Dietetycy wskazali. Te ryby z puszki są najzdrowsze
Ryby z puszki kojarzą nam się z biwakami w lesie i przeważnie nie traktujemy ich jako elementu domowego obiadu lub kolacji. Okazuje się, że to duży błąd. Według dietetyków niektóre z nich są prawdziwą skarbnicą zdrowia i warto mieć je zawsze w kuchennej szafce.
Ryby najczęściej goszczą na polskich stołach w piątki. Poza tym dniem Polacy wolą sięgać po inne produkty — na przykład kurczaka czy wieprzowinę. A jeśli już je wybierają, najczęściej decydują się na łososia lub dorsza. Tymczasem okazuje się, że niedoceniane ryby w puszce również mogą być wartościową i smaczną opcją w codziennej diecie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Prażnica na bretlingach - jajecznica po kaszubsku
Prosty i szybki sposób na posiłek
Ryby z puszki to szybki i wygodny dodatek do posiłku — są już wstępnie przygotowane, więc wystarczy je otworzyć i dodać do dania. Ich dodatkową zaletą jest przystępna cena, dzięki czemu stanowią korzystny wybór nie tylko dla zdrowia, ale i dla domowego budżetu. Świeże ryby bywają drogie, co zniechęca wielu konsumentów, dlatego wersje konserwowe są rozsądną, oszczędną alternatywą – bez rezygnacji z wartości odżywczych.
Wyniki badań są jednoznaczne. Warto jeść ryby z puszki
Healthline, popularny serwis medyczny, opublikował listę najzdrowszych ryb z puszki. Nad przygotowaniem artykułu czuwała dietetyczka Lindsey DeSoto, absolwentka Uniwersytetów w Alabamie i Missisipi, natomiast merytoryczną kontrolę sprawowała Kierra Brown – specjalistka w zakresie dietetyki bariatrycznej.
Badania wykazały, że ryby z puszki, podobnie jak świeże, są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 oraz wartościowego białka i stanowią świetną alternatywę dla innych, często droższych opcji.
Najzdrowsza ryba z puszki
Pierwsze miejsce zajęły sardynki. Dietetycy podkreślają ich wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 oraz wapnia, który wspiera zdrowie i kości. Są bogate w białko, dlatego z powodzeniem mogą zastąpić mięso w codziennym obiedzie. Świetnie sprawdzą się także na śniadanie lub kolację – możesz dodać je do kanapki z ulubionymi dodatkami albo przygotować makaron, czosnkiem i sokiem z cytryny.
Sardynki, mimo wysokiej wartości odżywczej, wciąż są niedoceniane i rzadziej trafiają na polskie stoły niż na przykład dorsz. Inne ryby wyróżnione przez serwis Healthline cieszą się w Polsce znacznie większą popularnością. Przykładem jest śledź, który zajął drugie miejsce w rankingu. Zwrócono uwagę, że jest rybą bogatą w selen, witaminę D i B12, a dodatkowo są źródłem białka i zdrowych tłuszczów. W zestawieniu znalazł się również łosoś, dorsz i tuńczyk.