Wystarczy drobna zmiana. Po ugotowaniu ryż będzie sypki
Choć ryż gotujemy często, to nie zawsze wychodzi nam sypki, a ziarenka są idealnie rozdzielone. Potrafi być zbity, klejący, papkowaty, a wystarczy pamiętać o kilku zasadach, by do tego nie doszło. Podpowiadamy, co zrobić, by ryż smakował lepiej.
Choć gotowanie ryżu wydaje się bardzo proste, wciąż zdarza się przygotowywać go niewłaściwie. Jednym z najczęstszych błędów jest użycie zbyt dużej ilości wody. Zazwyczaj gotujemy wodę w nadmiernej ilości, a następnie odcedzamy ziarenka na sicie. Tymczasem proporcje powinny być takie, że na jedną szklankę ryżu przypadają dwie szklanki wody.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia
Mieszanie ma znaczenie
Mieszasz ryż podczas gotowania? To zupełnie niepotrzebne, eksperci odradzają. Garnek powinien być przykryty pokrywką, którą zdejmujemy dopiero po zakończeniu gotowania. Kolejnym błędem jest płukanie ryżu po ugotowaniu. Nie jest to konieczne, bo ryż staje się zimny i traci smak. Woda spłukuje również skrobię, co jest niepożądane, jeśli preferujemy kleisty ryż.
Kiedy płukać ryż
Ryż warto opłukać przed gotowaniem, zwłaszcza jeśli planujemy go później smażyć. Dzięki temu ryż długoziarnisty będzie sypki. Po ugotowaniu ryż można rozłożyć na talerzu lub w misce i pozostawić na kilka godzin. Jeśli nie mamy tyle czasu, można go schłodzić w zamrażarce przez pół godziny. Taki ryż nie rozpadnie się podczas smażenia i będzie chrupiący.
Odpowiedni czas na solenie
Czy solenie ryżu w odpowiednim czasie ma wpływ na smak ryżu? Eksperci twierdzą, że tak. Najlepiej zrobić to przed dodaniem wody. Najpierw wsypujemy ryż, potem sól, a na końcu wodę. Dzięki temu sól równomiernie rozprowadzi się po całym naczyniu jeszcze przed zagotowaniem wody.