Kotlety mielone mięciutkie jak nigdy dotąd. Dosypuję 4 łyżki popularnego produktu

Na weekendowy obiad chętnie gotuję polskie klasyki. Moja rodzina często prosi o mielone, ale wiadomo, że chcą zjeść kotlety, które będą rozpływać się w ustach. Masa na te pyszności nie może być za bardzo zbita, bo po usmażeniu kotlety będą twarde. Zbyt luźna z kolei, rozpadnie się w trakcie smażenia. Na szczęście mam swój patent z popularnym, sypkim produktem z kuchennej szafki.

Kotlety mielone mięciutkie i puszyste jak nigdy dotądKotlety mielone mięciutkie i puszyste jak nigdy dotąd
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Kotlety mielone to klasyczne danie, które można przygotować na wiele sposobów. Aby były miękkie i soczyste, warto dodać do nich kaszę mannę. Ten prosty trik sprawia, że kotlety zyskują na puszystości. Poniżej znajdziesz przepis na kotlety mielone z manną, które z pewnością przypadną do gustu całej rodzinie.

Jak zrobić idealne mielone?

W kotletach mielonych najważniejsza jest konsystencja masy: jeśli masa mięsna jest zbyt rzadka, dodaj odrobinę sypkiego dodatku, aby uzyskać odpowiednią. Jeśli jest zbyt gęsta, dodaj trochę więcej płynu np. mleka. Eksperymentuj z różnymi przyprawami i ziołami, takimi jak majeranek, oregano czy bazylia, aby nadać kotletom wyjątkowy smak. Możesz dodać do masy mięsnej drobno posiekaną paprykę, startą marchewkę lub inne ulubione warzywa, aby je wzbogacić.

Upewnij się, że olej jest dobrze rozgrzany przed smażeniem kotletów. Zbyt zimny sprawi, że kotlety będą chłonąć tłuszcz i staną się ciężkie. Możesz również piec kotlety w piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180°C przez około 20-25 minut, aby uzyskać zdrowszą wersję. W wersji z manną w tych proporcjach wyjdą doskonałe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Przepis na kotlety mielone z kaszą manną

Dodatek kaszy manny sprawia, że kotlety mielone są bardziej puszyste i delikatne. Dzięki temu stają się mięciutkie i soczyste, co z pewnością docenią wszyscy domownicy.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego np. wieprzowo-wołowego,
  • 1 cebula drobno posiekana,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki kaszy manny,
  • 100 ml mleka,
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
  • sól i pieprz do smaku,
  • bułka tarta (do obtoczenia),
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie składników: w misce wymieszaj kaszę mannę z mlekiem i odstaw na około 10 minut, aby napęczniała. Innym naczyniu połącz mięso mielone, cebulę, jajko, napęczniałą kaszę mannę, czosnek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  2. Formowanie kotletów: z powstałej masy formuj kotlety, obtaczaj je w bułce tartej.
  3. Smażenie: na patelni rozgrzej olej. Smaż kotlety z obu stron na złoty kolor, a następnie przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Co ważne, kotlety można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Przed podaniem wystarczy je podgrzać na patelni lub w mikrofalówce. Najlepiej jednak podać świeże kotlety mielone - doskonale smakują z ziemniakami, kaszą, ryżem lub świeżą sałatką. Możesz je również zaserwować z sosem grzybowym lub pomidorowym.

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie