Dania z grilla godne najlepszych szefów kuchni

Wielkie otwarcie sezonu grillowego tuż, tuż. Co powiecie na to, żeby w tym roku pokusić się o nowe grillowe smaki? Szef kuchni Charlie Daigneault podaje trzy przepisy na dania z grilla godne najlepszych restauracji.

Źródło zdjęć: © Licencjodawca

25.04.2024 08:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Grill to nie tylko kiełbasa, karkówka, warzywne szaszłyki. Dania z grilla mogą być dużo ciekawsze, bardziej zaskakujące, mniej przewidywalne. Wszyscy, którzy planują grillową ucztę, mogą skorzystać z pomysłów szefa kuchni Charliego Daigneault, który ma dla nas przepisy na dania z grilla w stylu azjatyckim, pachnące cytrusami, imbirem, chilli… Przepyszne, efektowne, a do tego łatwe w przygotowaniu. Na pewno zaskoczą i zachwycą gości. Możesz przygotować je na przyjęciu w ogrodzie lub w domu, na grillowej patelni. Efekt będzie równie smaczny.

Marynowane tofu i krewetki z salsą owocową (składniki na 4 osoby):

© Licencjodawca

- 400 g tofu

- 500 g krewetek

- 2 cytryny

- 100 ml sosu sojowego

- 2 papryczki chili

- 3 ząbki czosnku

- kawałek imbiru

- 2 łyżki miodu

Salsa owocowa

- 1 mango

- 1 limonka

- 1 ananas

- 1 pomarańcza

- 1 długie chili zielone

- świeża kolendra

Sposób przygotowania

Składniki na marynatę dzielimy na pół i mieszamy w dwóch miskach. Do jednej wrzucamy krewetki, do drugiej pokrojone w plastry tofu. Odstawiamy do lodówki nawet na kilka godzin, żeby tofu i krewetki miały szansę dobrze się zamarynować.

Owoce na salsę kroimy w małe kosteczki, skrapiamy sokiem z połowy limonki.

Na gorącej patelni grillowej kładziemy plastry tofu i smażymy w każdej strony. Na końcu wlewamy pozostałą marynatę i redukujemy (czekamy, aż nadmiar płynu odparuje). To samo robimy z krewetkami.

Grillowane krewetki i tofu podajemy z salsą i świeżą kolendrą.

Sataye z kurczaka z sosem orzechowym i sałatką warzywną (składniki na 4 osoby):

© Licencjodawca

- 3 piersi z kurczaka

Marynata

- 1 papryczka chili

- 1 ząbek czosnku

- 1 łyżka startego imbiru

- 1 łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzu

- skórka i sok z połowy limonki

- 1 pomarańcza

- 4 łyżki sosu sojowego

- 2 łyżki oleju sezamowego

- 2 łyżki sosu rybnego

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- 1 łyżka cukru brązowego

Sos orzechowy

- 1 szklanka świeżych, niesolonych orzeszków ziemnych

- 1/3 szklanki wody

- 2 ząbki czosnku

- 2 łyżeczki sosu sojowego

- 2 łyżeczki oleju sezamowego

- 2 łyżki brązowego cukru

- pół czerwonej papryczki chilli

- sok z połowy limonki

- pół szklanki mleka kokosowego

- sól

Sałatka warzywna

- 2 marchewki

- 1 cukinia

- 1 ogórek

- oliwa z oliwek

- sok z cytryny

Sposób przygotowania

Składniki do marynaty mieszamy w misce. Piersi z kurczaka kroimy w cienkie plastry, nabijamy na patyki do grillowania i wkładamy do marynaty.

Wszystkie składniki na sos gotujemy przez około 5-7 min i blendujemy na gładką masę.

Warzywa do sałatki kroimy za pomocą obieraczki do warzyw. Skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.

Kawałki kurczaka grillujemy. Serwujemy z sosem i sałatką.

Grillowane owoce z sosem jogurtowym i lodami (składniki na 4 osoby)

© Licencjodawca

- 2 gruszki

- 1 ananas

- 2 brzoskwinie

- 2 zielone jabłka

- 4 śliwki

- brązowy cukier

Sos jogurtowy

- 3 łyżki jogurtu naturalnego

- 4 łyżki miodu

- 1 pomarańcza

- świeża mięta

- lody

Sposób przygotowania

Owoce kroimy na pół i wyciągamy gniazda nasienne. Połówki owoców obtaczamy w brązowym cukrze, grillujemy skórką do góry, aż się skarmelizują. Ananasa kroimy w słupki i grillujemy.

Jogurt mieszamy z miodem, skórką z pomarańczy i posiekaną miętą.

Owoce polewamy jogurtem, dodajemy gałki lodów.