Depczemy, zamiast zbierać te pyszne grzyby. Można jeść na surowo, ale przysmażone na masełku smakują wybornie

Te grzyby wyglądają niepozornie, ale szybko staną się kulinarnym objawieniem sezonu. Zajadać je można nawet na surowo, ale po podsmażeniu smakują jeszcze lepiej. Warto wypatrywać ich podczas leśnych spacerów.

Mleczaj to niedoceniany grzybMleczaj to niedoceniany grzyb
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Mleczaj smaczny to grzyb, który zdecydowanie zasługuje na większą uwagę. Wyróżnia go charakterystyczny, bardzo intensywny zapach, który przez wielu jest porównywany do śledzi. To właśnie ten zapach jest kluczową cechą, która pozwala go odróżnić od innych grzybów. Jest dość łatwy do rozpoznania, pod warunkiem, że wiemy, na co zwrócić uwagę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Boczniaki panieruję i smażę. Smakują jak skrzydełka z KFC

Mleczaj smaczny

Mleczaj smaczny, znany także lokalnie jako rydz czerwony czy surojadka, należy do rodziny grzybów gołąbkowatych. Jego cechą rozpoznawczą jest gęste, białe "mleczko", które wydziela po nacięciu miąższu lub uszkodzeniu trzonu. Z czasem mleczko to staje się rzadsze i zmienia kolor na szarawy lub brązowawy.

Kapelusz mleczaja smacznego osiąga do 15 cm średnicy i ma początkowo jasno-brązowy lub orzechowy kolor, a u starszych okazów przybiera charakterystyczną pomarańczowo-czerwoną barwę. Blaszki pod spodem kapelusza są gęste, a ich kolor jest podobny do kapelusza. Trzon grzyba jest krótki i często zwęża się ku podstawie.

Mleczaj smaczny nazywany jest też krówką
Mleczaj smaczny nazywany jest też krówką © Adobe Stock

Mleczaj smaczny rośnie od czerwca do października w lasach liściastych i iglastych, szczególnie pod bukami, dębami, grabami, osikami, świerkami i sosnami. Warto szukać go w miejscach o wilgotnej, ściółkowej glebie, często ukrytego pod opadłymi liśćmi. Podczas zbierania należy być ostrożnym, aby nie uszkodzić grzyba, co mogłoby spowodować wyciek mleczka.

Jak przygotować mleczaja smacznego?

Choć zapach mleczaja smacznego może przypominać ryby, po obróbce cieplnej staje się on prawdziwym przysmakiem. Grzyb ten można smażyć, dusić, gotować, marynować, a nawet spożywać na surowo z solą. To właśnie w formie smażonej mleczaj smaczny najlepiej ujawnia swoje walory kulinarne. Jego konsystencja staje się chrupiąca, a smak nabiera orzechowych nut.

Przed smażeniem warto zdjąć skórkę z kapelusza, aby uniknąć jej twardnienia. Można go także marynować w occie, co jest popularnym sposobem jego konserwacji. Mleczaj smaczny świetnie sprawdza się również jako dodatek do jajecznicy, sosów czy zup.

Przepis na smażonego mleczaja smacznego

Składniki:

  • 500 g mleczajów smacznych,
  • 3 łyżki masła klarowanego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i świeżo zmielony pieprz,
  • natka pietruszki lub koperek.

Sposób przygotowania:

  1. Mleczaje dokładnie oczyść, umyj i osusz. Zdejmij skórkę z kapeluszy. Pokrój grzyby na mniejsze kawałki.
  2. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj pokrojone grzyby i smaż na średnim ogniu, aż odparują całą wodę i nabiorą złotego koloru.
  3. Pod koniec smażenia dodaj drobno posiekany czosnek, a następnie dopraw solą i pieprzem.
  4. Podawaj na gorąco, posypując grzyby świeżymi ziołami.

Wybrane dla Ciebie

Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Lepsza niż kebab na kolację. I zero wyrzutów sumienia
Lepsza niż kebab na kolację. I zero wyrzutów sumienia