Dietetycy wskazali. Te ryby z puszki są najzdrowsze

Ryby z puszki kojarzą nam się z biwakami w lesie i przeważnie nie traktujemy ich jako elementu domowego obiadu lub kolacji. Okazuje się, że to duży błąd. Według dietetyków niektóre z nich są prawdziwą skarbnicą zdrowia i warto mieć je zawsze w kuchennej szafce.

Tuńczyk z puszkiTuńczyk z puszki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ryby najczęściej goszczą na polskich stołach w piątki. Poza tym dniem Polacy wolą sięgać po inne produkty — na przykład kurczaka czy wieprzowinę. A jeśli już je wybierają, najczęściej decydują się na łososia lub dorsza. Tymczasem okazuje się, że niedoceniane ryby w puszce również mogą być wartościową i smaczną opcją w codziennej diecie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prażnica na bretlingach - jajecznica po kaszubsku

Prosty i szybki sposób na posiłek

Ryby z puszki to szybki i wygodny dodatek do posiłku — są już wstępnie przygotowane, więc wystarczy je otworzyć i dodać do dania. Ich dodatkową zaletą jest przystępna cena, dzięki czemu stanowią korzystny wybór nie tylko dla zdrowia, ale i dla domowego budżetu. Świeże ryby bywają drogie, co zniechęca wielu konsumentów, dlatego wersje konserwowe są rozsądną, oszczędną alternatywą – bez rezygnacji z wartości odżywczych.

Wyniki badań są jednoznaczne. Warto jeść ryby z puszki

Healthline, popularny serwis medyczny, opublikował listę najzdrowszych ryb z puszki. Nad przygotowaniem artykułu czuwała dietetyczka Lindsey DeSoto, absolwentka Uniwersytetów w Alabamie i Missisipi, natomiast merytoryczną kontrolę sprawowała Kierra Brown – specjalistka w zakresie dietetyki bariatrycznej.

Badania wykazały, że ryby z puszki, podobnie jak świeże, są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 oraz wartościowego białka i stanowią świetną alternatywę dla innych, często droższych opcji.

Najzdrowsza ryba z puszki

Pierwsze miejsce zajęły sardynki. Dietetycy podkreślają ich wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 oraz wapnia, który wspiera zdrowie i kości. Są bogate w białko, dlatego z powodzeniem mogą zastąpić mięso w codziennym obiedzie. Świetnie sprawdzą się także na śniadanie lub kolację – możesz dodać je do kanapki z ulubionymi dodatkami albo przygotować makaron, czosnkiem i sokiem z cytryny.

Sardynki, mimo wysokiej wartości odżywczej, wciąż są niedoceniane i rzadziej trafiają na polskie stoły niż na przykład dorsz. Inne ryby wyróżnione przez serwis Healthline cieszą się w Polsce znacznie większą popularnością. Przykładem jest śledź, który zajął drugie miejsce w rankingu. Zwrócono uwagę, że jest rybą bogatą w selen, witaminę D i B12, a dodatkowo są źródłem białka i zdrowych tłuszczów. W zestawieniu znalazł się również łosoś, dorsz i tuńczyk.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej