Łupiny orzecha mają niesamowite właściwości. Już więcej ich nie wyrzucisz!

Łupiny orzecha włoskiego mają szerokie zastosowanie. Posłużą do sporządzenia leczniczych herbat i naparów, mogą również stanowić bazę kosmetyków domowej roboty. Zobacz, co można wyczarować z niedocenianych i często wyrzucanych skorupek.

ObrazekŁupiny orzecha włoskiego mogą zdziałać cuda - Pyszności; Fot. Pixabay

Łupiny orzecha włoskiego mogą poszczycić się bogactwem w fosfor i potas, a także sód, żelazo, cynk, mangan, wapń, magnez i miedź. Są jednak na tyle twarde, że jedzenie ich nie jest możliwe. Można je jednak wykorzystać w inny sposób. Idealnie sprawdzają się jako kompost czy fragmenty ozdób, warto również przyrządzić z nich herbaty czy nalewki. Ze skorupek stworzyć można także środek do wybielania zębów, a nawet peeling do ciała.

Do czego można wykorzystać łupiny orzecha włoskiego?

Łupiny orzecha włoskiego posiadają wiele właściwości prozdrowotnych i szereg zastosowań. Można je wykorzystać do stworzenia m.in.:

  • herbaty/naparu,
  • nalewki,
  • syropu,
  • środka do wybielania zębów,
  • peelingu.

Uważa się, że składniki zawarte w skorupkach pozwolą oczyścić naczynia krwionośne z zanieczyszczeń i złogów soli. Rozdrobnione łupiny (ok. 14 sztuk) moczymy w 450 ml wódki przez ok. 75 dni. Kiedy mieszanina będzie gotowa, należy ją przyjmować codziennie przed śniadaniem, wystarczy jedna stołowa łyżka. Natomiast zalewając je octem jabłkowym stworzysz naturalny produkt do walki z żylakami. Tak przygotowane powinny odstać trzy tygodnie, a po tym czasie wystarczy, że namoczysz miksturą gazę i nałożysz bezpośrednio na chore miejsca. To powinno złagodzić ból i dyskomfort spowodowany żylakami.

Również zielone łupiny orzecha mają swoje zastosowanie. Pomogą zwalczyć zmęczenie, regulują pracę układu trawiennego oraz poprawiają odporność. Z zielonych łupin możesz sporządzić syrop: dwie garści łupin i kilka goździków gotuj przez 10 minut w litrze wody. Kiedy całość ostygnie, dodaj ok. 1,5 kg miodu i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany syrop przechowuj w ciemnym miejscu i spożywaj po jednej łyżeczce trzy razy dziennie po posiłku.

Łupiny orzechów włoskich- Pyszności
Łupiny orzechów włoskich- Pyszności

Herbata z łupin orzechów włoskich

Jednym z najpowszechniejszych zastosowań łupin orzechów jest wykorzystywanie ich do sporządzania naparów czy herbat. Gdy nadchodziły chłodne dni, nasze babcie przygotowywały napary ze skorupek orzecha, leczące kaszel czy katar. Ponadto, taka mikstura może pomóc przy zapaleniu oskrzeli, jest nawet środkiem łagodzącym objawy wrzodów czy regulującym poziom cukru we krwi. Co ciekawe, uważa się również, że spożywanie środków stworzonych na bazie łupin orzechów osłabia chęć zapalenia papierosa, co jest istotne dla osób starających się wyjść z nałogu.

Przepis na herbatę z łupin orzecha włoskiego: dobrze umyte łupiny z 10 orzechów zalej litrem zimnej wody i gotuj przez 30 minut (dla smaku możesz dodać laskę cynamonu i korzeń imbiru). Po tym czasie przykryj garnek i odstaw go na 15 minut, by łupiny zaparzyły się. Kiedy całość ostygnie, przecedź wywar i do niego dodaj miód. Tak sporządzoną mieszankę pij trzy razy dziennie po szklance.

Łupiny z orzechów włoskich w domowym SPA

Skorupki z orzechów włoskich zadbają również o twoją urodę. Wywar z gotowanych przez 30 minut łupin może służyć np. jako płukanka wzmacniająca włosy. Pozostałości z orzechów możesz również wykorzystać do usuwania przebarwień na zębach. Łupiny z sześciu orzechów zalej 250 ml wody, a następnie gotuj przez ok. 20 minut. Kiedy napar ostygnie, namocz w nim szczoteczkę i myj nią zęby przez 5 minut. Następnie wypłucz dokładnie jamę ustną. Taki zabieg powtarzaj codziennie przez ok. 14 dni.

Drobno zmielone skorupki orzechów włoskich posłużą także jako peeling do ciała i twarzy (niewskazane dla osób o cerze delikatnej, trądzikowej, ze zmianami zapalnymi). Do 1/4 szklanki dokładnie rozdrobnionych łupin (ważne, by nie mały ostrych zakończeń) dodaj 1/4 szklanki jogurtu naturalnego (może być np. grecki) i łyżkę miodu. Całość dokładnie wymieszaj. Takim peelingiem masuj ciało nie częściej niż raz w tygodniu.

Zobacz także nasze przepisy na dania z orzechami. Więcej inspiracji znajdziesz na naszym kanale na YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę