Kotlety mielone mięciutkie jak nigdy dotąd. Dosypuję 4 łyżki popularnego produktu

Na weekendowy obiad chętnie gotuję polskie klasyki. Moja rodzina często prosi o mielone, ale wiadomo, że chcą zjeść kotlety, które będą rozpływać się w ustach. Masa na te pyszności nie może być za bardzo zbita, bo po usmażeniu kotlety będą twarde. Zbyt luźna z kolei, rozpadnie się w trakcie smażenia. Na szczęście mam swój patent z popularnym, sypkim produktem z kuchennej szafki.

Kotlety mielone mięciutkie i puszyste jak nigdy dotądKotlety mielone mięciutkie i puszyste jak nigdy dotąd
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kotlety mielone to klasyczne danie, które można przygotować na wiele sposobów. Aby były miękkie i soczyste, warto dodać do nich kaszę mannę. Ten prosty trik sprawia, że kotlety zyskują na puszystości. Poniżej znajdziesz przepis na kotlety mielone z manną, które z pewnością przypadną do gustu całej rodzinie.

Jak zrobić idealne mielone?

W kotletach mielonych najważniejsza jest konsystencja masy: jeśli masa mięsna jest zbyt rzadka, dodaj odrobinę sypkiego dodatku, aby uzyskać odpowiednią. Jeśli jest zbyt gęsta, dodaj trochę więcej płynu np. mleka. Eksperymentuj z różnymi przyprawami i ziołami, takimi jak majeranek, oregano czy bazylia, aby nadać kotletom wyjątkowy smak. Możesz dodać do masy mięsnej drobno posiekaną paprykę, startą marchewkę lub inne ulubione warzywa, aby je wzbogacić.

Upewnij się, że olej jest dobrze rozgrzany przed smażeniem kotletów. Zbyt zimny sprawi, że kotlety będą chłonąć tłuszcz i staną się ciężkie. Możesz również piec kotlety w piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180°C przez około 20-25 minut, aby uzyskać zdrowszą wersję. W wersji z manną w tych proporcjach wyjdą doskonałe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast zwykłych kotletów, zrób siekane z piekarnika. Pochwali nawet teściowa

Przepis na kotlety mielone z kaszą manną

Dodatek kaszy manny sprawia, że kotlety mielone są bardziej puszyste i delikatne. Dzięki temu stają się mięciutkie i soczyste, co z pewnością docenią wszyscy domownicy.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego np. wieprzowo-wołowego,
  • 1 cebula drobno posiekana,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki kaszy manny,
  • 100 ml mleka,
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
  • sól i pieprz do smaku,
  • bułka tarta (do obtoczenia),
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie składników: w misce wymieszaj kaszę mannę z mlekiem i odstaw na około 10 minut, aby napęczniała. Innym naczyniu połącz mięso mielone, cebulę, jajko, napęczniałą kaszę mannę, czosnek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  2. Formowanie kotletów: z powstałej masy formuj kotlety, obtaczaj je w bułce tartej.
  3. Smażenie: na patelni rozgrzej olej. Smaż kotlety z obu stron na złoty kolor, a następnie przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Co ważne, kotlety można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Przed podaniem wystarczy je podgrzać na patelni lub w mikrofalówce. Najlepiej jednak podać świeże kotlety mielone - doskonale smakują z ziemniakami, kaszą, ryżem lub świeżą sałatką. Możesz je również zaserwować z sosem grzybowym lub pomidorowym.

Wybrane dla Ciebie

Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?