Kotlety mielone mięciutkie jak nigdy dotąd. Dosypuję 4 łyżki popularnego produktu

Na weekendowy obiad chętnie gotuję polskie klasyki. Moja rodzina często prosi o mielone, ale wiadomo, że chcą zjeść kotlety, które będą rozpływać się w ustach. Masa na te pyszności nie może być za bardzo zbita, bo po usmażeniu kotlety będą twarde. Zbyt luźna z kolei, rozpadnie się w trakcie smażenia. Na szczęście mam swój patent z popularnym, sypkim produktem z kuchennej szafki.

Kotlety mielone mięciutkie i puszyste jak nigdy dotądKotlety mielone mięciutkie i puszyste jak nigdy dotąd
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kotlety mielone to klasyczne danie, które można przygotować na wiele sposobów. Aby były miękkie i soczyste, warto dodać do nich kaszę mannę. Ten prosty trik sprawia, że kotlety zyskują na puszystości. Poniżej znajdziesz przepis na kotlety mielone z manną, które z pewnością przypadną do gustu całej rodzinie.

Jak zrobić idealne mielone?

W kotletach mielonych najważniejsza jest konsystencja masy: jeśli masa mięsna jest zbyt rzadka, dodaj odrobinę sypkiego dodatku, aby uzyskać odpowiednią. Jeśli jest zbyt gęsta, dodaj trochę więcej płynu np. mleka. Eksperymentuj z różnymi przyprawami i ziołami, takimi jak majeranek, oregano czy bazylia, aby nadać kotletom wyjątkowy smak. Możesz dodać do masy mięsnej drobno posiekaną paprykę, startą marchewkę lub inne ulubione warzywa, aby je wzbogacić.

Upewnij się, że olej jest dobrze rozgrzany przed smażeniem kotletów. Zbyt zimny sprawi, że kotlety będą chłonąć tłuszcz i staną się ciężkie. Możesz również piec kotlety w piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180°C przez około 20-25 minut, aby uzyskać zdrowszą wersję. W wersji z manną w tych proporcjach wyjdą doskonałe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast zwykłych kotletów, zrób siekane z piekarnika. Pochwali nawet teściowa

Przepis na kotlety mielone z kaszą manną

Dodatek kaszy manny sprawia, że kotlety mielone są bardziej puszyste i delikatne. Dzięki temu stają się mięciutkie i soczyste, co z pewnością docenią wszyscy domownicy.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego np. wieprzowo-wołowego,
  • 1 cebula drobno posiekana,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki kaszy manny,
  • 100 ml mleka,
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
  • sól i pieprz do smaku,
  • bułka tarta (do obtoczenia),
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie składników: w misce wymieszaj kaszę mannę z mlekiem i odstaw na około 10 minut, aby napęczniała. Innym naczyniu połącz mięso mielone, cebulę, jajko, napęczniałą kaszę mannę, czosnek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  2. Formowanie kotletów: z powstałej masy formuj kotlety, obtaczaj je w bułce tartej.
  3. Smażenie: na patelni rozgrzej olej. Smaż kotlety z obu stron na złoty kolor, a następnie przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Co ważne, kotlety można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Przed podaniem wystarczy je podgrzać na patelni lub w mikrofalówce. Najlepiej jednak podać świeże kotlety mielone - doskonale smakują z ziemniakami, kaszą, ryżem lub świeżą sałatką. Możesz je również zaserwować z sosem grzybowym lub pomidorowym.

Wybrane dla Ciebie
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Powtarzali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Powtarzali jedną odmianę
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki
Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki
Dodaję ugotowane do masy ziemniaczanej. Placki w takiej formie mogą zastąpić kotlety
Dodaję ugotowane do masy ziemniaczanej. Placki w takiej formie mogą zastąpić kotlety