Do rosołu dorzucam warzywo i blenduję. Krem znika do ostatniej kropelki
Kiedy w garnku zalega smętna końcówka niedzielnego rosołu, czas na kuchenną metamorfozę. Ta prosta zupa przyjemnie połaskocze kubki smakowe i otuli kremowym smakiem.
Rosół to zupa kameleon, która po weekendowym obiedzie zamienia się najczęściej w pomidorówkę. Póki jednak trwa sezon na cukinię, warto postawić na inną przemianę. Zblendowane z wywarem warzywo stanie się pyszną bazą pożywnego, domowego obiadu, który przy okazji nie obciąży żołądka. To przepis idealny dla całej rodziny, bo lekki smak przypadnie do gustu nawet najmłodszym domownikom.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Letnia surówka obiadowa w 5 minut. Hit z młodą kapustą
Zupa krem z cukinii
Cukinia to warzywo, które świetnie odnajduje się w wielu daniach. Jednego dnia zamienia się w chrupiące placki, innym razem trafia do ciasta czekoladowego, ale w wielu domach najczęściej pojawia się pod postacią kremowej zupy. Jej neutralny smak jest doskonałym tłem dla innych dodatków. Chociaż świetną bazą będzie tutaj rosół, możesz użyć także innego bulionu, na przykład tego warzywnego.
Aby zupa nie była zbyt mdła, warto dodać do niej parmezan lub grana padano. Te włoskie sery dodają potrawie wyrazistości, nie przyćmiewając przy tym delikatnego, warzywnego smaku. Dobrze sprawdzą się również grzanki czosnkowe, świeży koperek lub pestki dyni uprażone na suchej patelni.
Składniki:
- 1,5-2 litry rosołu lub bulionu,
- 2-3 średniej wielkości cukinie,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 1 ziemniak,
- pół szklanki śmietanki kremówki,
- 2 łyżki oliwy,
- sól i pieprz do smaku,
- parmezan lub grana padano.
Sposób przygotowania:
- Cukinie i ziemniaka dokładnie umyj, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę.
- W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę, aż zmięknie i się zeszkli.
- Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę, uważając, żeby się nie przypalił.
- Dodaj pokrojone cukinie i ziemniaka. Zalej wszystko rosołem lub bulionem. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Zajmie to około 15-20 minut.
- Po ugotowaniu zdejmij garnek z ognia i za pomocą blendera ręcznego zmiksuj zupę na gładki krem.
- Postaw garnek z powrotem na małym ogniu. Dodaj śmietanę oraz ser i dokładnie wymieszaj.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku. W razie potrzeby możesz użyć więcej bulionu, jeśli zupa jest za gęsta.
Gotową zupę przelej do miseczek. Podawaj posypaną startym parmezanem. Świetnie smakuje również z grzankami, groszkiem ptysiowym lub pestkami dyni. Smacznego!