Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły

Racuchy często przygotowuję na ciepłą kolację, kiedy mamy więcej czasu na wspólne spotkanie przy stole. Najczęściej robię klasyczne z jabłkami, ale ile można jeść w kółko to samo? Tym bardziej że inne owoce sezonowe kosztują grosze i aż żal ich nie wykorzystać.

Puszyste racuszki z nektarynką robię bez drożdżyPuszyste racuszki z nektarynką robię bez drożdży
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Tym razem wybór padł na nektarynkę, czyli bliską kuzynkę brzoskwini o gładkiej skórce i żółto-pomarańczowym miąższu. Soczyste owoce uwielbiam zabierać na piknik – są nieco twardsze od brzoskwiń czy moreli, więc mam pewność, że przetrwają podróż i nie zamienią się w dżem. Puszyste placuszki z nektarynką mogą być także świetną alternatywą dla racuchów z jabłkami, które moja rodzina pochłania w każdej ilości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Puszyste racuchy drożdżowe jak u babci. Taki podwieczorek ożywi wspomnienia

Przepis na placuszki z nektarynką

Ciasto na racuchy po wymieszaniu składników warto na chwilę odstawić – wtedy placuszki wyjdą jeszcze bardziej puszyste. Nektarynki możesz obrać ze skórki albo zostawić w całości – tak, jak lubisz najbardziej.

Składniki:

  • 2–3 nektarynki,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka maślanki,
  • tłuszcz do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Nektarynki umyj i przekrój na połówki. Wyjmij pestki, a następnie pokrój owoce w półksiężyce.
  2. Przesiej mąkę do miski, wymieszaj z cukrem waniliowym, sodą oczyszczoną i szczyptą soli.
  3. Dodaj jajko i szklankę maślanki. Całość wymieszaj rózgą do uzyskania spójnej konsystencji.
  4. Łyżką nakładaj placuszki na patelnię z rozgrzanym tłuszczem.
  5. Na każdym placuszku ułóż po kilka kawałków nektarynek. Smaż z obydwu stron na rumiany kolor.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej