Dawniej jadali ją królowie. Ma delikatne smaczne mięso i niewiele ości

Dawniej zajadali się nim królowie, którzy potrafili docenić jego delikatne smaczne mięso oraz fakt, że ma niewiele ości. Obecnie jesiotr, bo o nim mowa, został nieco zapomniany i wyparty przez inne gatunki. Z jego ikry robi się czarny kawior, choć jesiotr jest tak zdrowy, że powinien gościć na naszych stołach w pełnej okazałości.  

ObrazekJesiotr. Dawniej zajadali się nim królowie. Fot. adobestock

Ryby nie bez powodu powinny być niezbędnym elementem naszej diety. Są bardzo zdrowe i pozytywnie wpływają na nasz organizm. Są głównym źródłem kwasów omega-3. Znajdują się w nich również witaminy A, D, E oraz z grupy B. Są też bogactwem białka i składników mineralnych. Decydując się jednak na zakup ryby, warto unikać tych, które pochodzą z zanieczyszczonych akwenów i są hodowane sztucznie - najczęściej w złych warunkach.

Jesiotr – ryba, którą zajadali się królowie. O wiele lepsza od łososia

Niewielu wie, że jesiotr to jedna z najstarszych ryb, a na dodatek długowieczna. Jesiotry w naturalnym środowisku (zbiorniki morskie) żyją nawet 100 lat. Na tarło wyruszają jednak do wód słodkich. Tylko niektóre gatunki jesiotrów spędzają całe życie w wodach słodkowodnych.

Jesiotry słyną z tego, że składają ikrę w ilości do kilkuset tysięcy do kilku milionów sztuk. Car Ivan IV docenił jednak nie tylko czarny kawior, ale zachwycił się również smacznym, niezwykle delikatnym mięsem ryby niemal całkowicie pozbawionym ości. Postanowił więc na stałe wprowadzić jesiotra do królewskiego menu. Szybko docenili ją również książęta z innych części świata. Zajadali się, twierdząc, że smakuje o wiele lepiej od łososia.

Czarny kawior z jesiotra. Fot. Pixabay
Czarny kawior z jesiotra. Fot. Pixabay

Jesiotr - jak go przyrządzić? Najlepszy pomysły na podanie ryby

Jesiotra można podać na wiele różnych sposobów. Choć mięso jest delikatne, jest też tłuste. Podawanie go w wersji smażonej na tłuszczu może nie być więc najlepszym pomysłem. W tym przypadku warto więc postawić na nieco lżejsze wersje podania.

Jesiotr najlepiej smakuje pieczony, grillowany lub gotowany na parze. Świetnie nadaje się też do wędzenia. Podając jesiotra, warto zadbać też o dodatki. Świetnie sprawdzi się świeża surówka - na przykład z pora, czy zielonego ogórka oraz frytki, pieczone ziemniaki bądź purée.

Obrazek

Szukasz pomysłu na pyszny obiad z rybą? Wypróbuj przepis na grillowanego łososia w cukinii.

Wybrane dla Ciebie
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć