Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Racuchy często przygotowuję na ciepłą kolację, kiedy mamy więcej czasu na wspólne spotkanie przy stole. Najczęściej robię klasyczne z jabłkami, ale ile można jeść w kółko to samo? Tym bardziej że inne owoce sezonowe kosztują grosze i aż żal ich nie wykorzystać.
Tym razem wybór padł na nektarynkę, czyli bliską kuzynkę brzoskwini o gładkiej skórce i żółto-pomarańczowym miąższu. Soczyste owoce uwielbiam zabierać na piknik – są nieco twardsze od brzoskwiń czy moreli, więc mam pewność, że przetrwają podróż i nie zamienią się w dżem. Puszyste placuszki z nektarynką mogą być także świetną alternatywą dla racuchów z jabłkami, które moja rodzina pochłania w każdej ilości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Puszyste racuchy drożdżowe jak u babci. Taki podwieczorek ożywi wspomnienia
Przepis na placuszki z nektarynką
Ciasto na racuchy po wymieszaniu składników warto na chwilę odstawić – wtedy placuszki wyjdą jeszcze bardziej puszyste. Nektarynki możesz obrać ze skórki albo zostawić w całości – tak, jak lubisz najbardziej.
Składniki:
- 2–3 nektarynki,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- 1 jajko,
- 1 szklanka maślanki,
- tłuszcz do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Nektarynki umyj i przekrój na połówki. Wyjmij pestki, a następnie pokrój owoce w półksiężyce.
- Przesiej mąkę do miski, wymieszaj z cukrem waniliowym, sodą oczyszczoną i szczyptą soli.
- Dodaj jajko i szklankę maślanki. Całość wymieszaj rózgą do uzyskania spójnej konsystencji.
- Łyżką nakładaj placuszki na patelnię z rozgrzanym tłuszczem.
- Na każdym placuszku ułóż po kilka kawałków nektarynek. Smaż z obydwu stron na rumiany kolor.