- 1 pomarańcza
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka cukru brązowego
Sos orzechowy
- 1 szklanka świeżych, niesolonych orzeszków ziemnych
- 1/3 szklanki wody
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 łyżki brązowego cukru
- pół czerwonej papryczki chilli
- sok z połowy limonki
- pół szklanki mleka kokosowego
- sól
Sałatka warzywna
- 2 marchewki
- 1 cukinia
- 1 ogórek
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
Sposób przygotowania
Składniki do marynaty mieszamy w misce. Piersi z kurczaka kroimy w cienkie plastry, nabijamy na patyki do grillowania i wkładamy do marynaty.
Wszystkie składniki na sos gotujemy przez około 5-7 min i blendujemy na gładką masę.
Warzywa do sałatki kroimy za pomocą obieraczki do warzyw. Skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
Kawałki kurczaka grillujemy. Serwujemy z sosem i sałatką.
Grillowane owoce z sosem jogurtowym i lodami (składniki na 4 osoby)
- 2 gruszki
- 1 ananas
- 2 brzoskwinie
- 2 zielone jabłka
- 4 śliwki
- brązowy cukier
Sos jogurtowy
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki miodu
- 1 pomarańcza
- świeża mięta
- lody
Sposób przygotowania
Owoce kroimy na pół i wyciągamy gniazda nasienne. Połówki owoców obtaczamy w brązowym cukrze, grillujemy skórką do góry, aż się skarmelizują. Ananasa kroimy w słupki i grillujemy.
Jogurt mieszamy z miodem, skórką z pomarańczy i posiekaną miętą.
Owoce polewamy jogurtem, dodajemy gałki lodów.