Wystarczy drobna zmiana. Po ugotowaniu ryż będzie sypki

Choć ryż gotujemy często, to nie zawsze wychodzi nam sypki, a ziarenka są idealnie rozdzielone. Potrafi być zbity, klejący, papkowaty, a wystarczy pamiętać o kilku zasadach, by do tego nie doszło. Podpowiadamy, co zrobić, by ryż smakował lepiej.

Gotowanie ryżuProsty trik ułatwia gotowanie ryżu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Choć gotowanie ryżu wydaje się bardzo proste, wciąż zdarza się przygotowywać go niewłaściwie. Jednym z najczęstszych błędów jest użycie zbyt dużej ilości wody. Zazwyczaj gotujemy wodę w nadmiernej ilości, a następnie odcedzamy ziarenka na sicie. Tymczasem proporcje powinny być takie, że na jedną szklankę ryżu przypadają dwie szklanki wody.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z chrupiącym ryżem po azjatycku. Zniknie do ostatniego ziarenka

Mieszanie ma znaczenie

Mieszasz ryż podczas gotowania? To zupełnie niepotrzebne, eksperci odradzają. Garnek powinien być przykryty pokrywką, którą zdejmujemy dopiero po zakończeniu gotowania. Kolejnym błędem jest płukanie ryżu po ugotowaniu. Nie jest to konieczne, bo ryż staje się zimny i traci smak. Woda spłukuje również skrobię, co jest niepożądane, jeśli preferujemy kleisty ryż.

Kiedy płukać ryż

Ryż warto opłukać przed gotowaniem, zwłaszcza jeśli planujemy go później smażyć. Dzięki temu ryż długoziarnisty będzie sypki. Po ugotowaniu ryż można rozłożyć na talerzu lub w misce i pozostawić na kilka godzin. Jeśli nie mamy tyle czasu, można go schłodzić w zamrażarce przez pół godziny. Taki ryż nie rozpadnie się podczas smażenia i będzie chrupiący.

Odpowiedni czas na solenie

Czy solenie ryżu w odpowiednim czasie ma wpływ na smak ryżu? Eksperci twierdzą, że tak. Najlepiej zrobić to przed dodaniem wody. Najpierw wsypujemy ryż, potem sól, a na końcu wodę. Dzięki temu sól równomiernie rozprowadzi się po całym naczyniu jeszcze przed zagotowaniem wody.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej