Kuzynka na obiad robi kapustę po japońsku. Bigos może się schować

Zazwyczaj bigos gotujemy z tłustszymi kąskami, ale czemu by nie zrobić lżejszej wersji, na przykład z piersią kurczaka? Okazuje się, że takie połączenie jest równie pyszne i nie obciąża tak żołądka jak tradycyjny bigos. Dodaj więcej warzyw i pyszny sosik w japońskim stylu, a danie będzie smaczne, sycące i pełnowartościowe.

Zrób kapustę z z piersią kurczaka i warzywamiZrób kapustę z z piersią kurczaka i warzywami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Bigos możesz przygotować zarówno z młodych, jak i zeszłorocznych główek. W sezonie warto sięgnąć po młodą kapustę, która jest delikatniejsza w smaku i łagodniejsza dla układu pokarmowego. Jeśli na co dzień nie borykasz się z problemami trawienia i obce są ci dolegliwości zespołu jelita drażliwego, to nawet nie musisz dodawać kminku, aby po takim obiedzie czuć się lekko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Postaw na klopsiki po japońsku. Na zwykłe mielone nikt nawet nie spojrzy

Z czym podawać kapustę po japońsku?

W tej potrawie jest już praktycznie wszystko, czego potrzeba, aby posiłek był pełnowartościowy – mięso, warzywa i aromatyczny sosik sprawiają, że danie jest kompletne. Wystarczy kromka świeżego pieczywa do wybierania sosu, jeśli masz ochotę – podaj ryż ugotowany na sypko.

Przepis na kapustę po japońsku

Do potrawy możesz dodać także inne warzywa, na przykład paprykę lub bakłażana. Jeśli zależy ci na większej ilości japońskich akcentów, zamiast pieczarek dodaj grzybki shiitake.

Składniki:

  • pół główki kapusty,
  • 1 pierś kurczaka,
  • 2 marchewki,
  • 0,5 kg pieczarek,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego,
  • 80 g koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka octu ryżowego (lub innego),
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmaż cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj do niej pokrojone w plasterki pieczarki. Przełóż do garnka z grubym dnem. Duś pod przykryciem na małym ogniu.
  2. Na patelni po cebuli podsmaż teraz pokrojoną w słupki marchewkę i posiekaną kapustę, po chwili również przełóż do garnka.
  3. Na końcu usmaż pierś kurczaka pokrojoną w kostkę. Po podsmażeniu dodaj do garnka z warzywami.
  4. Całość zalej bulionem warzywnym i duś do momentu, aż wszystkie składniki będą miękkie.
  5. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy, po łyżce octu, miodu i sosu sojowego. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"