Do ruskich dodaję 1 nietypowy dodatek. Takich pierogów jeszcze nie jadłeś

Pierogi to jedna z ulubionych potraw Polaków, a ruskie – z ziemniakami i twarogiem – to prawdziwy klasyk. Jeden nieoczywisty dodatek do farszu sprawia jednak, że ich smak staje się ciekawszy i bardziej wyrazisty.

Jeden dodatek podbije smak twoich pierogówJeden dodatek podbije smak twoich pierogów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Tradycyjne pierogi ruskie składają się z ziemniaków, twarogu i kilku przypraw. Ten smak zna niemal każdy i ma wielu miłośników. W bardzo prosty sposób można go jednak podkręcić. Dodatek ogórków kiszonych wnosi do farszu przyjemną kwaskowatość, która wybija się na tle klasycznych składników i sprawia, że pierogi nabierają charakteru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Futomski bulwiok, przy którym nawet pierogi nie mają szans

Pierogi ruskie z ogórkiem kiszonym

Sekretem bardziej wyrazistego smaku pierogów ruskich są ogórki kiszone. Choć nie pojawiają się w tradycyjnych recepturach, doskonale łączą się z delikatnymi ziemniakami i twarogiem. Starty ogórek, porządnie odciśnięty z nadmiaru soku, wnosi do farszu przyjemną kwaskowatość, która przełamuje jednolity smak i nadaje mu charakteru. Co ważne, nie zagłusza klasycznych składników, tylko delikatnie je podkreśla i pozwala wykorzystać zalegające w piwnicy przetwory. To mały dodatek, a potrafi odmienić dobrze znane pierogi w coś, co zaskakuje przy stole nawet domowników przyzwyczajonych do klasyki.

Przepis na pierogi ruskie z ogórkiem kiszonym

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 ml letniej wody,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • 250 g ziemniaków,
  • 180 g twarogu półtłustego,
  • 150 g ogórków kiszonych,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w posolonej wodzie, a następnie zostaw do przestygnięcia.
  2. Przesiej mąkę do większej miski, dodaj szczyptę soli i stopniowo wlewaj letnią wodę, jednocześnie mieszając składniki łyżką lub dłonią.
  3. Kiedy ciasto zacznie się formować, przełóż je na blat i wyrabiaj przez kilka minut, aż stanie się gładkie, elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk.
  4. Gotowe ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw na 15-20 minut, aby odpoczęło.
  5. W międzyczasie przygotuj farsz: przeciśnij ugotowane ziemniaki oraz twaróg przez praskę lub dokładnie rozgnieć widelcem, a ogórki kiszone zetrzyj na tarce o grubych oczkach, po czym porządnie odciśnij z nadmiaru soku.
  6. Farsz dopraw szczyptą soli i pieprzu, a następnie dokładnie wymieszaj całość.
  7. Ciasto rozwałkuj na lekko podsypanej mąką powierzchni na placek o grubości około 2 mm.
  8. Szklanką wykrawaj kółka, na środek każdego nałóż porcję farszu, zlep dokładnie brzegi i formuj pierogi.
  9. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, wkładaj pierogi partiami i gotuj przez około 3 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.
  10. Podawaj gorące, najlepiej z podsmażoną na złoto cebulką.

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend