Do ruskich dodaję 1 nietypowy dodatek. Takich pierogów jeszcze nie jadłeś

Pierogi to jedna z ulubionych potraw Polaków, a ruskie – z ziemniakami i twarogiem – to prawdziwy klasyk. Jeden nieoczywisty dodatek do farszu sprawia jednak, że ich smak staje się ciekawszy i bardziej wyrazisty.

Jeden dodatek podbije smak twoich pierogówJeden dodatek podbije smak twoich pierogów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Tradycyjne pierogi ruskie składają się z ziemniaków, twarogu i kilku przypraw. Ten smak zna niemal każdy i ma wielu miłośników. W bardzo prosty sposób można go jednak podkręcić. Dodatek ogórków kiszonych wnosi do farszu przyjemną kwaskowatość, która wybija się na tle klasycznych składników i sprawia, że pierogi nabierają charakteru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Futomski bulwiok, przy którym nawet pierogi nie mają szans

Pierogi ruskie z ogórkiem kiszonym

Sekretem bardziej wyrazistego smaku pierogów ruskich są ogórki kiszone. Choć nie pojawiają się w tradycyjnych recepturach, doskonale łączą się z delikatnymi ziemniakami i twarogiem. Starty ogórek, porządnie odciśnięty z nadmiaru soku, wnosi do farszu przyjemną kwaskowatość, która przełamuje jednolity smak i nadaje mu charakteru. Co ważne, nie zagłusza klasycznych składników, tylko delikatnie je podkreśla i pozwala wykorzystać zalegające w piwnicy przetwory. To mały dodatek, a potrafi odmienić dobrze znane pierogi w coś, co zaskakuje przy stole nawet domowników przyzwyczajonych do klasyki.

Przepis na pierogi ruskie z ogórkiem kiszonym

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 ml letniej wody,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • 250 g ziemniaków,
  • 180 g twarogu półtłustego,
  • 150 g ogórków kiszonych,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w posolonej wodzie, a następnie zostaw do przestygnięcia.
  2. Przesiej mąkę do większej miski, dodaj szczyptę soli i stopniowo wlewaj letnią wodę, jednocześnie mieszając składniki łyżką lub dłonią.
  3. Kiedy ciasto zacznie się formować, przełóż je na blat i wyrabiaj przez kilka minut, aż stanie się gładkie, elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk.
  4. Gotowe ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw na 15-20 minut, aby odpoczęło.
  5. W międzyczasie przygotuj farsz: przeciśnij ugotowane ziemniaki oraz twaróg przez praskę lub dokładnie rozgnieć widelcem, a ogórki kiszone zetrzyj na tarce o grubych oczkach, po czym porządnie odciśnij z nadmiaru soku.
  6. Farsz dopraw szczyptą soli i pieprzu, a następnie dokładnie wymieszaj całość.
  7. Ciasto rozwałkuj na lekko podsypanej mąką powierzchni na placek o grubości około 2 mm.
  8. Szklanką wykrawaj kółka, na środek każdego nałóż porcję farszu, zlep dokładnie brzegi i formuj pierogi.
  9. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, wkładaj pierogi partiami i gotuj przez około 3 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.
  10. Podawaj gorące, najlepiej z podsmażoną na złoto cebulką.
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥