Do obiadu podałam kapustę na słodko. Teściowa kręciła nosem, ale spróbowała i poprosiła o przepis
W internecie pełno jest skomplikowanych przepisów na kapustę, ale często brakuje podstaw. Być może wiele osób ze starszego pokolenia wie, jak zrobić kapustę duszoną na słodko. Ale myślę, że równie liczne jest grono osób, które nie mają pojęcia, jak ugotować kapustę, żeby nie wyszła z tego zupa i ile dodać cukru, żeby wyszła w sam raz.
Jeśli myślisz, że kapusta gotowana na słodko nie jest zdrowa, nic bardziej mylnego. Dodanego cukru wcale nie jest w niej dużo, a jeśli chcesz, możesz zastąpić go miodem. W połączeniu z sokiem z cytryny ten mały słodki dodatek nadaje jej niepowtarzalny smak, a trzeba pamiętać także o tym, że już sama kapusta dostarcza wielu witamin i minerałów. Z powodzeniem zastępuje surówkę do obiadu i jest doskonała do tradycyjnych kotletów mielonych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jednogarnkowa młoda kapusta do słoików. Robię pyszne zapasy na zimę
Jak zrobić duszoną kapustę na słodko?
Kapustę możesz ugotować w wodzie lub lekkim bulionie warzywnym. Wybierz, czy chcesz dodać 1 łyżkę cukru, czy może 2 łyżki miodu.
Składniki:
- 1 główka kapusty,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka cukru lub dwie łyżki miodu,
- pół łyżeczki soli,
- szczypta mielonego pieprzu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- pęczek koperku.
Sposób przygotowania:
- Kapustę obierz z wierzchnich liści i umyj pod bieżącą wodę. Osusz i poszatkuj nożem lub przy pomocy malaksera.
- Przełóż go garnka, zalej wodą, ale tylko tak, żeby przykryć jej powierzchnię, i gotuj do miękkości. Kiedy będzie już miękka, odlej z niej wodę.
- Na patelni z 2 łyżkami masła podsmaż drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, przełóż ją do ugotowanej kapusty.
- Dodaj cukier, sól, pieprz i sok z cytryny. Wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez chwilę pod przykryciem, aby kapusta nabrała smaku.
- Na koniec posyp posiekanym koperkiem.