Kuzynka na obiad robi kapustę po japońsku. Bigos może się schować
Zazwyczaj bigos gotujemy z tłustszymi kąskami, ale czemu by nie zrobić lżejszej wersji, na przykład z piersią kurczaka? Okazuje się, że takie połączenie jest równie pyszne i nie obciąża tak żołądka jak tradycyjny bigos. Dodaj więcej warzyw i pyszny sosik w japońskim stylu, a danie będzie smaczne, sycące i pełnowartościowe.
Bigos możesz przygotować zarówno z młodych, jak i zeszłorocznych główek. W sezonie warto sięgnąć po młodą kapustę, która jest delikatniejsza w smaku i łagodniejsza dla układu pokarmowego. Jeśli na co dzień nie borykasz się z problemami trawienia i obce są ci dolegliwości zespołu jelita drażliwego, to nawet nie musisz dodawać kminku, aby po takim obiedzie czuć się lekko.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Postaw na klopsiki po japońsku. Na zwykłe mielone nikt nawet nie spojrzy
Z czym podawać kapustę po japońsku?
W tej potrawie jest już praktycznie wszystko, czego potrzeba, aby posiłek był pełnowartościowy – mięso, warzywa i aromatyczny sosik sprawiają, że danie jest kompletne. Wystarczy kromka świeżego pieczywa do wybierania sosu, jeśli masz ochotę – podaj ryż ugotowany na sypko.
Przepis na kapustę po japońsku
Do potrawy możesz dodać także inne warzywa, na przykład paprykę lub bakłażana. Jeśli zależy ci na większej ilości japońskich akcentów, zamiast pieczarek dodaj grzybki shiitake.
Składniki:
- pół główki kapusty,
- 1 pierś kurczaka,
- 2 marchewki,
- 0,5 kg pieczarek,
- 2 szklanki bulionu warzywnego,
- 80 g koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka octu ryżowego (lub innego),
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- sól, pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Na patelni z rozgrzanym olejem podsmaż cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj do niej pokrojone w plasterki pieczarki. Przełóż do garnka z grubym dnem. Duś pod przykryciem na małym ogniu.
- Na patelni po cebuli podsmaż teraz pokrojoną w słupki marchewkę i posiekaną kapustę, po chwili również przełóż do garnka.
- Na końcu usmaż pierś kurczaka pokrojoną w kostkę. Po podsmażeniu dodaj do garnka z warzywami.
- Całość zalej bulionem warzywnym i duś do momentu, aż wszystkie składniki będą miękkie.
- Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy, po łyżce octu, miodu i sosu sojowego. Dopraw do smaku solą i pieprzem.