Delikatne, ale nie pękają. Sekret szwedzkich naleśników

Cienkie, elastyczne i wyjątkowo delikatne – szwedzkie naleśniki od lat podbijają serca smakoszy. Choć wyglądają niepozornie, kryją w sobie tradycję, smak i prostotę, którą warto poznać i odtworzyć we własnej kuchni.

Naleśniki po szwedzku zachwycą cie smakiemNaleśniki po szwedzku zachwycą cie smakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Naleśniki uwielbia niemal każdy. To pyszny sposób na słodkie śniadanie lub deser, a te wyróżniają się wyjątkową delikatnością i elastycznością. Dzięki odpowiedniej konsystencji ciasta i krótkiemu smażeniu na dobrze rozgrzanej patelni, szwedzkie pannkakor są miękkie, sprężyste i gotowe, by zawinąć w nie ulubione dodatki – od dżemu z borówki brusznicy, przez świeże owoce, po bitą śmietanę.

Tradycja w cienkim cieście

Szwedzkie naleśniki, czyli pannkakor, od pokoleń zajmują ważne miejsce w domowej kuchni. Choć wyglądem przypominają francuskie crêpes, mają własny charakter – są wyjątkowo cienkie, delikatne i elastyczne, ale równocześnie nie pękają ani nie rozrywają się podczas smażenia. Ich miękka struktura doskonale współgra z owocowymi dodatkami i bitą śmietaną, a delikatna słodycz sprawia, że świetnie sprawdzają się zarówno jako deser, jak i podwieczorek. Szwedzi najczęściej podają je klasycznie z konfiturą z brusznicy lub jagód, czasem także z dodatkiem słodkiej śmietany. W Szwecji serwuje się je najczęściej w czwartki – zaraz po zupie grochowej – co stanowi hołd dla dawnej tradycji solidnego posiłku przed piątkowym postem.

Sekret idealnej konsystencji

Co sprawia, że pannkakor są tak cienkie, a jednocześnie nie tracą elastyczności? Kluczem do sukcesu jest odpowiednio rzadka konsystencja ciasta i dobrze rozgrzana patelnia. Dzięki temu naleśniki równomiernie się rumienią, zachowując przy tym sprężystość. Sekret tkwi również w proporcjach mleka do mąki oraz krótkim czasie smażenia. Choć proste w składzie, naleśniki te urzekają smakiem i delikatnością – właśnie dzięki dopracowanej technice przygotowania.

Przepis na naleśniki po szwedzku

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 500 ml mleka,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • szczypta soli,
  • ulubione dodatki do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę do miski, dodaj jajka, mleko, szczyptę soli i roztopione i ostudzone masło.
  2. Zmiksuj ciasto na gładką masę i odstaw je na 15-30 minut, by odpoczęło.
  3. Rozgrzej patelnię z niewielką ilością masła lub oleju, wylej porcję ciasta i rozprowadź równomiernie po powierzchni.
  4. Smaż na średnim ogniu po 1-2 minuty z każdej strony, aż naleśnik lekko się zarumieni.
  5. Przewracaj ostrożnie, ponieważ ciasto jest cienkie i delikatne.
  6. Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład owocami i kremem czekoladowym.

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów