Wiele osób je ugotowany ryż na drugi dzień, nie myśląc o skutkach. Dietetyk ostrzega

Gotujesz ryż na zapas? To nic złego, jednak bardzo ważne jest jego odpowiednie przechowywanie. Kiedy robimy to nieprawidłowo, konsekwencje dla zdrowia mogą być groźne. Dietetyk wyjaśnił dokładnie, dlaczego tak się dzieje.

Czy można jeść ugotowany ryż drugiego dnia? WyjaśniamyCzy można jeść ugotowany ryż drugiego dnia? Wyjaśniamy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | naka
Dorota Gepert

Dr Michał Wrzosek, znany dietetyk kliniczny i trener sportowy, zwrócił uwagę na niebezpieczeństwa związane z przechowywaniem ugotowanego ryżu w temperaturze pokojowej. W swoich mediach społecznościowych, w tym na TikToku, podkreśla, że może to prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kuskusem i serem halloumi. Ekspresowe i sycące danie

Czym grozi nieprawidłowe przechowywanie ryżu?

Michał Wrzosek wyjaśnia, że pozostawienie ugotowanego ryżu w temperaturze powyżej 20 stopni Celsjusza sprzyja rozwojowi bakterii Bacillus cereus. Badania naukowe wskazują, że już po dwóch godzinach w takich warunkach ryż może stać się źródłem toksyn, które wywołują zatrucia pokarmowe, objawiające się biegunką i wymiotami.

Specjalista zaznacza, że podgrzewanie nie eliminuje toksyn, ponieważ są one odporne na wysokie temperatury. Dlatego zaleca spożywanie ryżu bezpośrednio po ugotowaniu lub przechowywanie go w lodówce.

Przechowuj w lodówce albo wyrzuć!

O tym, jakie konsekwencje może mieć przechowywanie ugotowanego ryżu w temperaturze pokojowej, wspominała też na swoim Instagramie Anna Jedrej, dietetyczka. Ekspertka radzi, by schłodzić go szybko i schować do lodówki w szczelnie zamkniętym pojemniku.

- A jeśli zapomnisz i znajdziesz ryż na blacie po kilku godzinach, wyrzuć go bez zastanowienia! - przestrzega Anna Jedrej.

Ważne!

Zakażenia Bacillus cereus często występują po spożyciu potraw ryżowych, ziemniaczanych, makaronowych i serowych, które były przechowywane w cieple. Objawy pojawiają się szybko, od 30 minut do 6 godzin po spożyciu. W Polsce ta bakteria jest szóstą najczęstszą przyczyną zatruć pokarmowych (dane z 2022 roku).

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione