Do kotletów mielonych dodaję nieoczywisty składnik. Znacznie poprawia ich smak
Zastanawiasz się, czym podkręcić smak kotletów mielonych? Testować można mieszanki różnych ziół i przypraw, jest jednak pewien składnik, który ocieka wręcz uwielbianym przez wielu smakiem umami. To naturalne i proste rozwiązanie na jeszcze lepsze kotlety mielone.
27.08.2024 18:53
Kotlety mielone można doprawiać dowolnie, ogranicza nas tylko wyobraźnia. Jeśli jednak chcesz przygotować danie, które oczaruje nawet najbardziej wybrednych smakoszy, do mięsnej masy dodaj nieoczywisty składnik. Ten aromat, smak i soczystość są nie do podrobienia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co dodać do kotletów mielonych? Ten składnik poprawi ich smak
Istnieje wiele patentów na soczyste i smaczne kotlety mielone, jednak ten, jak mało który, świetnie podkręci ich smak. Do mięsnej masy wystarczy dodać nieco podsmażonych pieczarek. Grzyby bowiem są pełne naturalnego smaku umami uważanego za połączenie słonego, słodkiego i lekko wytrawnego. Dlatego też dodatek grzybów nada kotletom mielonym głęboki i wyrazisty smak.
Jak przygotować pieczarki do kotletów mielonych? Wiele zależy od preferencji, ponieważ dla jednych większe, a dla kolejnych mniejsze kawałki grzybów są odpowiednie. Szybkim i prostym rozwiązaniem jest potraktowanie pieczarek tarką, najlepiej dużym oczkiem. Tak przygotowane należy podsmażyć. Pieczarki dobrze smakują smażone na maśle klarowanym, możesz też użyć w tym celu oleju lub oliwy. Nie przesadzaj jednak z ilością tłuszczu. Pieczarki możesz też usmażyć na suchej nieprzywierającej patelni. Warto dodać do nich cebulę i czosnek.
Kotlety mielone z pieczarkami. Przepis
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowo-wieprzowego,
- 1 jajko,
- sól, pieprz,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 10 pieczarek,
- suszony tymianek,
- bułka tarta do panierowania,
- olej do smażenia (dodatkowo ewentualnie masło klarowane).
Przygotowanie:
- Zacznij od podsmażenia pieczarek, ponieważ zanim wylądują w mięsnej masie, powinny być już wystudzone.
- Pieczarki umyj, ale nie musisz ich obierać. Osuszone zetrzyj na tarce o grubym oku, a następnie wrzuć na rozgrzaną patelnię (suchą lub z rozgrzanym tłuszczem). Jeśli masz małą patelnię, pieczarki smaż partiami. Jeśli będzie ich za dużo, zaczną się dusić, puszczą soki i stracą wiele smaku.
- Do rumianych już grzybów dodaj posiekaną drobną cebulę. Smaż całość, aż cebula zmięknie. Pod koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość smaż jeszcze kilka minut, a następnie odstaw do wystudzenia.
- Do pieczarkowej mieszaniny możesz dodać płaską łyżkę bułki tartej, która wchłonie soki, które grzyby puszczą podczas smażenia kotletów.
- Mięso mielone wymieszaj z ostudzoną pieczarkową masą, dodaj suszony tymianek, sól i pieprz oraz jajko. Wyrób dokładnie mięsną masę dłońmi, wtłaczając w nią jak najwięcej powietrza.
- Z mięsnej masy formuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Tak przygotowane smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
- Gotowe kotlety mielone odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.