PrzepisCiastaDo kawki robię szybki placek z jabłkami na oleju. Znika do ostatniego okruszka

Do kawki robię szybki placek z jabłkami na oleju. Znika do ostatniego okruszka

Czasu pieczenia tym razem nie będziemy redukować. Ale to nic, kiedy zakręcenie tego ciasta trwa dosłownie kilka minut. Co więcej, w odróżnieniu od ciast ucieranych, drożdżowych czy biszkoptów, ten placek na oleju zawsze się udaje. Najprostsze i najbardziej popularne jest jabłkami, ale możesz zrobić także ze śliwkami, wiśniami lub truskawkami – zwłaszcza te ostatnie polecam kupić w sezonie.

Z tego przepisu zrobisz szybkie ciasto z różnymi owocami
Z tego przepisu zrobisz szybkie ciasto z różnymi owocami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Czytałam ostatnio w jednej książce o tym, jak gospodyni co tydzień przygotowywała to samo proste ciasto na oleju. Nie nudziło się nigdy, ponieważ wymieniała owoce. Placek miał też taką zaletę, że długo pozostawał puszysty i miękki. Nawet po kilku dniach był doskonały do herbaty lub kawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Ofelia - przepis na warstwowe pyszności do kawy

Jakie jabłka wybrać do ciasta?

Placek najlepiej wychodzi z kwaśnych odmian jabłek, takich jak antonówka czy szara reneta. Przy tym wyborze owocowe nuty winne dominują nad słodyczą, tworząc głęboki smak. Odmiany te, oprócz intensywnego aromatu, charakteryzują się także odpowiednią strukturą, która sprawia, że jabłka nie rozpadają się podczas pieczenia. Tym samym ciasto zachowuje swoją formę, a każda porcja prezentuje się estetycznie. Wybór odpowiednich jabłek to fundament udanego wypieku. Owoce powinny być bez skaz, takich jak obtłuczenia, przebarwienia czy ślady zgnilizny.

Przepis na prosty placek z jabłkami

Zanim położysz owoce na cieście, możesz dodatkowo oprószyć je mąką. Wtedy będziesz mieć pewność, że nie podejdą wodą i nie opadną na dno.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 250 mililitrów oleju,
  • 250 gramów mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 duże jabłka,
  • 1 łyżka cukru, opcjonalnie: 1 łyżeczka cynamonu,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce ubij jajka z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji.
  2. Stopniowo dodawaj olej, cały czas miksując masę na ciasto.
  3. Do osobnej miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia.
  4. Dodaj suche składniki do masy jajecznej. Wymieszaj łyżką, żeby nie było grudek.
  5. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasiennie, pokrój w plasterki. Oprósz cukrem pudrem i, jeśli masz ochotę, także cynamonem.
  6. Ciasto przełóż do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ułóż przygotowane owoce.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut.
  8. Gorące ciasto posyp cukrem pudrem przesianym przez sito.

Wybrane dla Ciebie